G4Media.ro

CNN: SUA ia în calcul solicitările Ucrainei pentru controversatele muniții cu dispersie,…

Sursa foto: BULENT KILIC / AFP

CNN: SUA ia în calcul solicitările Ucrainei pentru controversatele muniții cu dispersie, interzise de peste 100 de țări, dar folosite în razboi de către Rusia

Oficialii și legislatorii ucraineni au cerut în ultimele luni administrației Biden și membrilor Congresului să furnizeze armatei ucrainene focoase cu muniție cu dispersie, arme care sunt interzise de peste 100 de țări, dar pe care Rusia continuă să le folosească cu efecte devastatoare în interiorul Ucrainei, relatează CNN.

Cererea ucrainenilor pentru munițiile cu dispersie, care a fost descrisă pentru CNN de mai mulți oficiali americani și ucraineni, este una dintre cele mai controversate solicitări pe care ucrainenii le-au adresat SUA de la începutul războiului, în februarie.

Oficiali de rang înalt ai administrației Biden au primit această cerere de luni de zile și nu au respins-o în mod categoric, a aflat CNN, un detaliu care nu a fost raportat anterior.

Munițiile cu dispersie sunt imprecise prin concepție și împrăștie pe suprafețe mari „bombele” care nu reușesc să explodeze la impact și pot reprezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlnește, similar cu minele terestre. De asemenea, acestea creează o „fragmentare urâtă și sângeroasă” pentru oricine este lovit de ele, din cauza zecilor de submuniții care explodează deodată pe o suprafață mare, a declarat anterior pentru CNN Mark Hiznay, expert în arme și director asociat pentru arme al Human Rights Watch.

Oficiali americani de rang înalt au declarat public că intenționează să le ofere ucrainenilor tot sprijinul de care au nevoie pentru a le oferi un avantaj la masa negocierilor cu Rusia, dacă se va ajunge la această situație. Dar echipamentul militar occidental nu este infinit și, pe măsură ce stocurile de focoase se diminuează, ucrainenii au arătat clar SUA că ar putea folosi munițiile cu dispersie care se prăfuiesc în prezent în depozite.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Pe ruși nu-i deranjează să dea cu muniții termobarice, deci care-i problema?

  2. Pai de unde au SUA munitie cu dispersie?
    Simplu, si ei le folosesc cu spor…
    La fel ca rusii, nici americanii nu au semnat tratatul care le interzice.