G4Media.ro

Copiii de 10 mii de euro ai Finlandei: O mică localitate rurală…

Copiii de 10 mii de euro ai Finlandei: O mică localitate rurală își plătește locuitorii să aibă copii

Primăria unei mici localități rurale din Finlanda a făcut un pas mare pentru a rezolva problema unei populații aflate în scădere dramatică: își plătește cetățenii să aibă copii. În anul 2012, localitatea Lestijärvi a constatat cât de gravă este problema, atunci când a realizat că doar un copil se va naște aici în următorii ani și a înțeles că populația sa era amenințată din cauza ratei natalității, aproape inexistente, relatează BBC într-un reportaj.

„Întotdeauna am acordat atenție numărului de copii care se vor naște în anul următor”, spune Paula Jokela, învățătoare în localitate. „Atunci când am anunțat că într-adevăr doar un copil se va naște în Lestijärvi, asta i-a trezit pe toți”, adaugă ea.

Acest copil este o fată, Kerttu, care acum are șapte ani.

Atunci, a doua cea mai mică municipalitate din Finlanda continentală, Lestijärvi, a decis să implementeze un program radical: să-și plătească locuitorii ca să aibă copii – 10 mii de euro pe copil, plătiți într-o perioadă de zece ani.

După șapte ani, care sunt efectele?

Reportajul BBC dezvăluie că, astăzi, Kerttu, care merge la școală în clasa I, urmează cursurile alături de doar încă un coleg. Însă în grupa preșcolarilor sunt 12 copii, iar 60 de familii beneficiază de programul prin care sunt acordați cei 10 mii de euro pentru fiecare nou-născut.

Familiile din acest program primesc, timp de zece ani, câte o mie de euro anual pentru fiecare copil născut și crescut în Lestijärvi. Dacă se mută de aici, chiar și temporar, pierd banii, pentru că scopul programului este de a întineri populația și a opri declinul demografic din localitate.

Rata natalității în Finlanda este în scădere continuă din anul 2010, iar în 2018 a fost la cel mai mic nivel.

Foto: Kerttu / captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Pomană electorală!

 2. Nu rentează. Până pe la 3 ani te spargi de bani pe scutece, după aia bagi bani în ifoane, pleisteișănuri și, în scurt timp, viaruri, iar când ajunge pe la 6-7 ani trebuie să-ți faci cont în Fortnite fiindcă numai acolo mai ai o relație cu copilul tău.
  Nu se merită, mai bine aștepți vreo trei ani și-o să-ți recomande Google ce copil îți trebuie, ți-l face Google în VR cu AI-urile alea, doar alegi un template. Vrei să vezi ce decizii va lua în viață, nicio problemă, dai scroll pe timeline.
  Mult mai ieftin, mult mai simplu, fără nervi. Și-o să aibă sleep și mute în settings.

 3. Dacă vrei să ai copiii sănătoși, uită de gsm și internet! Până devin majori.

 4. De ce nu apelează la imigranți?
  Poate că modelul de societate actual isi atinge limitele și ceea ce urmează acum nu este decât regresul.

 5. Nu stiu la ce „mica localitate” se refera redactia, dar conform wikipedia, Lestijärvi are 559.06 km2 (de doua ori cat Bucurestiul) si o populatie de doar 732 de persoane.
  Banuiesc ca acolo nu prea e nimic de facut si oamenii migreaza spre zone mai atragatoare dpdv economic, social, cultural, mai ales cei care isi doresc copii, dar nu vor sa ii creasca in pustietatea aia.
  La salariul minim si mediu Finlanda sta foarte bine .
  Cu 1500 euro/minim si 2500/mediu, Finlanda e pe locul 4 depasind tari ca Germania, Franta sau Olanda, ceea ce ma face sa cred ca cei 83 de euro pe luna nu reprezinta cine stie ce stimulent pt un cuplu tanar..