G4Media.ro

Confruntare dură între Jeff Bezos și Joe Biden pe tema prețului benzinei

Foto: Blueorigin.com

Confruntare dură între Jeff Bezos și Joe Biden pe tema prețului benzinei

Multimiliardarul și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a declarat că președintele american a comis o eroare când a făcut apel la distribuitorii de benzină să scadă rapid prețurile, transmite publicația Le Point, preluată de Rador. „Mesajul meu către companiile care deţin benzinării și stabilesc prețurile la pompă este simplu: suntem într-o perioadă de război și de pericol global”, a scris preşedintele american, sâmbătă, pe Twitter. „Reduceți prețul pe care îl percepeți la pompă pentru a reflecta costul pe care îl plătiți pentru produs. Și faceţi-o acum”.

Pentru Jeff Bezos, acest raționament este „fie o încercare de diversiune, fie o neînțelegere profundă a dinamicii de bază a pieței”. „Inflația este o problemă mult prea importantă pentru ca Administrația de la Casa Albă să continue să facă astfel de declarații”, a reacționat el, sâmbătă, pe rețeaua de socializare.

Creșterea prețurilor la pompă, devenită un simbol al creșterii generale a prețurilor, slăbește popularitatea președintelui democrat, care îi critică în mod regulat pe giganții petrolului că s-au îmbogățit fără a depune eforturi pentru a rezolva problema. Aceștia din urmă răspund că își măresc producția și că fac să funcţioneze rafinăriile americane la cote foarte mari, dar că prețurile sunt fixe pe piața mondială și sunt supuse unor dinamici aflate în afara controlului lor.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a venit în apărarea lui Joe Biden, duminică, menționând pe Twitter că prețurile țițeiului au scăzut „aproximativ cu 15 dolari în ultima lună”, pe când prețurile la pompă „abia dacă au scăzut”. „Nu este vorba despre dinamica de bază a pieței. Este o piață care îl afectează pe consumatorul american”.

Galonul de benzină din Statele Unite a crescut pentru prima dată peste pragul simbolic de 5 dolari la începutul lunii iunie. De atunci a scăzut puțin, dar rămâne departe de cei 3,10 dolari de acum un an.

John Kirby, cel care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, a apărat poziția lui Joe Biden într-un interviu pentru Fox, duminică.

„Președintele lucrează foarte, foarte mult, pe mai multe fronturi (…) pentru a încerca să reducă prețurile” la pompă, a asigurat el, înainte de a menționa, printre altele, propunerea sa de suspendare a taxei federale pe benzină în timpul verii – care trebuie să fie acceptată de Congres – sau decizia de a utiliza în mare măsură rezervele strategice de petrol.

Biden „ştie că nu va rezolva toate problemele, dar dacă toată lumea cooperează, am putea reduce prețul cu cel puțin 1 dolar pe galon”, a adăugat el. (Traducerea Rador: Rodezia Costea)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. „Președintele lucrează foarte, foarte mult, pe mai multe fronturi …” Daa, crapa de atata munca, mai ales ca se apropie campania din 2024 si democratii sunt disperati sa castige. Munceste la distrugerea capitalismului lumii occidentale impreuna cu aia din UE.

    • Macar lupta la 90 de ani ai lui…al nostru se plimba cu avioane si sta ca un dulap ce este

    • tu jay vezi-ti de comunismul tau, si vezi sa nu cazi de la etaj! n-ai tu treaba cu economia de piata. fa-ti rezerva in buncar, o sa ai mare nevoie dupa ce pierdeti.

  2. l-ati votat pe senil, acu spalati-va pe cap cu el.

    • corect, mai bine sa fie infractorul alalalt! ala nu a prins razboaie, covid etc. si tot nu a facut nimic util….

  3. Petrolul rusesc stabilește prețul ,acum plătim și transportul lui maritim către terțe țări unde se rafinează sau pur și simplu in lanț mai apar intermediari,ex.India,China care revindpetrolul sub alte mărci la alte preturi Europei