G4Media.ro

Criza politică se adâncește în Georgia, țară care aspiră la blocul european/…

Criza politică se adâncește în Georgia, țară care aspiră la blocul european/ Runda a doua de negocieri sub medierea UE, un eșec

A doua rundă de negocieri iniţiate ca parte a unei medieri a Uniunii Europene în Georgia între guvern şi opoziţie a eşuat miercuri să ajungă la un acord pentru a rezolva impasul politic rezultat în urma alegerilor de anul trecut, a indicat UE, notează AFP, citată de Agerpres.

Georgia, ţară din Caucaz care aspiră să adere la UE, este în impas după alegerile legislative din octombrie 2020, câştigate la limită de partidul de guvernământ, Visul Georgian, alegeri pe care opoziţia le denunţă ca fiind fraudate.

Sporind şi mai mult tensiunile, poliţia a descins la sfârşitul lui februarie la sediul principalului partid al opoziţiei, Mişcarea Naţională Unită (MNU), fondat de fostul preşedinte în exil Mihail Saakaşvili, arestându-l pe actualul său lider Nika Melia.

Răspunzând preocupărilor celor 27, preşedintele Consiliului European, Charles Michel,s-a deplasat la începutul lui martie la Tbilisi, lansând negocieri între guvern şi partidele de opoziţie.

Un diplomat suedez, Christian Danielsson, însărcinat cu o misiune de mediere, a indicat miercuri într-o conferinţă de presă că partidele politice georgiene nu au ajuns încă la un acord cu privire la ieşirea din criză.

„Pentru a îndeplini aspiraţiile sale europene este nevoie de un spirit de compromis, în special din partea partidului aflat la putere, pentru a scoate ţara din criză”, a declarat el la finalul discuţiilor care au durat şapte ore.

„Din păcate, această voinţă nu a fost astăzi în jurul mesei”, a adăugat el.

Discuţiile se concentrează asupra reformelor electorală şi judiciară, precum şi asupra eliberării opozanţilor închişi şi posibilelor alegeri parlamentare anticipate.

O primă rundă de negocieri, la 19 martie, a eşuat, de asemenea, să găsească un compromis.

Christian Danielsson a indicat că preşedintele Consiliului European „va decide următoarele etape şi calendarul lor”.

Liderii partidului la putere au respins acuzaţiile opoziţiei de sabotare a negocierilor şi de afectare a relaţiilor ţării cu UE. Guvernul de la Tbilisi a anunţat proiectul de a depune candidatura Georgiei la Uniunea Europeană în 2024.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter