G4Media.ro

Concediu în Grecia 2022: Informații utile legate de prețuri și de drumul…

Sursa foto: G4Media.ro

Concediu în Grecia 2022: Informații utile legate de prețuri și de drumul cu mașina spre zona Halkidiki – Thassos

Sezonul de vară 2022 a început în Grecia, iar statul elen așteaptă o creștere semnificativă a numărului de turiști români. A spus-o chiar ministrul Vassilis Kikilias.

„Vreau să subliniez că vin mai devreme în acest an… Au început deja călătoriile rutiere în nordul Greciei, dar și zborurile încă din mai și începutul lunii iunie”, a spus Kikilias, adăugând că turoperatorii români sunt dornici să coopereze cu hotelierii și operatorii de turism din Grecia să prelungească sezonul cu pachete de călătorie către destinații grecești în lunile de toamnă.

Față de anul trecut, românii trebuie însă să mai țină cont de încă o variabilă, atunci când își programează vacanța: prețurile. Mulți români care vor să plece acolo în concediu se întreabă cu cât sunt mai mari prețurile, în acest an și ce rută auto ar putea să aleagă.

Potrivit postărilor pe diferite grupuri dedicate vacanțelor în Grecia, meniurile tavernelor grecești arată prețuri cu 10-15% mai mari față de cele de anul trecut. Există însă și cazuri în care prețurile au fost menținute, dar au fost micșorate porțiile, spun turiștii aflați deja acolo.

Potrivit news.gtp.gr, Grecia este în acest sezon destinația numărul 1 pentru turiștii români, iar majoritatea vor să își petreacă concediul în Halkidiki, pe Kassandra, Sithonia sau pe Thassos, destinații populare și la îndemână datorită distanțelor mai mici și a ofertelor bogate la cazare.

Majoritatea membrilor grupurilor de Facebook dedicate vacanțelor în Grecia consideră că prețurile nu au crescut față de anul trecut mai mult decât cele din restul țărilor europene, inclusiv în România.

Turiștii aflați în iunie pe Kassandra pot bea o bere cu 3 până la 5 euro, o cola cu 1,90 sau un frape cu 5 euro.

Un restaurant din Pefkochori, afișa la jumătatea lunii iunie următoarele prețuri: caracatiță la grătar 12,5 euro, creveți la grătar 14 euro, calamar întreg la grătar cu garnitură 9,50 euro sau umplut 14 euro.

Un souvlaki de porc ajunge la 7,5 euro, iar un șnițel de pui cu garnitură la 8 euro. Un platou mix grill pentru 2-3 persoane costă 18 euro.

Lista de prețuri Grecia 2022 – Foto: Forum Halkidiki

Restaurantul respectiv mai oferă și paste la prețuri cuprinse între 5 euro și 16 euro (cele cu fructe de mare), vinete la 4,90, și celebra salată grecească la prețul de 5,9 euro.

Prețurile pot diferi, în funcție de tavernă și de localitate.

Pe cealaltă peninsulă, Sithonia, prețurile sunt relativ asemănătoare. În Sarti, o porție de miel la grătar costă 7 euro, o porție de vită cu orez 8,1 euro, iar un gyros pe stradă în jur de 3 euro (5,5 – 6 euro la farfurie).

Apa poate costa 0,8 euro (cea minerală 3 euro), iar un frape sau un milkshake poate ajunge la 5,5 euro.

O porție mare de hamburger, cu cartofi și salată costă la tevernele din apropierea plajei până la 8 euro.

Potrivit go-thassos.gr, pe insula Thassos o masă fără pretenții costă între 7 și 10 euro la o terasă, fără băuturi. O salată grecească este 4,5 euro, o pizza mare 9,5 euro, iar dulciurile pot fi cumpărate cu prețuri pornind de la 3 euro și până la 6 euro.

Desigur, pe lângă terase, există posibilitatea aprovizionării de la supermarketurile din zonă, de la localnicii adesea întâlniți la marginea drumului (cu legume, fructe, ulei de măsline,brânză și alte diferite produse locale) sau direct din porturi (pentru pește), la prețuri cu mult mai mici decât la restaurant.

Majoritatea locațiilor de cazare oferă și posibilități de gătit. Există locuri amenajate pentru grătare, iar oferta de pește și carne roșie este remarcabilă.

De reținut că în multe măcelării, carnea de vită sau de pește poate fi mai ieftină decât cea de pui.

