G4Media.ro

Clima: Luna octombrie 2022, cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa

Sursa foto: Pixabay

Clima: Luna octombrie 2022, cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa

Serviciul european pentru schimbări climatice Copernicus a confirmat marți că luna octombrie 2022 a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în Europa, potrivit boursorama.com.

Temperaturile medii au fost „cu aproape 2°C peste cele din perioada de referință 1991-2020”, a precizat Copernicus într-un comunicat. Serviciul european, care nu dispune de înregistrări comparabile înainte de perioada 1991-2020, anunțase deja că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată (cu aproximativ 1,34°C peste normal).

„Consecințele grave ale schimbărilor climatice sunt acum clare și avem nevoie de acțiuni climatice ambițioase la COP27 pentru a ne asigura că emisiile sunt reduse pentru a stabiliza temperaturile aproape de obiectivul de 1,5 grade stabilit prin Acordul de la Paris”, a comentat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S).

Europa se încălzește cel mai rapid

Potrivit serviciului european, „un val de căldură a dus la temperaturi zilnice record în Europa de Vest și la o lună octombrie record pentru Austria, Elveția și Franța, precum și pentru o mare parte din Italia și Spania”. Continentul european este cel care se încălzește cel mai rapid de pe Pământ.

În ultimii 30 de ani, Europa a înregistrat o creștere a temperaturii de peste două ori mai mare decât media globală, încălzindu-se cu o rată de aproximativ +0,5°C pe deceniu, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și al C3S publicat la 2 noiembrie.

În octombrie, în unele părți ale continentului, această vreme anormal de caldă a fost combinată cu un deficit de precipitații, așa cum s-a întâmplat în timpul verii. „Vremea a fost mai uscată decât media în cea mai mare parte a Europei de Sud și a Caucazului”, spune Copernicus. Pe de altă parte, „în nord-vestul Peninsulei Iberice, în părți din Franța și Germania, în Marea Britanie și Irlanda, în nord-vestul Scandinaviei, în mare parte din Europa de Est și în centrul Turciei, vremea a fost mai umedă decât media”.

Și în Canada

În alte părți ale lumii, Copernicus notează că „în Canada s-a înregistrat o căldură record, iar în Groenlanda și în Siberia au fost observate temperaturi mult mai ridicate decât media”. În schimb, „cele mai scăzute temperaturi în raport cu media au fost înregistrate în Australia, în estul îndepărtat al Rusiei și în unele părți din Antarctica de Vest”.

De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Pământul s-a încălzit cu aproape 1,2°C, iar aproximativ jumătate din această creștere a avut loc în ultimii 30 de ani. Anul acesta este pe cale să fie al cincilea sau al șaselea cel mai cald din istorie, în ciuda impactului din 2020 al La Nina – un fenomen natural periodic din Pacific care răcește atmosfera.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Poate avem noroc și de o iarna calda, milioane de oameni ar reuși sa manacne și sa se și încălzească fără sa dea faliment.

  2. Și dacă-i în Europa nu-i așa bunăoară însemneaza prin urmare global.. pac pac..băgați aplauze ca la nea Nicu cam la juma de oră..

    În loc să-l aplaudăm pe nea Caisă aplaudăm alte nulități absolute care trancănesc gogoși despre climă în tim ce avem 11 mil tone de cereale in hambare cantitate la care nea Nicu zis și Caisă putea doar să viseze că se poate realiza așa ceva..somn ușor..