G4Media.ro

Concert la Moscova pentru a marca un an de la anexarea a…

Sursa foto: Kremlin.ru

Concert la Moscova pentru a marca un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia / Președintele Putin lipsește de la eveniment / Televiziunea rusă de stat nu a oferit acoperire evenimentului

Mii de persoane s-au adunat vineri în emblematica Piaţă Roşie din Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, relatează Agerpres, care citează AFP.

Concertul nu este difuzat de nicio televiziune rusă şi nici pe internet şi nu a fost anunţat niciun discurs al preşedintelui Vladimir Putin, conform publicaţiei independente Meduza.io.

„Nu, nu este în planurile preşedintelui” să participe la eveniment, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE.

Nici televiziunea rusă de stat nu a oferit acoperire evenimentului, aşa cum obişnuia să facă în alte ocazii. Concertul este organizat de grupuri apropiate Kremlinului, notează EFE.

Numeroase drapele ruseşti au fost distribuite participanţilor.

În faţa lor, scena era înconjurată de ecrane cu sloganul concertului, ‘O singură naţiune, o singură familie, o singură Rusie’, amintind – în opinia unor media independente ruse – de sloganul partidului nazist ‘Un popor, un imperiu, un conducător’. Şi chiar deasupra trona inscripţia „Donbasul este Novorusia”, referindu-se la un proiect pentru crearea unui teritoriu rusesc în sudul şi estul Ucrainei, denunţat de Kiev ca „imperialist”.

Pe scena din Piaţa Roşie erau programaţi să evolueze artişti care susţin în mod deschis campania militară din Ucraina, precum Oleg Gazmanov, Polina Gagarina, trupa Liube şi Shaman, artistul care a reprezentat cel mai bine muzica patriotică rusă timp de un an şi jumătate.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat documentele care proclamau anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (în est), precum şi Zaporojie şi Herson (în sud).

La scurt timp după aceasta, el s-a exprimat în cadrul unui concert festiv în Piaţa Roşie, adresându-se locuitorilor acestor teritorii: „Bun venit acasă!”.

Vladimir Putin a afirmat atunci că aceste teritorii „au revenit în patria lor istorică”.

Aceste anexări au declanşat condamnări ferme din partea Kievului şi a susţinătorilor săi occidentali, care le-au calificat drept „ilegale”.

Ziua de 30 septembrie a fost decretată în ajun de Vladimir Putin ca „Ziua reunificării”.

Deşi în acest an Putin nu este aşteptat în Piaţa Roşie, prezentatorul evenimentului a susţinut un discurs pe acelaşi ton. „Exact acum un an, justiţia istorică a triumfat”, a afirmat el înaintea concertului. „Teritoriile ruseşti s-au alăturat Rusiei”, a adăugat el. „Rusia nu-i abandonează pe ai săi. Suntem o singură şi aceeaşi ţară”, a adăugat prezentatorul, în timp ce mulţimea scanda „Rusia!”.

Cât priveşte publicul, care aştepta începerea reprezentaţiei, unii stăteau la coadă pentru a cumpăra îngheţată, profitând de sfârşitul verii moscovite, în timp ce alţii îşi făceau selfie-uri intonând cântece.

Potrivit presei independente, participanţii la concert vor fi plătiţi cu 600 de ruble (mai puţin de 6 euro), notează EFE.

La începutul lunii, Rusia a organizat alegeri în aceste teritorii pe fondul represaliilor împotriva opoziţiei, în timp ce vocile critice la adresa conflictului ucrainean sunt reprimate fără milă, provocând critici din partea ţărilor occidentale.

De peste un an şi jumătate, mii de ruşi au fost condamnaţi, uneori la pedepse grele, pentru că au protestat împotriva ofensivei în Ucraina. Dar Rusia nu controlează aceste regiuni decât parţial şi se confruntă cu o contraofensivă a Ucrainei, care încearcă să le recucerească.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează