G4Media.ro

Companiile petroliere din Marea Neagră reacționează la propunerile lui Liviu Dragnea: ”Vor…

Companiile petroliere din Marea Neagră reacționează la propunerile lui Liviu Dragnea: ”Vor descuraja investițiile, impact negativ semnificativ”

Asociația companiilor care dețin concesiunile din Marea Neagră a reacționat luni după-amiază la propunerile-surpriză anunțate tot luni de Liviu Dragnea într-o conferință de presă. Astfel, într-o declarație publică, titularii de concesiuni offshore arată că ”amendamentele adoptate de Camera Deputaților vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră”.

Reamintim că Liviu Dragnea a anunțat luni modificări majore în proiectul legii offhore, în principal introducerea unui impozit suplimentar, eliminarea unor facilități fiscale și obligația de a vinde minim jumătate din producție în România. Votul final ar urma să fie dat în această seară sau marți, în plenul Camerei Deputaților.

Companiile care au în acest moment acorduri petroliere offshore:

  • OMV Petrom și ExxonMobil: perimetrul de mare adâncime Neptun Deep
  • Lukoil, PanAtlantic Petroleum și Romgaz: perimetrul Trident
  • Black Sea Oil&Gas (BSOG): perimetrele Midia și Pelican
  • Petromar Resources: perimetrele Muridava și Est Cobălcescu

Declarația integrală a Titularilor de Concesiuni offshore:

Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaților vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră, cu consecința imediată a diminuării potențialului de producție suplimentară de hidrocarburi din zona offshore.
• Asociația noastră consideră că stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ românesc, în general și a regimului fiscal, în particular, pe întreaga perioada a contractelor de concesiune, reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Lasa ca investim noi…si nu mai impartim cu multinationalele!

  2. Ce ar fi sa impartim avutia tarii? Parca bp a platiti norvegiei si ei au impartit suma cam 40mii dolari pe familie? De ce nu si la noi?

  3. perfect. sa plece.

  4. TFL-istilor nu le place stirea asta. Drept consecinta logica, sa fie ei oare anti-romani ? E o intrebare retorica, asa ca nu trebuie sa dati buzna.

    • Draga X, daca ai gandi un pic, ai intelege ca in acest mod Dragnea deja a inceput sa faca jocul rusilor pentru ca ceea ce Marele Urs vrea este sa nu se faca aceste investitii. Nu e cale mai sigura de a opri o investitie decat sa ii zici celui care pune banii ca fructele ii vor fi drastic dijmuite.

  5. Sunteți siguri că 50% din producție vmtrebuie vândută în Romanua și termenul nu e de fapt „tranzacționată pe piețe din România”?! Pt că dacă e a doua varianta poate fi vândută producția bine mersi oricui se înscrie pe platforma de tranzacționare din România. Asta nu înseamnă deloc că 50% din producție va rămâne în țară.

    • Dar probabil inseamna ca TelDrum tocmai a intrat pe piata afacerilor cu gaze…! Nu ca pana acum n-ar fi fost deloc prezenta pe aceasta piata, se stie doar ca pe Fiscuci nu prea-l mai tineau de mult …supapele !

  6. Bine ca se mai gandeste cineva la tarisoara asta! Hai nu 10, da macar 20 de anisori sa l mai tina D-zeu pe domnu Dragnea la guvernare!

  7. propaganda asta cu ‘jocul rusilor’ e cam fumata: ce sa-ti zic! daca nu esti de acord sa te-alegi cu praful de pe toba – ca in forma trecuta de senat – atunci esti musai cu rusii; nu trebuie gandit asa, ca ambele parti au interese; chestia e sa ne vedem noi interesul nostru, iar asta e sa scoti cat mai multi bani, ca la afaceri paguboase (pe spinarea bugetului sau resurselor) nu ne-ntrece nimeni; daca le-ai fi dat pe nimic, ritmul de exploatare ar fi crescut iar perioada de independenta energetica s-ar fi micsorat; si’n plus, cu toate ca platim printre cele mai mari preturi din europa, ponderea de gaz rusesc din consumul anual e relativ scazut (pe undeva pe la 10-15% cred)

    dintre catastrofele legislative ale psd-ului, asta este, de departe, cea mai rezonabila; e aproape populist de rezonabila! numai ca la populismul asta, se pare, aceste companii nu stiu a reactiona prea bine; pe de alta parte, parca am mai vazut filmul asta: va mai amintiti cate se puteau face cu 4 miliarde de dolari scosi din rosia montana?