G4Media.ro

Comisiile speciale din Camera Deputaților: Raport de respingere a proiectului de lege…

Comisiile speciale din Camera Deputaților: Raport de respingere a proiectului de lege privind Codul Administrativ, care includea și obligativitatea utilizării limbilor minorităților naționale în instituțiile administrative locale

Raport comun de respingere, din partea Comisiilor speciale din Camerea Deputaților, pentru proiectul de lege privind Codul administrativ, care include şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale, în instituțiile publice locale din localităţile în care acestea dețin o pondere de 20% din populaţie.

Mai precis, este vorba despre proiectul care prevede utilizarea limbii maghiare în administrația locală dar și arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice. Președintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc declara, săptămâna trecută, că nu există o întelegere cu UDMR pe acest proiect de lege, având în vedere că inițiativa formațiunii maghiare se suprapune cu textul Codului Administrativ aflat în vigoare.

Proiectul propus de UDMR are ca obiect reglementarea cadrului general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora şi răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi regulile specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

Inițiativa celor 30 de parlamentari UDMR a fost adoptat tacit de Senat şi urmează să intre la vot, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.

În prealabil, cele patru comisii din Camerea Deputaților (Juridică, Buget, Administraţie, Muncă) arată că au decis să dea raport de respingere pentru că: „nu se justifică adoptarea unei astfel de iniţiative legislative cu atât mai mult cu cât expunerea de motive nu conţine o fundamentare a soluţiilor legislative preconizate, iniţiatorii motivându-şi demersul pe posibila declarare a neconstituţionalităţii Codului administrativ în vigoare de către Curtea Constituţională”, relatează Agerpres.

„În lipsa unei decizii a Curţii Constituţionale care să stabilească contrariul, o lege în vigoare se bucură de prezumţia de constituţionalitate, iar adoptarea unei legi nu ar putea fi fundamentată pe posibilitatea declarării ca fiind neconstituţională a unei reglementări în vigoare. În cadrul prezentului proiect sunt reluate majoritatea prevederilor din Codul administrativ în vigoare, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, inclusiv cele referitoare la abrogările unor acte normative, abrogări care deja şi-au produs efectele juridice. În cuprinsul prezentei iniţiative legislative nu există nicio dispoziţie de abrogare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, astfel că promovarea proiectului în forma actuală ar conduce la un paralelism legislativ, interzis de normele de tehnică legislativă”, se mai explică în raport.

Sursa Foto: Inquam Photos / George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.