G4Media.ro

Comisia Europeană monitorizează îndeaproape situaţia minorității românești din Serbia / Comisarul european…

Comisia Europeană monitorizează îndeaproape situaţia minorității românești din Serbia / Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere răspunde unei solicitări transmise de europarlamentarul Eugen Tomac

Tratamentul aplicat de autorități persoanelor aparţinând minorităţii româneşti şi tuturor celorlalte minorităţi naţionale care trăiesc în Serbia se află sub monitorizarea Comisiei Europene, declară comisarul european pentru Vecinătate şi Extindere, Oliver Varhelyi într-un răspuns transmis europarlamentarului Eugen Tomac, anunță Agerpres.

În special în cadrul capitolului de negociere 23 „Sistemul judiciar şi drepturile fundamentale”, Serbia are obligaţia de a pune în aplicare atât cadrul său juridic privind drepturile persoanelor care aparţin minorităţilor, cât şi „planul de acţiune pentru exercitarea drepturilor minorităţilor naţionale”, în toate elementele sale, ceea ce va contribui la punerea în aplicare efectivă şi uniformă pe întregul său teritoriu a recomandărilor Comitetului consultativ al Convenţiei-cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale, detaliază comisarul în răspunsul său în numele Comisiei Europene la o întrebare cu solicitare de răspuns scris adresată de eurodeputatul Eugen Tomac (PPE).

Un accent deosebit este pus pe educaţie, utilizarea limbilor minorităţilor, accesul la mass-media şi la servicii religioase în limbile minorităţilor, precum şi pe o reprezentare adecvată în administraţia publică.

”Comisia va continua să monitorizeze evoluţiile din acest domeniu şi să raporteze cu privire la acestea, precum şi să poarte un dialog în materie de politici cu autorităţile sârbe. De asemenea, Comisia a furnizat Serbiei asistenţă financiară din partea UE pentru a îmbunătăţi felul în care sunt tratate persoanele care aparţin minorităţilor naţionale, inclusiv în domeniul educaţiei”, dă asigurări oficialul europen în răspunsul publicat la 13 septembrie pe site-ul Parlamentului European.

Eurodeputatul Eugen Tomac a adresat Comisiei Europene, în luna iulie, o întrebare legată de respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în Serbia, în urma unei analize detaliate, realizată împreună cu societatea civilă şi Consiliile naţionale ale etnicilor români din Serbia, care constată că minoritatea românească din această ţară este în continuare profund discriminată, fiindu-i refuzat dreptul la şcoală, Biserică şi presă în limba română, fapt considerat inacceptabil într-un stat care are pretenţia de a adera la Uniunea Europeană.

Aspectele prezentate în întrebare se referă la:

 1. dihotomia vlah – român, nejustificată nici social nici istoric, creată artificial de statul sârb, duce la discrepanţe considerabile şi la nerespectarea drepturilor etnicilor români din Voivodina şi din Valea Timocului;
 2. Biserica Ortodoxă Română din Serbia nu este recunoscută drept biserică tradiţională şi, de aceea, nu beneficiază de rambursarea TVA-ului din partea statului sârb, precum celelalte biserici tradiţionale;
 3. În Valea Timocului, etnicii români nu îşi au confesiunea recunoscută de stat şi nu au dreptul de a construi biserici şi de a participa la servicii religioase în limba română;
 4. Dincolo de Voivodina, serviciile de radiodifuziune publică în limba română sunt extrem de limitate;
 5. Accesul la educaţie şi la servicii religioase în limba română este limitat;
 6. Etnicii români învaţă limba română la şcoală doar în mod opţional, ceea ce duce la slăbirea identităţii minorităţii naţionale.

Ca urmare, eurodeputatul a întrebat ”Cum intenţionează Comisia să soluţioneze aceste probleme, să susţină şi să condiţioneze Serbia pentru o mai bună implementare a capitolelor 23 şi 24 din acquis-ul comunitar, astfel încât respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale să fie o realitate aliniată standardelor europene şi internaţionale?”.

”Răspunsul Comisiei Europene la interpelarea mea este încurajator, dar nu suficient. În calitate de membru al delegaţiei UE-Serbia voi solicita în mod constant să îmi fie prezentat stadiul negocierilor la capitolul „Sistemul judiciar şi drepturile fundamentale”, precum şi evoluţia implementării planului de acţiune pentru exercitarea drepturilor minorităţilor naţionale. România este ţara mamă a tuturor românilor şi avem obligaţia să utilizăm toate instrumentele democratice pentru a ne apăra conaţionalii”, a reacţionat europarlamentarul marţi pe pagina sa de Facebook.

Serbia trebuie să fie parte a UE, dar pentru asta este esenţial să aibă un comportament de stat european şi să acorde aceleaşi drepturi pe care şi ţara noastră le oferă minorităţii sârbe, a mai scris eurodeputatul.

Sursa foto: Facebook Eugen Tomac

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Cu siguranta monitorizeaza mafiotii romani din Serbia precum banditul Ghita.

  • Păi dacă Serbia ar intra în UE asta ar însemna că
   ar trebui să fie în aceeași tabără cu dușmanii lor de moarte, croații și ar trebui să renunțe și la pretențiile asupra Kosovoului. Până nu-și rezolvă măcar problema cu Kosovo, nu cred că se grăbesc ei să intre-n UE și asta s-o mai întâmpla la Paștele cailor.

 2. Bah Comisie Europeana, ne-am saturat de monitorizari, ceva actiune poti?

 3. Ce mi-e Serbia ce mi-e Ucraina!
  Și guvernanții noștri ce fac? Ce trădări mai pregătesc?

 4. Lăsați balivernele ca trebuie mai intai sa invete sarba ca locuiesc acolo. Facem acum enclave peste tot?Drapel nu vreti sa aiba? Cred ca toti stiu sarba si se pot duce la bisericile care sunt pe acolo. Incepeti si voi ca secuii?

  • Foarte bine punctat! Admirabil!!
   Esti minoritar intr-o țară, respect-o! Nu-ți place în ea și nu vrei s-o respecți, părăsește-o!
   Simplu!!

  • Pentru ce asemenea duritate si cinism desantat fara motivatie? Sigur ca toti stiu limba sarba, e obligariu si nici oamenii nu se exclud singuri.Nu se cere autonomie de nici un fel, nu compara mere cu pere.
   ,,Reciprocitate” poate iti pare mai clar si daca vrea sa iti rapunda cineva foarte avizat, sa o poata face intr-o limba scrisa corecta si in alfabet latin.

 5. Toma, dacă tot plânge soarta românilor minoritari, de ce nu ia la pachet toate regiunile unde românii trăiesc, Ungaria, Ucraina sunt două dintre țările cu minorități românești, sau acolo ciocu’ mic și joc de glezne. Un papagal!

 6. Comisia nu a făcut nimic până in prezent!!! Numai gargară. Se vede că reprezentantul e un demagog.