Cum este drumul prin Macedonia și Serbia

Dintre cei care merg în vacanță cu mașina, cei din Muntenia, București și Moldova ajung în Grecia prin Bulgaria, dar mulți dintre cei din Ardeal preferă autostrada din Serbia și Macedonia de Nord.

În cazul ardelenilor, aceștia ies din țară prin vămile din vestul țării și intră pe autostradă în apropiere de Smederevo.

Indiferent de ruta aleasă, nu strică să luați în calcul o oprire pe drum, peste noapte. Reduce riscurile generate de oboseală, iar prețurile la cazare sunt foarte mici.

Se poate opta pentru o oprire în Macedonia la Skopje sau la Gevgelija (aproape de granița cu Grecia), unde o cameră se poate închiria de la 20 de euro în sus. Pe drumul de întoarcere, majoritatea preferă orașul Nis din Serbia, mai aproape de granița cu România.

Pe traseul autostrăzii care străbate Macedonia sunt mai multe stații de carburanți, iar prețul motorinei sau cel al benzinei este aproximativ la fel, la toate stațiile.

Prețul carburanților este mai mic decât cel din România sau din Serbia. Astfel, un litru de combustibil costă aproximativ 1,5 euro (7,5 lei) și se poate plăti cu cardul.

Prețul este cu mult mai mare decât anul trecut și este acum comparabil cu cel din Serbia (aproximativ 1,6- 1,7 euro).  Atenție, prețurile ar putea oscila în perioada următoare.

Prețul carburantului a crescut foarte mult și în Grecia, unde a trecut în medie de 2,2 euro pe litru (cu diferențele evidente între tipuri de carburanți).

Intrarea în Grecia se face preferabil prin frontierele Kulata (Bulgaria) sau Evzoni (Macedonia de Nord).

Drumul prin Bulgaria, prețuri

Drumul prin Bulgaria este preferat de cei mai mulți români, mai ales de cei din zona sudică a țării, datorită distanțelor mai mici.

Pe întreaga porțiune se circulă relativ bine, chiar și în lipsa autostrăzilor, dar trebuie să fiți atenți la timpii de așteptare în vămi.

Un avertisment în acest sens a fost emis de MAE, la începutul sezonului. Ministerul informează cetățenii români care intenționează să tranziteze Macedonia de Nord și Bulgaria, având ca destinație Grecia, că în perioada sezonului estival 2022 se preconizează timpi mari de așteptare la trei puncte de trecere a frontierei rutiere.

Prețuri la feribot spre Thassos

Prețurile la feribot sunt afișate pe siteul go-thassos.gr, dar vor suferi modificări în full-sezon, deci este bine să verificați aici programul de transport și prețurile, în funcție de perioada în care mergeți.

În principiu, un bilet pentru adulți costă 5 euro, iar unul pentru copiii între 5 și 10 ani, 3 euro (pentru cei sub 5 ani este gratis). Pentru mașinile private există o taxă cuprinsă între 19 și 23 de euro, în funcție de lungime.

Pentru o bicicletă se plătește 3 euro, iar pentru o moticicletă, 5 euro.

Ponturi și sfaturi utile

Pentru tranzitarea Macedoniei este necesară o asigurare (carte verde) auto care să includă statul respectiv, altfel riscați să fiți obligați să încheiați altă asigurare în vamă, la prețuri cu mult mai mari.

Cei care merg cu mașini de firmă sau împrumutate de la rude sau prieteni, trebuie să aibă asupra lor împuternicire în limba engleză.

Pe traseul din Macedonia sunt mai multe puncte pentru plata autostrăzii. Se accepta plata cu cardul la fiecare dintre acestea. Se poate plăti și în moneda locală sau în euro (este necesar să aveți bani mărunți sau veți primi rest în moneda locală.

Este bine să aveți o rezervă de 15-20 de euro mărunți, la îndemână, pentru orice eventualitate.

Între Serbia și Macedonia există și un magazin în regim Duty Free, accesibil însă doar pe sensul de întoarcere.

Majoritatea preferă să cumpere de acolo țigări, însă prețul este apropiat de cel din benzinării.

Pentru traversarea Bulgariei este necesară o vignetă care costă, pentru o săptămână, 15 leva (7,6 euro).

