G4Media.ro

Copii de 2 ani dați afară și apoi reprimiți în grădinițe, după…

Copii de 2 ani dați afară și apoi reprimiți în grădinițe, după ce Guvernul a decis să nu mai acorde cost standard pentru copiii sub 3 ani, în țara fără creșe

Copii de 2 ani au fost înscriși în grădinițe din Alba și Hunedoara, pentru ca la începutul acestei luni să fie dați afară și apoi reprimiți, au povestit pentru Edupedu.ro mai mulți părinți. “De ce i-au primit, dacă nu aveau voie, și de ce i-au reprimit după ce i-au dat afară?”, au întrebat părinții. În Alba, inspectoratul ar fi cerut radierea din SIIIR a copiiilor născuți în anul 2017, pentru ca grădinițele să nu mai poată primi bani pentru școlarizarea acestor copii. Vezi în articol ce spun inspectorii școlari generali din Alba și Hunedoara, dar și mărturiile sub anonimat ale altor inspectori, care relatează agonia părinților cu copii de creșă, în țara în care oficial funcționează doar 29 de creșe la nivel național, potrivit Institutului Național de Statistică.

Până anul acesta, Ministerul Educației le recomanda grădinițelor să primească la înscriere, în limita locurilor disponibile, și copiii cu vârste între 2 și 3 ani. Anul acesta, precizarea a lipsit din adresa trimisă în aprilie și în aceeași lună Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern care preciza: costul standard per elev/preșcolar se acordă în grădinițele particulare numai pentru preșcolarii cu vârsta peste 3 ani.

Guvernul a introdus anul acesta o prevedere care face imposibilă decontarea costului standard per elev/preșcolar pentru copiii care au sub 3 ani, în grădinițele private. Concret, Hotărârea de Guvern nr. 168 din martie 2019 privind costul standard per elev/preșcolar pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular prevede că “Unitățile de învățământ particular și confesional (…) până la data de 20 octombrie a fiecărui an calendaristic transmit inspectoratelor școlare numărul de elevi/preșcolari pe nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu, pentru elevii și preșcolarii cu vârsta peste 3 ani din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat“. În baza acestui număr, statul acordă finanțare către grădinițele private (Sursa – HG 168/2019). Această precizare nu exista până acum.

 

 

Imagine de Rashed Khan de la Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. De ce ar merge ceva in Romania?

  2. Asta e grija fata de oameni a pesede! Grijania mamii lor de scarnavii ticaloase!
    pesede = putregaiul stalinist delicvent
    PROSTIE, SARACIE, DEMENTZA!

  3. ar fi interesant daca si-ar apleca cineva urechea si pe problema de la Cluj-Napoca unde daca anul trecut au ramas fara locuri in crese 900 de copii, anul acesta au ramas 960. E adevarat Boc e de la PNL deci nu e o ocazie buna sa injuram PSD-ul, asta ca sa o lase mai moale laudatorii lui Boc din alte judete, poate il iau la ei cu tot cu consilierii PDL-isti

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.