G4Media.ro

Creștere rapidă a șomajului în rândul tinerilor din Bulgaria

Foto: Captură Google Maps

Creștere rapidă a șomajului în rândul tinerilor din Bulgaria

Bulgaria e una dintre țările din UE cu cea mai drastică creștere a șomajului în rândul tinerilor, scrie agenția Sega, preluată de Rador. Datele Eurostat pentru luna martie arată că, anual, numărul tinerilor șomeri sub 25 de ani din Bulgaria a crescut dramatic cu peste 46%. Astfel, de la 13.000 în martie 2023, sunt deja 19.000 de oameni, sau ponderea acestora a crescut de la 9,7 la 16%. Există foarte puține țări în UE cu o creștere similară.

Relevantă pentru lipsa de dinamică bruscă în majoritatea statelor membre este rata medie a șomajului în rândul tinerilor din UE. În martie 2024, rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 14,6% față de 14% cu un an mai devreme.

Ca șomeri, statisticile numără toate persoanele care și-au căutat de lucru în ultimele patru săptămâni și au fost gata să înceapă imediat sau în 2 săptămâni. Ponderea tinerilor șomeri se calculează în raport cu persoanele ocupate din această grupă de vârstă.

Un salt brusc similar cu cel al Bulgariei are Danemarca, unde ponderea tinerilor șomeri a crescut de la 9,1 la 15,8%, Estonia – cu o creștere de la 11,6 la 16,2%, Ungaria – de la 10,4 la 15,7%.

Cu cea mai mică pondere a șomerilor în rândul tinerilor în martie 2024 este Germania – 5,8% față de 5,7% cu un an mai devreme. Urmează Republica Cehă cu 6,8% și Țările de Jos cu 8,7% pondere a tinerilor șomeri.

Somajul pentru martie 2024 în UE este de 6%, 6,5% – pentru zona euro. Rata șomajului în Bulgaria în martie a fost de 4,4% față de 4,2% în martie 2023. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Probabil nu corespund noilor standarde de angajare in companiile multinaționale: să nu aibă mai mult de 35 de ani, dar cu experiență de minimum 5 ani pentru un post de începător, să fie mulțumit cu un salariu lunar de 500 de Euro, dar sa fie dispus să presteze ore suplimentare neremunerate, să cunoască minimum două limbi străine la nivel profesional, să fie dispus să treacă în vederea angajării prin două teste psihologice și patru interviuri interminabile cu viitorii superiori ierarhici (care îi pun toți exact aceleași întrebări), să nu aibă de gând să rămână gravidă daca e fată și alte câteva condiții minimale precum cele menționate mai sus.

  2. Bine punctat Ando. Totodata si pentru ca economia aproape a inghetat si probabil urmeaza o recesiune serioasa.