Dacă sejurul în Grecia va fi mai mare de şapte zile, este nevoie de o altă vinietă, la întoarcere. Taxa se poate plăti la vamă, în benzinării sau online, chiar pe site-ul autorităţii de resort din Bulgaria.

ATENȚIE: Nu faceți stocuri de carburanți în canistre sau sticle, acest lucru este ilegal în Grecia și riscați nu doar amenzi enorme ci și un dosar penal pentru contrabandă.

Amenzi enorme sunt și pentru utilizarea detectoarelor de radare: acest lucru se pedepsește cu amendă de 2.000 de euro şi reţinerea permisului şi a actelor maşinii.

O informație utilă pentru cei care merg pentru prima dată în Grecia: nu uitați să negociați. Puteți negocia direct cu proprietarul grec inclusiv prețurile de cazare afișate pe Booking.

Reguli de călătorie – sursa MAE

Ministerul Afacerilor Externe a publicat regulile de călătorie pentru Grecia (ultima actualizare a fost în data de 16 iunie).

Începând cu data de 1 mai 2022:

  • a fost eliminată obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență;
  • accesul în toate spațiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane fără a mai fi necesară prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boală, rezultatul unui test PCR sau rapid antigen. Măsura se aplică până la data de 1 iunie 2022, urmând să fie anunțate noi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Începând din 01.06.2022 și până la data de 15.06.2022, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie în spațiile interioare din R. Elenă.

Măsura de relaxare parțială se aplică în mod diferențiat, astfel:

Rămâne obligatorie purtarea măștii  (tip FFP-2, N95 sau mască dublă – textilă/chirurgicală) în unitățile medicale de orice tip (spitale, policlinici, centre de recoltare, laboratoare etc), centrele de asistență pentru bătrâni și persoane cu dizabilități, precum și în celelalte structuri cu specific similar;

Masca (tip FFP-2, N95 sau dublă – textilă/chirurgicală) va fi purtată în toate mijloacele de transport public urban (metrou, tramvai, trenul urban ISAP, autobuze și troleibuze), pentru care nu se eliberează bilete cu locuri numerotate și în interiorul cărora pot fi aglomerări de persoane;

Notă: În mijloacele de transport public interurban, unde locurile pasagerilor sunt numerotate, respectiv pentru aeronave nu va fi necesară folosirea măștii;

Pasagerii din taxi vor purta în continuare mască de protecție tip FFP-2, N95 sau dublă – textilă/chirurgicală;

Masca (tip FFP-2, N95 sau dublă – textilă/chirurgicală) rămâne obligatorie pentru pasagerii tuturor mijloacelor de transport maritime;

Decizia de a purta în continuare masca de protecție rămâne la latitudinea fiecărei persoane, iar efectul acestei măsuri de relaxare va fi evaluat ulterior, în vederea implementării celor mai eficiente decizii de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Angajații care nu au fost imunizați, vor fi în continuare obligați să prezinte, săptămânal, rezultatul negativ al unui test Covid-19.

Sursa foto: g4media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Util. Mulțumim 👍

  2. Util, documentat, excelent!

  3. Liber la infectare ca și așa au sărăcit pharma pe bursa:))

  4. Sunt din cluj. E mai bine pe grecia sau pe bulgaria? Multumesc

    • Daca mergi cu masina cu siguranta BG. Am fost anul trecut in grecia pentru a 5-a oara si a fost ultima data. Parerea mea e ca nu mai e ce a fost.

  5. In limba română ca și în grecește Thasos se scrie cu un singur s.
    Cu doi s e un englezism

  6. Nu mai bine stam noi frumos acasa? O casa la tara e de 10000 de ori confortabila decat sa te cari cu tot calabalacul pe drum pe masina, bac etc 2 zile ca sa ajungi sa dai 18 euro pe o masa de persoana. Sa fim seriosi! Cu banii aia faci o super vacanta loco undeva la tara.

    • O vacanta e si despre socializat, văzut lumea, explorare. Cam 0 dintre astea pot fi făcute la cu cuietii din deal unde zici tu acolo. Ochelari de caballo

    • Avem bani de spart, din șpăgi, comisioane. Nu ii putem sparge in Romania, sa ne vadă toți, așa că mergem acolo, facem ce vrem, înțelegi? E simplu.

    • Dacă stai la țară la malul mării, da.
      Dacă nu, să fim serioși.

  7. Găina blondă m-a dat pe spate.