G4Media.ro

Concediul paternal poate fi acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat.…

sursa foto: Pexels

Concediul paternal poate fi acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat. Președintele Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind aprobarea OUG 117/2022 prin care concediul paternal va fi acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat, transmite Agerpres. OUG 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal 210/1999 prevede că acest drept se acordă tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii şi transpune unele dispoziţii din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Alte măsuri vizează eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, precum şi la introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaţilor şi următoarele categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare, încheiate conform Legii nr. 95/2006.

Măsurile se mai referă la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la cinci zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare, la completarea reglementărilor actuale privind interdicţia de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal şi la introducerea de reglementări privind sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei naţionale care transpun prevederile directivei.

Indemnizaţia pentru concediul paternal este egală cu salariul corespunzător perioadei respective şi se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii sau, după caz, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sectorul de Apărare, Ordine şi Siguranţă naţională, prevede un amendament.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în septembrie 2022 şi de Camera Deputaţilor, ca for decizional, pe 29 iunie 2024.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai promulgat, vineri, Legea pentru aprobarea OUG 11/2024 privind gestionarea financiară a alocărilor din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură aferente politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare şi Legea pentru aprobarea OUG 74/2022 privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, ai sistemului pensiilor militare de stat, precum şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, în luna iulie 2022.

O altă lege promulgată vineri vizează OUG 125/2023 pentru completarea art. 13 din Legea 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, precum şi a art. 12 din Legea 227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

De asemenea, preşedintele Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru supunerea spre adoptare Parlamentului a aderării României la Protocolul referitor la stabilirea sediului, adoptat la Dijon la 21 mai 2022, de modificare a Acordului privind înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, adoptat la Paris la 3 aprilie 2001 şi Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului-cadru privind înfiinţarea Alianţei Solare Internaţionale (ISA), deschis spre semnare la Marrakesh la 15 noiembrie 2016 şi semnat de România în Dubai, Emiratele Arabe Unite, la 3 decembrie 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează