G4Media.ro

COP28 – Un membru al Consiliului demisionează după dezvăluirile despre contractele petroliere

Sursa foto: Facebook / Cruise

COP28 – Un membru al Consiliului demisionează după dezvăluirile despre contractele petroliere

Hilda Heine, membră a consiliului consultativ al Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), a demisionat vineri, după ce au apărut informații conform cărora Emiratele Arabe Unite ar fi încercat să se folosească de rolul său de țară gazdă pentru a încheia contracte de petrol și gaze în timpul summitului, potrivit scrisorii de demisie a acesteia, consultată de agenția Reuters.

Fosta președintă a Insulelor Marshall, o țară vulnerabilă la schimbările climatice din cauza altitudinii sale joase, a descris informațiile ca fiind „profund dezamăgitoare” și susceptibile de a submina credibilitatea procesului de negociere multilaterală.

„Aceste acțiuni compromit integritatea președinției COP și a procesului în ansamblul său”, a scris Hilda Heine într-o scrisoare trimisă președintelui COP28, Sultan Ahmed al-Jaber.

Singura modalitate de a restabili încrederea în proces, consideră ea, este de a produce un rezultat care să demonstreze angajamentul EAU „față de eliminarea progresivă a combustibililor fosili”.

Ahmed al-Jaber a respins informațiile relatate de BBC, care se bazează pe documente colectate de Centrul pentru Rapoarte Climatice (CCR).

Ca răspuns la demisia sa, un purtător de cuvânt al președinției COP28 a declarat că este „extrem de dezamăgit”.

„Am apreciat sfaturile sale pe tot parcursul anului și ne-am fi dorit să fi fost alături de noi aici, în Emiratele Arabe Unite, pentru a sărbători adoptarea unui fond care va sprijini statele insulare vulnerabile și pe cei mai afectați de efectele climei”, a spus el.

Negocierile COP28 au început joi cu un acord privind crearea unui fond pentru „pierderi și daune”, care a strâns deja milioane de dolari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Interesul poarta fesul.

  2. Nașpa. O oaie s a trezit și părăsește turma.