
Companiile grecești de construcții se orientează spre România / Statul român a lansat licitații pentru proiecte de infrastructură în valoare totală de 45 de miliarde de euro pentru următorii ani
Statul român lansează licitații pentru proiecte de infrastructură în valoare totală de 45 de miliarde de euro pentru următorii ani, generând un volum uriaș de lucrări de construcții, din care o parte este revendicată și de companii grecești de construcții, potrivit Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Pe piețele din regiune, mari grupuri italiene, austriece și franceze au o prezență semnificativă, la fel și mai multe companii de construcții turcești, iar acum și companiile grecești își măresc prezența.
Oportunitatea a fost deja subliniată de președintele și directorul general al grupului GEK Terna, G. Peristeris, care începând cu 2024, a vorbit despre interesul activ al grupului său de companii de a participa la licitații din România și Bulgaria. În urmă cu câteva zile, el a anunțat desemnarea grupului drept contractor provizoriu (într-un consorțiu cu Alstom) pentru două proiecte feroviare din România, cu un buget total de 1 miliard de euro, estimând că semnarea contractului final s-ar putea realiza la sfârșitul anului 2025.
La fel, grupul Aktor, prezent pe piața românească din 2004, se repoziționează, având un portofoliu de proiecte rutiere în valoare de 900 de milioane de euro. A finalizat axa rutieră a Autostrăzii Centura Sud București A0 (Lotul 3), cu un buget final de 305 milioane de euro. În același timp, își exprimă interesul (într-un consorțiu) pentru noi licitații pentru proiecte în valoare totală de 3,7 miliarde de euro (două căi ferate și un proiect de construcție de drumuri), pentru care se așteaptă să se organizeze licitație în curând. Directorul executiv al grupului Aktor, Alexandros Exarchou, în cadrul recentei adunări generale ordinare a acționarilor grupului, a estimat că soldul actual de lucrări în curs s-ar putea tripla în următorii doi ani, ajungând la 3 miliarde de euro. De asemenea, el a estimat că, mai devreme sau mai târziu, țara din sud-estul Europei va recunoaște instituția Concesiunilor sau a Parteneriatelor Public-Privat.
De notat că toate proiectele care vor fi licitate privesc cheltuieli publice – finanțate în principal din fonduri europene – deoarece, în prezent, instituția proiectelor realizate prin PPP sau Concesiuni nu a fost adoptată de autoritățile române, în principal din cauza lipsei de familiarizare cu aceste modele financiare. Totuși, conform estimărilor actorilor de pe piață, nevoile mari de proiecte de infrastructură și lipsa de capital vor duce în cele din urmă la o revizuire în acest sens în țările din sud-estul Europei.
De asemenea, se reamintește că grupul Avax realizează un proiect privat cu un buget de 637,5 milioane de euro pentru construirea unei centrale electrice la Deva, România, pentru MASS GLOBAL Energy România.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.