G4Media.ro

Consiliul Europei califică foametea din anii `30 din Ucraina drept genocid/ Sovieticii…

Holodomor, foto: Harvard University Press

Consiliul Europei califică foametea din anii `30 din Ucraina drept genocid/ Sovieticii au provocat moartea câtorva milioane de persoane în Holodomor

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut joi drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani ce a cauzat moartea câtorva milioane de persoane, tragedie cunoscută ca Holodomor, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un text adoptat cu 73 de voturi pentru şi un vot împotrivă, parlamentarii Consiliului Europei, reuniţi la Strasbourg, au urmat pasul făcut de Parlamentul European, care deja a calificat acest episod drept genocid în decembrie 2022.

Ucraina a pierdut între 4 şi 8 milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării orchestrate de Stalin pentru a reprima orice veleităţi naţionaliste ale acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

Rezoluţia adoptată prevede că APCE ”îşi va continua acţiunea menită să stabilească adevărul istoric şi să expună argumentele juridice care conduc la concluzia că Holodomor constituie un genocid”.

”Recunoaşterea Holodomor ca genocid de APCE şi de parlamentele care încă nu au făcut acest lucru ar constitui un omagiu legitim adus poporului ucrainean şi în special victimelor”, se mai arată în concluziile textului adoptat de APCE.

Împotrivă a votat doar reprezentantul Bosniei.

Într-o postare pe platforma X (fosta Twitter), preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulţumit membrilor APCE pentru votarea acestui text. ”A restaura dreptatea istorică şi a aduce un omagiu victimelor Holodomor trimite mesajul că justiţia este inevitabilă pentru toate crimele trecute şi actuale comise de Moscova”, a scris şeful statului ucrainean.

APCE reuneşte 324 de parlamentari din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu cred ca au facut „porumbeii pacii” sovietici asa ceva,pai Putin si in zilele noastre se ofera sa aduca pacea in Orientul Mijlociu.
    Sau sa fie ceva adevarat,pana la urma sovieticii au ucis de zeci de ori mai multi civili „eliberand” Europa Centrala si de Est decat nemtii ocupand-o(in ww2)