G4Media.ro

Copil din Serbia, diagnosticat cu botulism, salvat de serul antibotulinic trimis de…

Foto: Bundesregierung Gaemania

Copil din Serbia, diagnosticat cu botulism, salvat de serul antibotulinic trimis de Spitalul ”Victor Babeş” / ”Ajutorul medical nu trebuie să depindă de granițe”

Un copil din Serbia, diagnosticat cu botulism de către medicii din Belgrad, a fost salvat de serul antibotulinic trimis de Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, printr-un echipaj al ISU Timiş, care l-a predat, la frontieră, medicilor din ţara vecină, anunță Agerpres.

Întrucât în Serbia nu s-a găsit ser antibotulinic, medicii au cerut ajutor internaţional prin Ministerul Sănătăţii, iar medicii timişoreni au aflat şi au acţionat imediat deoarece, în această afecţiune, administrarea antidotului trebuie făcută cât mai repede.

„Lupta pentru a salva o viaţă, ajutorul medical pe care îl poţi oferi unui bolnav nu trebuie să depindă de graniţe. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în aceste zile când medicii şi farmaciştii de la Spitalul ‘Victor Babeş’ din Timişoara, dar şi pompierii de la ISU Timiş şi-au dat mâna pentru a salva viaţa unui copilaş din Serbia. Băieţelul, ajuns la Spitalul din Belgrad, a fost diagnosticat cu botulism. Pentru că autorităţile medicale din Serbia nu au găsit în ţara vecină ser antibotulinic, au cerut de urgenţă, prin Ministerul Sănătăţii, ajutor internaţional. În cazul unei asemenea afecţiuni orice oră contează, iar mesajul a ajuns şi la Spitalul ‘Victor Babeş’. Medicii şi farmaciştii s-au mobilizat rapid şi, în scurt timp de la primirea solicitării de ajutor, un flacon de ser antibotulinic a fost trimis, cu un echipaj ISU, spre graniţa româno-sârbă. Substanţa a fost păstrată la temperatură scăzută pe tot parcursul drumului, conform procedurilor”, se arată joi într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului „Victor Babeş”.

La Punctul de Trecere a Frontierei de la Moraviţa, serul antibotulinic a fost predat medicului din Belgrad care a făcut solicitarea şi care a venit special în vamă, însoţit de tatăl copilului, să preia coletul cu substanţa a cărei administrare va salva viaţa micuţului. Astfel, în câteva ore, serul antibotulinic a ajuns la Spitalul din Belgrad şi a fost inoculat băieţelului, pentru a neutraliza toxina care îi punea viaţa în pericol.

Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă, cauzată de o neurotoxină de origine bacteriană, care determina paralizia progresivă a muşchilor striaţi cu apariţia insuficienţei respiratorii acute.

Foto: Bundesregierung Germania

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Daca pe Nicolae Bahan l-au lasat sa moara la Bad Kreuziger, e pentru ca si in Romania nu prea era masterand oceanograf. L-ar fi lasat sa moara si la Judeteanul din Suceava.