G4Media.ro

Companiile energetice cer Marii Britanii să reducă prezența elementelor „toxice” și „periculoase”…

Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Companiile energetice cer Marii Britanii să reducă prezența elementelor „toxice” și „periculoase” din gazele exportate către UE, care afectează sistemele de transport

Companiile energetice au cerut Marii Britanii să ia măsuri „urgente” cu privire la cantitatea de contaminanți „toxici” și „periculoși” din gazul pe care îl procesează pentru exportul în UE, transmite Financial Times.

Acestea au avertizat că problema ar putea forța închiderea unor conducte submarine critice în această iarnă, în timp ce Europa continentală se străduiește să înlocuiască gazul pe care îl cumpără de obicei din Rusia.

Regatul Unit a devenit o punte de gaz vitală pentru UE de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie.

Țările UE încearcă de urgență să își umple instalațiile de stocare a gazelor, pe fondul temerilor că Rusia ar putea întrerupe complet aprovizionarea.

Pentru a contribui la aceste eforturi, Regatul Unit a procesat volume mari de gaze naturale lichefiate care sosesc în porturile sale din țări precum SUA și Qatar. Acesta este apoi transportat prin sistemul energetic britanic înainte de a fi exportat prin conducte submarine de la Bacton, în Norfolk, către Belgia și Olanda.

Însă mai multe companii energetice au avertizat că, în ultimele luni, gazul livrat la terminalele britanice a fost în mod constant „contaminat” cu niveluri ridicate de materiale care sunt adesea „radioactive” și care pot arde atunci când intră în contact cu aerul.

Îndepărtarea acestor materiale a dus la perturbări care i-au costat pe comercianții de gaze aproximativ 270 de milioane de lire sterline până acum în acest an și ar putea forța opriri pentru întreținere dacă situația se deteriorează, au declarat companiile.

Printre aceste companii se numără un grup deținut majoritar de gigantul belgian de infrastructură Fluxys, fosta divizie comercială a Gazprom, al cărei control a fost preluat anul acesta de guvernul german și redenumit Securing Energy for Europe, și compania franceză EDF. Acestea au solicitat National Grid, care supraveghează sistemul de gaze al Marii Britanii, să ia măsuri „urgente” pentru a rezolva problema.

În această vară, Marea Britanie a maximizat exporturile către UE, deoarece iarna se bazează pe gazul care se întoarce din Europa continentală, care dispune de facilități de stocare superioare, pentru a satisface cererea în perioadele de vârf.

National Grid a susținut că, dacă instalațiile de stocare din UE nu sunt umplute suficient în această vară, presiunea pentru a continua să trimită gaz din Marea Britanie va fi „crescută și susținută” în timpul iernii. Acest lucru ar putea afecta securitatea aprovizionării Regatului Unit.

National Grid solicită aprobarea autorității britanice de reglementare în domeniul energiei, Ofgem, pentru a crește temporar volumul maxim posibil de gaz care poate fi exportat în Europa continentală prin conducta către Olanda. Însă mai multe companii energetice se opun acestei măsuri până la rezolvarea problemei legate de excesul de materiale periculoase.

Interconnector Limited, o companie deținută majoritar de Fluxys, care operează conducta de gaz dintre Marea Britanie și Belgia, a declarat că este „foarte surprinsă” că National Grid dorește să crească și mai mult debitele, având în vedere că livrările la Bacton în acest an au fost „în mod constant” contaminate de „solide și lichide” care au limitat operațiunile sale și au provocat două opriri pentru reparații.

Materialele solide includ materiale „periculoase”, „toxice”, „radioactive” și „piroforice”, a declarat Interconnector Limited în dovezile scrise prezentate unui grup de experți care s-a reunit săptămâna trecută pentru a examina propunerea National Grid.

Creșterea în continuare a volumelor de gaz ar însemna că problema „este foarte probabil să fie exacerbată … ceea ce ar duce la un risc crescut de întrerupere a fluxurilor transfrontaliere, punând în pericol securitatea aprovizionării atât în Europa, cât și în Marea Britanie”, a adăugat Interconnector Limited.

EDF a afirmat în dovezile sale scrise că problema a afectat „eficiența și eficacitatea pieței interconectate a gazelor din Marea Britanie și UE”.

În ciuda acestui fapt, grupul de experți a recomandat ca Ofgem să aprobe cererea National Grid.

Înalți directori din industria energetică au declarat pentru Financial Times că este normal ca unele solide nedorite, denumite adesea „praf” în acest sector, să fie livrate împreună cu gazul, dar din aprilie acestea au sosit în „cantități nemaiîntâlnite până acum”.

National Grid a declarat că „prezența prafului” în sistemul național de transport al gazelor naturale din Marea Britanie este o „problemă istorică și cunoscută și este un lucru pe care îl monitorizăm în mod continuu”.

Aceasta a precizat că „având în vedere [că] fluxurile de gaz către continent sunt mult mai mari decât cele observate într-o vară obișnuită, datorită rolului important pe care îl jucăm în sprijinirea UE cu livrări de gaz”, nu este „neașteptat” faptul că Interconnector Limited a fost nevoită să efectueze mai multe lucrări de întreținere, cum ar fi schimbarea filtrelor pentru a capta materialele periculoase.

National Grid a declarat că propunerea sa de a crește volumele maxime prin conducta Marea Britanie-Olanda „nu va compromite siguranța și securitatea sistemului … și nu va avea impact asupra altor clienți”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter