G4Media.ro

Coalițiile posibile în Germania: mai degrabă combinații tripartite decât continuarea actualei coaliții…

Coalițiile posibile în Germania: mai degrabă combinații tripartite decât continuarea actualei coaliții bipartite care a guvernat în 12 din ultimii 16 ani

Alegerile pentru Bundestag de duminică au dus la un rezultat inedit, în care niciunul dintre cele șase partide intrate în parlament nu depășește 30% din mandatele de deputat.

Asta înseamnă că numai Partidul Social Democrat (SPD) cu 206 mandate din 739 și Uniunea Creștin Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin Socială (CSU) cu 196 de mandate sunt singura combinație de două partide care pot forma o coaliție bipartită majoritară.

Liderii celor două partide, Olaf Scholz (SPD) și Armin Laschet (CDU) pretind amândoi la ocuparea funcției de cancelar din care se retrage Angela Merkel după 16 ani și patru victorii consecutive în alegeri federale.

Pretenția la cancelariat a celor doi face de aceea mai puțin probabilă continuarea alianței la guvernare dintre cele două partide pentru că numai unul dintre cei doi ar putea deveni cancelar și acela ar fi Scholz, bazat pe aritmetica parlamentară.

Pe lângă aceasta, “Marea Coaliție” s-a uzat la putere (2005 – 2009 și din 2013) și nu mai este așa de mare dat fiind că pentru prima oară în 72 de ani de existență ai Republicii Federale rezultatele lor însumate nu depășesc 50% din voturi, când în anii ’60 – ’70 depășeau 90%.

Acum, atât Scholz cât și Laschet sunt în căutarea unor coaliții “pentru viitor” iar partenerii nu pot fi decât Verzii, conduși de Annalena Baebock, cu 118 mandate și Partidul Liber Democrat (FDP), condus de de Christian Lindner, cu 93, ambele înregistrând progrese față de scrutinul din 2017 și devin pivoți în potențiale coaliții tripartite, care ar reprezenta o altă premieră în istoria Republicii Federale.

Scholz are avantajul numeric în Bundestag și poate conduce coaliții cu Verzii și FDP (coaliția “Semafor”, numită după culorile celor trei partide) sau chiar o coaliție “Amplă” cu CDU/CSU și FDP.

Laschet are practic o singură variantă de coaliție pe care ar putea-o conduce, “Jamaica” (după culorile drapelului național al insulei caraibiene) cu Verzii și FDP.

Verzii sunt mai apropiați de SPD, cu care au guvernat în coaliție națională între 1998 și 2005, în timp ce FDP este mai apropiat de CDU/CSU cu care a guvernat în mai multe rânduri, dar rezultatul slab și prestația mediocră a lui Laschet face mai probabilă o coaliție condusă de Scholz, favoritul electoratului în sondajele de opinie cu mult înaintea rivalului său de la CDU.

Coalițiile tripartite, o noutate la nivel federal, sunt obișnuite la nivelul landurilor federale și fiecare din cele patru partide este sau a fost asociat în trecut la guvernare la un moment dat cu fiecare din celelalte trei partide la nivel de land federal.

Se poate spune că politicienii germani posedă coaliția în ADN-ul lor, iar aceste coaliții au tendința să conveargă către centrul politic.

Foto: Șefii celor patru partide care ar putea forma coaliții de guvernare / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.