G4Media.ro

CSM cere verificarea tuturor dosarelor cu infracțiuni sexuale cu minori din ultimii…

CSM cere verificarea tuturor dosarelor cu infracțiuni sexuale cu minori din ultimii șase ani, în urma unei investigații Dela0.ro

Consiliul Superior al Magistraturii cere verificarea tuturor dosarelor cu infracțiuni sexuale cu minori din ultimii șase ani, în urma unei investigații Dela0.ro.

În urma investigației „Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite”, publicată de Dela0.ro în noiembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis pe 25 mai sesizarea Inspecției Judiciare pentru realizarea unui “control tematic la instanțe și parchete referitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 – la zi”.

Obiectivele verificării – arată minuta CSM – se vor axa în primul rând pe “practica instanțelor și parchetelor referitoare la aprecierea consimțământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei”.

Cum a ajuns CSM la această decizie din 25 mai?

» Pe 19 noiembrie 2019, Dela0.ro publică o investigație extinsă care prezintă 20 de cazuri judiciare în care instanțe din România au decis că fete și băieți cu vârste între 7 și 14 ani au consimțit să întrețină relații sexuale cu bărbați care aveau de două, trei sau chiar cinci ori vârsta lor.

Articolul Dela0.ro prezintă cincizprezece nume de judecători de la diferite instanțe românești care au dispus încadrări juridice sau schimbări de încadrări ale unor infracțiuni sexuale cu minori ca fiind acte sexuale consimțite de victime (așadar neîncadrabile ca violuri).

Întregul context al investigației de presă este jalonat de mai multe procese pierdute de statul român la CEDO, în care curtea europeană condamnase România pentru că nu aplică un tratament legal corect în judecarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor cu vârste sub 14-15 ani.

» Pe 21 noiembrie 2019 președintele de atunci al CSM Lia Savonea solicită Inspecției Judiciare întocmirea unui raport care să verifice faptele expuse în investigația Dela0.ro “sub aspectul riscului de a fi afectat independența și imparțialitatea magistraților indicați în textul articolului”.

Practic, la acea vreme, nu deciziile instanțelor erau problematice pentru CSM, ci ancheta jurnalistică care expunea public aceste decizii sistematice, nedrepte, aflate în contradicție flagrantă cu dispozițiile CEDO.

» Pe 6 februarie 2020, însă, CSM se răzgândește. Secția pentru judecători a Consiliului decide restituirea Raportului Inspecției, care avea ca obiect modul în care investigația Dela0.ro afectase independența și imparțialitatea magistraților.

Citește articolul integral pe Dela0.ro.

sursa foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Si uite asa ajungem din nou la enormul jeg in care se lafaie multi din tagma judecatorilor, insi fara scrupule, numai dupa bani, infractori in robe.
  Aici isi avea rolul sectia de investigare a magistratilor. In loc de asta e folosita la albirea acestui fel de jeguri. De parca s-ar putea asa ceva.

  • Cam era timpul sa iasa jegul si din justitie asa cum a iesit din sanatate cu ocazia covidulyi…

 2. Incepeti sa verificati si bisericile.

 3. Clanurile interlope din justiție cer desființarea SSIIJ,Forumul Judecătorilor Corupți ,Asociația Procurorilor Securiști Uniunea Securiștilor din Romănia ,Băutorii de Urină fost MISA acum Plus .Ia încercați măi bolșevici să mă contraziceți.

  • Inspecția judiciară nu e același lucru cu SIIJ după cum lași să se creadă. Vezi ce simplu am demonstrat că postac?

  • @Alina
   Numele @k reprezintă tot ce este fetid in lupanarele celui care l a îndemnat sa practice postaceala ! Din păcate, precum hienele Natura le tolerează !

  • @kinki
   si uite asa se demonstreaza accesul la o tastatura a multor idioti care cred ca au dreptul la o opinie.
   Cum spunea Umberto Ecco : inainte de internet idiotii satului isi expuneau parerile doar la birt. Acum au o raspindire mult mai larga datorita internetului ieftin.

 4. Cei de la Libertatea spun ca ei au inceput campania aceasta acum doi ani.
  https://www.libertatea.ro/stiri/pedofili-csm-jucatori-dosare-3018318

 5. Bun, trebuie facuta o ancheta dar nu pricep care este finalitatea verificarii. Hotararile judecatoresti nu mai pot fi schimbate daca sunt definitive, iar magistratii nu pot fi sanctionati pentru abateri mai vechi de 2 ani.
  Ce se va schimba in urma verificarilor CSM?

  • Poate (și sper) că se dorește schimbarea abordării în cazurile care nu au încă hotărâre definitivă. Dacă o să continue tot așa, tot mai multe victime vor ajunge la CEDO, ceea ce va fi costisitor și ca bani, dar și ca reputație pentru sistemul de justiție din România.

  • se poate uniformiza practica. adica nu unii decid ceva si in speta asemanatoare, altii decid diametral opus. ca inteleg ca asta ni se si reproseaza de cedo.

 6. Haideti sa vedem cat cheltuim cu una bucata procuror in romania:

  – salariu incepand cu 16.000 ron – 25.000 ron net lunar
  – decontare chirie incepand cu 500 – 1000 euro net lunar (desi isi permit sa cumpere proprietati, le tin pe numele rudelor)
  – pensie la 45 de ani
  – pensie mai mare decat salariul
  – trec 1-2 zile maxim pe la servici (hai faceti publica pt ei condica, daca va tine, pt toti procurorii, condica pe ultimul an, online, frumos, transparent, va tine ???? AUDDDD ??? Hai, ca noi suntem patronii vostri, noi va platim, avem dreptul sa stim cat ati dat pe la munca!!! munca, mult prea mult spus!!!)
  – rezultatul muncii in societate nu reflecta cheltuiala statului pe pielea lor
  – nu merg pe recuperarea prejudiciului de la infractori!!! Salariile ar trebui sa vi le platim din recuperarea prejudiciilor!!!

  O haita de hiene puse pe jefuirea statului si a contribuabilului de rand! Tinem cont ca ne imprumutam pt a va plati asemenea salarii, cu scadenta de 30 de ani, adica le vor plati copiii si nepotii nostri!

  HUOOOOOOOOOOOOO!!!! CRIMINALILOR !!! Din cauza voastra si-au permis toti sa fure tara asta in ultimii 30 de ani!!! Cadavre ambulante, tradatori de neam si tara ce sunteti!

 7. Probabil la 7 ani cadea cineva din retea.

 8. Nenorociti , nemernici din CSM , ce atata graba ? Era nevoie de imboldul unor jurnalisti, pentru asta ? Sunbteti niste nemernici pentru care am stat in strada peste 100 de zile !!
  Evident ca legat de acele principii raman neclintita legat de voi, oamenii sistemului trebuie sa stiti ca eram si raman profund scarbita !! Partea sanatoasa a justitiei e total nesemnificativa iar lipsa de profesionalism, generalizata !! Scarba totala dedicata CSM, intregului sistem de ”justitie”de la ministru , ccr, pana la ultimul procuror/ judecator!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.