G4Media.ro

Comisarul european Thierry Breton vrea ca UE să aibă propria constelaţie de…

Comisarul european Thierry Breton vrea ca UE să aibă propria constelaţie de sateliţi pentru internet de mare viteză

Uniunea Europeană trebuie să dispună de o constelaţie proprie de sateliţi pentru internet de mare viteză şi să îşi consolideze astfel autonomia strategică, a declarat miercuri pentru cotidianul francez Le Figaro comisarul european Thierry Breton, care doreşte „să propună rapid” acest proiect, informează AFP.

„Europa este autonomă în ceea ce priveşte navigaţia prin satelit, graţie sistemului Galileo, dar şi în domeniul observării Terrei şi al monitorizării, prin programul Copernicus”, a declarat Thierry Breton, comisar european pentru piaţa internă, printre atribuţiile căruia se află şi sectorul spaţial.

Dar, pentru a dezvolta economia digitală, acelaşi comisar europeană consideră că este de asemenea „de dorit ca UE să se înzestreze, în deceniul care vine, cu un sistem de sateliţi care să facă legătura între sateliţii geostaţionari şi o constelaţie LEO (orbită joasă), echipaţi cu sisteme criptate şi tehnologii cuantice” dedicate internetului de mare viteză.

„În complementaritate cu reţelele noastre terestre de mare viteză şi de mare calitate, constelaţiile de sateliţi vor consolida autonomia strategică a infrastructurilor noastre de conectare”, a pledat comisarul european, care încearcă să conserve bugetul de 16 miliarde de euro alocat spaţiului şi prevăzut de Comisia Europeană pentru perioada bugetară 2021-2027, care a fost însă diminuat la cererea anumitor state membre.

„Am ajuns deja la 15 miliarde de euro în cadrul negocierilor în curs”, a adăugat el.

În contextul în care operatorul OneWeb a intrat în faliment, Europa nu s-a poziţionat în calitate de cumpărător potenţial al acestui proiect ce viza o constelaţie de sateliţi de telecomunicaţii, din care 74 se află deja pe orbită.

„Am analizat dosarul, inclusiv documentaţia sa tehnică. Pentru orice faliment, fără îndoială că nu există un singur motiv. Am remarcat foarte repede că OneWeb nu putea să răspundă ambiţiilor noastre de conectivitate şi de autonomie strategică”, a precizat Thierry Breton.

Justiţia americană va trebui să desemneze un cumpărător pentru OneWeb în zilele următoare.

Foto: Thierry Breton / Sursa: Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Cine controleaza Internetul , controleaza Viitorul
  Cine controleaza Prezentul, controleaza Trecutul
  Serviciile de spionaj au tehnologii de acces pe computere personale.
  Cetatenul va alege ce serviciu i se potriveste mai bine.
  Te-ai scarbit de „ai nostri”
  Te muti pe smartfonurile chinezesti sau pe satelitii americani.
  Ai buget limitat ? intri in reteaua indienilor.

 2. Sa Ii spună cineva ca pentru internet de mare viteza e nevoie de conexiuni terestre. Conexiunea prin satelit introduce timpi de intarzaiere mari fiind inutilizabilă in multe aplicații.

 3. Este un pas inainte , Batrina Europa nu poate fi invinsa asa de usor prin declaratii oarbe . Trebuie iesit de sub controlul unor puteri ce deja isi modifica discursul . Europa ca un intreg (ce putere formidabila devine ) trebuie sa isi regindeasca viitorul . Germania , ca purtatoare de stindard ,in urmatoarele sase luni, va reconfigura viitorul .

 4. Umpleți și spațiul circumterestru cu gunoaie tehnologice, cu spațiul terestru ați rezolvat-o !

 5. Ca orice inventie a unui birocrat, proiectul asta e sortit esecului. Starlink-ul lui Musk in schimb e facut pe o baza economica solida, cu rachete reutilizabile si cu un plan bine pus la punct.

  UE e doar un fel de USSR mai „democratic” cu declaratii pompoase si cam atat.

  • esti in afara problemelor

  • @Sandokan Daca nu era Starlink-ul lui Elon nu venea nici UE cu ideea asta.
   Francezul in subiect doar continua discursul anti-american pe care il duce UE sub influenta si dependenta economica de China.
   Chiar as vrea sa apuc ziua cand UE o sa inoveze pe bune sau macar sa respecte ce e original.

 6. N-avem masti facute in UE dar vrem sateliti…

  • Inca avem milioane de romani ca candu-se in curte, direct pe pamant. Ce credeti ca depune Arthur in panza freatica a Cepturii? Dar pentru qaqastoare „bugetul e limitat”, „PSD / PNL e coruptie”, „nu au scris proiecte”, „proiectul nu era in dosar cu sina”, „cu mai multe viteze” etc.

   Ia sa fi fost discutii despre cvorumul la referendum. Mergea toata conducerea UE la Ceptura.

 7. Latenţa mare în comunicaţii apare pentru satelitii geostaţionari, la 35,786 km de Pamânt.
  Pentru internet se folosesc sateliţi pe orbită joasă: OneWeb la 1200 km (Low Earth Orbit), Starlink la 340 km (Very-Low Earth Orbit)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.