G4Media.ro

Comisia Europeană ar putea excepta Ungaria şi Slovacia de la embargoul privind…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Comisia Europeană ar putea excepta Ungaria şi Slovacia de la embargoul privind importurile de petrol

Comisia Europeană ar putea acorda Ungariei şi Slovaciei o excepţie de la embargoul privind achiziţiile de petrol din Rusia, care este pregătit în prezent de executivul european, având în vedere dependenţa crescută a celor două state membre de ţiţeiul rusesc, au declarat luni doi oficiali europeni pentru Reuters, citată de Agerpres.

Comisia Europeană ar urma să finalizeze marţi pregătirile pentru cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei. Noul pachet de sancţiuni ar urma să includă şi o interdicţie cu privire la achiziţionarea de petrol rusesc, motivul fiind acela că exporturile petroliere reprezintă o sursă importantă de venituri în valută pentru Moscova.

Ungaria, o ţară puternic dependentă de petrolul rusesc, a spus în repetate rânduri că nu va fi de acord cu sancţiuni care vizează energia. La rândul său, Slovacia este una din ţările UE cu cea mai mare dependenţă de combustibilii fosili din Rusia.

Pentru a menţine unitatea în rândul blocului comunitar, Comisia Europeană ar putea să ofere Slovaciei şi Ungariei o scutire sau o lungă perioadă de tranziţie”, a declarat unul din oficialii consultaţi de Reuters. În orice caz, embargoul petrolier va fi introdus în mai multe faze, cel mai probabil urmând să devină complet operaţional de la începutul anului următor, au adăugat oficialii europeni.

Noul pachet de sancţiuni urmează să fie prezentat miercuri ambasadorilor statelor membre la Bruxelles.

În paralel, miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni în şedinţă de criză, în contextul în care blocul comunitar se străduieşte să vină cu un răspuns comun la solicitarea Moscovei potrivit căreia cumpărătorii europeni trebuie să plătească în ruble pentru gazele naturale ruseşti, în caz contrar riscând să le fie întrerupte livrările.

Plata în ruble poate ajuta economia Rusiei să facă faţă impactului sancţiunilor internaţionale, în tip ce veniturile din exporturile de hidrocarburi ajută Moscova să finanţeze ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială”. Potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy şi Clean Air, ţările UE au plătit mai mult de 45 de miliarde de euro pentru petrol şi gaze naturale ruseşti numai după invadarea Ucrainei de către Rusia la data de 24 februarie.

Sursa foto: Facebook / Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Hahaha viitorul cadavru, Putin se baza pe Ungaria, credea c-o sa poată bloca sancțiunile hahahahah

  • N-ai înțeles nimic, asa-i? Baaa… adică Ungaria și Slovacia pot importa liniștite petrol din Rusia :))))

  • Nu tarile platesc petrolul si gazul Rusiei, el este platit de cetateni si procesatori. In afacere, castiga cei care livreaza si statul. Si incalzirea de la palatul Victoria si Cotroceni tot de cetatean este platita. Cetatenii ar trebui sa hotarasca ce gaz si petrol vor sa aiba.

 2. Ce inseamna sa ai un conducator ca Orban.A intrebat UE care sant alternativele la petrolul rusesc .Pana la urma fiecare tara trebuie sa intrebe cetatenii daca doresc un petrol mai scump sau unul mai ieftin de la rusi,nu sa vina UE sa-ti impuna pentru propriile avantaje

 3. Nu are UE cum sa interfereze in contractele individuale incheiate de tari. Pur si simplu nu intra in competenta ei, nu scrie in fisa postului.
  Si Romania cumpara aproape 4 mld mc gaz rusesc, doar ca prin intermediari, adica nu plateste direct la Gazprom. Gura mare, dar tot gaz rusesc consumam si noi.

 4. Asta e ceea ce mă scoate din sărite de fiecare dată: excepțiile! Așa a pornit și Românica după 1990, cu excepții care s-au tot înmulțit și uite unde am ajuns!

 5. Face ce face si le-o da Orban direct pe fata absolut de fiecare data la toti Bruxelezii. Un Ron Jeremy politic. Litrii pe fata lor. Metoda e la fel:
  – ungaria face ce vrea
  – ue comenteaza
  – ue ameninta
  – ue baga ungaria in sedinta
  – ungaria iese racorita cu ue ramasa in sala cracita si *ueita bine