G4Media.ro

Comisia Europeană estimează că deconectarea de la energia din Rusia va costa…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Comisia Europeană estimează că deconectarea de la energia din Rusia va costa aproape 200 de miliarde de euro

Comisia Europeană calculează că UE va trebui să investească în plus 195 miliarde de euro până în 2027 pentru a accelera deconectarea de combustibilii fosili din Rusia, în principal prin dezvoltarea regenerabilelor, o mai mare eficienţă energetică şi dezvoltarea sustenabilă a hidrogenului, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Analiza ia în calcul toate importurile de combustibili fosili din Rusia, gazele naturale fiind cel mai dificil de eliminat”, semnalează Comisia în draftul planului „Repower EU”, pe care îl va prezenta săptămâna viitoare.

Documentul, prezentat de portalul francez Contexte şi la care a avut acces EFE, estimează că UE poate economisi anual 80 de miliarde de euro în ceea ce priveşte importurile de gaze, 12 miliarde euro din cele de petrol şi 1,7 miliarde euro din cărbune.

Separarea de produsele energetice din Rusia va necesita dezvoltarea „la scară largă” a regenerabilelor, creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate, stabilirea de achiziţii comune, dezvoltarea industriei hidrogenului, precum şi reducerea consumului de hidrocarburi la transport, industrie şi clădiri.

Va fi necesar, adaugă, CE, să fie majorată capacitatea industrială şi investiţiile „în tehnologii cheie, precum cea solară şi eoliană, pompele de căldură şi electrolizoarele”.

Comisia estimează, de asemenea, că vor trebui investite circa 29 miliarde euro în plus pentru ca reţeaua electrică să poată absorbi creşterea generării şi a consumului.

„O reţea energetică a UE cu adevărat interconectată va garanta securitatea energetică pentru toţi”, se adaugă în draftul documentului principal al Planului „Repower EU”, care urmăreşte accelerarea tranziţiei Uniunii Europene spre o economiei fără cărbune şi fără combustibili importaţi din Rusia, ţară pe care Uniunea Europeană a sancţionat-o după invazia din Ucraina, începută în februarie.

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Probabil ,aurarii din toată Europa,se sperie și încep sa se închine la mama rusie!

  2. Mai bine s-ar da liber la gazele de șist, o perioadă.

  3. 3 miliarde de Euro costa doar refacerea sistemului de incalzire centralizata al Bucurestiului.

    Romania singura are nevoie de 40 de miliarde de Euro pentru a trece pe nucleara +
    regenerabila si a-si aduce la zi infrastructura de transport. Ca sa instalezi 2000 MWh de energie nucleara costa 15 miliarde de Euro la preturile de azi.

  4. Înseamnă că au fost și sunt niște idioți. Cum pana mea sa devii așa de dependent de gazul rusesc.