
Cristian Ghinea: Noul departament pentru PNRR la Guvern anunțat de premierul Ciucă nu este necesar și modifică sistemul agreat cu Comisia Europeană
Departamentul pentru PNRR pe care premierul Nicolae Ciucă a anunțat că îl va înființa „este o idee foarte proastă și schimbă în mod semnificativ sistemul de management al PNRR. Acest sistem este parte din PNRR, este cerut de regulamentele europene”, a răspuns fostul ministru USR Cristian Ghinea la întrebarea G4Media adresată luni, 10 ianuarie, în conferința de lansare a proiectului monitorpnrr.eu.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Acesta a mai spus că în PNRR este un capitol întreg dedicat sistemului de control, management și audit, care a fost deja agreat și discutat cu Comisia.
„Întotdeauna Comisia poate spune – ați schimbat sistemul de management și audit fără să vorbiți cu noi. Și ar avea dreptate. Deci dacă domnul Ciucă a agreat acest aspect când a fost la Bruxelles, atunci este ok, dar eu nu cred. Trebuie să ne calmăm și să discutăm cu Comisia înainte de a face schimbări semnificative, nu doar așa pentru împărțirea puterii, fiindcă atunci este foarte grav pentru că ne jucăm cu focul”, a mai spus Ghinea.
El a explicat că în prezent rolul de coordonator revine Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, stabilit în urma negocierilor pe PNRR, deoarece „Comisia a fost permanent îngrijorată de harababura din România și a spus că trebuie să fie foarte clar cine se ocupă de implementarea PNRR, că trebuie să fie un punct de contact care să aibă și puterea de a decide anumite chestiuni”.
„Nu e clar ce vrea să facă domnul Ciucă, dacă face o agenție la guvern rolul de coordonator al MIPE este subminat, este aruncat în aer. Cine mai are până la urmă butonul de decizie?” – a mai spus Ghinea, pentru G4Media, în cadrul conferinței de presă.
Aceste explicații sunt strâns legate și de un jalon din PNRR analizat în raportul de monitorizare lansat luni, 10 ianuarie, de Dragoș Pîslaru și Cristian Ghinea.
- „Intrarea în vigoare a unei ordonanțe a guvernului privind stabilirea mandatului legal al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), al Ministerului Finanțelor și al Autorității de Audit” – jalon cu termen 31 decembrie 2021 – este marcat cu roșu, în sistemul stabilit de autorii raportului, adică autorii consideră că deși oficial Guvernul spune că e îndeplinit, are probleme pe fond.
Explicația, pe scurt:
În mecanismul de implementare a PNRR, inclus în PNRR, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene era cel care aplică sancțiuni (pentru că Autoritatea de Audit nu are în atribuții legale proprii, iar Curtea de Conturi nu e prinsă în PNRR, deoarece Comisia a insistat pentru Autoritatea de Audit).
Acest rol revenea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în forma de OUG pusă în dezbatere publică. Ulterior, prevederea a fost scoasă în ședința de guvern.
„În acest moment, nu avem un sistem care se închide audit – constatare – sancționare. Problema poate fi rezolvată în Parlament, dacă se adaugă articolul eliminat în guvern” se spune în raportul publicat pe MonitorPNRR.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii