G4Media.ro

Coreei de Nord i se cere să renunțe la „toate armele sale…

Coreei de Nord i se cere să renunțe la „toate armele sale nucleare”. Declarația adoptată la ONU a fost semnată de 70 de țări. Rusia și China au refuzat

Şaptezeci de state au cerut vineri, într-o declaraţie, Coreei de Nord să renunţe la „toate armele sale nucleare, rachetele balistice şi programele care le sunt asociate”, deplângând „ferm ameninţarea gravă” pe care această ţară continuă să o reprezinte la adresa stabilităţii mondiale, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Printre statele semnatare se numără SUA, Coreea de Sud, precum şi state din Asia, America de Sud, Africa şi Europa. Rusia şi China, state care susţin Phenianul, nu au semnat documentul redactat de Franţa, propus în urmă cu mai bine de o săptămână.

Potrivit unei surse diplomatice, aproximativ 15 state au solicitat să semneze această declaraţie după ultimele teste cu rachete efectuate de autorităţile nord-coreene.

„Încurajăm Coreea de Nord să evite orice provocare ” şi „să continue discuţiile cu SUA în privinţa denuclearizării”, se arată în declaraţia dată publicităţii la încheierea unei conferinţe dedicate Tratatului de Neproliferare a Armamentului Nuclear, desfăşurată timp de 15 zile la New York.

În mod paradoxal, forumul nu a reuşit să adopte recomandări pentru Conferinţa de examinare a Tratatului, care are loc o dată la 5 ani şi a cărei următoare sesiune se va desfăşura în luna mai 2020 la ONU, potrivit unor surse diplomatice.

„Îndemnăm Coreea de Nord să traducă în fapte vorbele şi să adopte măsuri concrete în direcţia unei renunţări complete, ireversibile şi verificabile” a armelor sale nucleare şi a rachetelor balistice, se subliniază în declaraţie.

„Coreea de Nord nu poate avea şi nu va avea niciodată statutul unei ţări care deţine arme nucleare, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea”. „Rămânem hotărâţi să întărim atât regimul neproliferării cât şi Tratatul”, mai precizează semnatarii declaraţiei.

Phenianul a anunţat vineri realizarea în ajun a unui test cu rachete cu rază lungă de acţiune, fapt ce contribuie la creşterea tensiunii în relaţia cu SUA. Preşedintele Donald Trump a recunoscut că „nimeni nu este încântat” de testele nord-coreene.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Pai ONU are 193 de mebrii : 70 de state ,,nevertebrate” (,,rame” sau complici) in fata SUA, si inca o diferenta de 123 de state. Cu alte cuvinte, scorul este extrem de favorabil propagandei nord- koreene.
  Interesant este ca ,,ramele” astea (70 ) nu au protestat deloc ca SUA a tras recent cu 2 rachete inter-continentale Test (proiectate pentru focoase termo-nucleare—un Minuteman, si un Trident de pe un submarin).
  In plus, obraznicie la maxim:
  „Îndemnăm Coreea de Nord să traducă în fapte vorbele şi să adopte măsuri concrete în direcţia unei renunţări complete, ireversibile şi verificabile”
  Care vorbe ? care fapte? Unde sunt ,,Garantiile” lui Trump ?. Se poate intelege ca Trump trebuia sa vina cu Garantii aduse din partea SUA si al celorlalte state cu Arsenale Nucleare pentru eliminarea tuturor Armelor Nucleare de pe Pamant.
  De ce SUA nu trece la fapte si nu aduce ,,Garantiile” ?, ci doar SUA pune pe hartie doar concepte de ,,Garantii” fara continut.
  Ce credeau politicienii rauvoitori din SUA ? ca se vinde Trump-Tower din NewYork si cu banii obtinuti se platesc ,,Garantii ” nord-koreenilor ? :-)))))))))))))))))))))))))

  • Ia uite libărcile astea scârboase, cum ies de de prin găurile din dușumea. După mintea puțină a acestor postaci retardați, ar fi absurd, de pildă, ca unui schizofrenic, internat la spitalul de psihiatrie, să nu i se permită să umble după bunul plac cu otravă de șobolani, de exemplu. În schimb, ar trebui ca funcționarului de la firma de deratizare să i se ceară garanții, că știe cum să o folosească.

 2. Wtf? Document ONU in care i se cere doar Coreei de Nord sa renunte la armele nucleare? Ce gluma mai e si asta?! De ce nu cer tuturor, de la USA, Rusia si pana la Israel?

 3. Deci retineti „Rusia şi China, STATE CARE SUSTIN PHENIANUL, nu au semnat documentul redactat de Franţa, propus în urmă cu mai bine de o săptămână.”