G4Media.ro

Corpul de Control al ministrului transporturilor: Indicii de fraudă și deficiențe la…

Corpul de Control al ministrului transporturilor: Indicii de fraudă și deficiențe la construcția magistralei de metrou Drumul Taberei-Pantelimon, care au dus la suplimentarea costurilor cu 188 de milioane de lei

Corpul de control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, a constatat, în urma unui control derulat în perioada 22 – 31 august 2018, că sunt deficienţe și ”indicii de fraudă” în implementarea proiectului Magistralei 5 de metrou (Drumul Taberei – Pantelimon), care au condus la întârzieri în derularea contractului, dar şi la suplimentarea costurilor pentru Metrorex cu peste 188 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, remis joi AGERPRES, Corpul de control a efectuat verificări la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale şi contractuale în derularea contractului de proiectare şi execuţie a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, tronson 1 – Drumul Taberei – Universitate, secţiunea Râul Doamnei – Haşdeu (Opera) – structura de rezistenţă.

În urma controlului au fost constatate deficienţe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului, dar şi la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.

„În urma controlului efectuat, rezultă indicii cu privire la existenţa unor nereguli şi/sau posibile fraude în implementarea proiectului, aşa cum sunt ele definite în Ordonanţa de urgenţă nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora. Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziţie iar în derulare au intervenit majorări substanţiale ale valorii acestuia, informaţii ce reprezintă indicii de fraudă„, se spune în comunicat.

Conform MT, în urma analizării modului în care a fost pregătită şi derulată licitaţia publică şi a modului de stabilire a termenilor contractuali şi implementarea contractului, s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 milioane de lei.

„Având în vedere prevederile legale, precum şi faptul că proiectul este finanţat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea şi luarea măsurilor. Totodată, membrii Consiliului de Administraţie al Metrorex, precum şi conducerea societăţii, vor analiza constatările şi concluziile raportului Corpului de control al ministrului Transporturilor, Lucian Şova, şi vor dispune măsurile legale pentru stabilirea, cercetarea şi sancţionarea, după caz, a personalului responsabil pentru deficienţele constatate”, se precizează documentul citat.

Având în vedere că raportul Corpului de control al ministrului Transporturilor Lucian Şova a fost înaintat organelor de cercetare, „nu putem face publice mai multe detalii din raport”, subliniază MT.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Deci, nu ne vine mintea la cap.

  2. Ce vorbim noi aici de competenta si corectitudine? Pana si amaratele de reclame la abonamentele de 62 de calatorii inca troneaza in orice garnitura de metrou pe manerele agatate de bare. Ele nemai fiind la vanzare de vreo 2 ani. Voi vreti sa mearga lucrurile ca unse in constructia unei magistrale? Unsa e doar spaga la noi. Restul merge ca pe roti. Roti triunghiulare, insa.

  3. Lumea s-a cam obişnuit cu mediul.

  4. Păi bine măi „moș Șova” , ți-au trebuit aproape 6 luni de zile și o descălecare/remaniere/revocare/demisie din funcția matale , ca să ne dai „pe gură” din escrocheriile borfașilor mafioți de la Metrorex ?. Dar dacă dracnea , prin gurița coanei joițica , nu te descăleca , ai fi fost la fel de sincer și deschis ?. Mai ai ceva de zis ? , zi acuma căci oricum de pierdut , nu mai ai ce !….

  5. SUPLIMENTAREA SPAGILOR…
    ASTA E FILOZOFIA tericeanului, CEL MAI SINISTRU DINTRE POLITICIENI.