G4Media.ro

UPDATE DOCUMENT Proiectul legislativ depus de Claudiu Năsui ”fără securiști în funcții…

UPDATE DOCUMENT Proiectul legislativ depus de Claudiu Năsui ”fără securiști în funcții publice”: Stimați colegi din PSD, haideți să eliminăm securiștii și copiii securiștilor din politica din România

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat marți, în plenul Senatului, depunerea unei inițiative legislative prin care să fie înființat un registru public a lucrătorilor fostei Securități comuniste și legăturile de rudenie ale acestora cu persoane care ocupă funcții publice.

”Stimați colegi din PSD, haideți să eliminăm securiștii și copiii securiștilor din politica din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn”, le-a spus Năsui celor de la PSD.

Depunerea inițiativei a fost anunțată de ministrul USR PLUS în contextul dezbaterii moțiunii simple depuse de PSD împotriva sa, document în care social-democrații îl acuză de legături cu fosta Securitate comunistă și susțin că, ”dacă Parlamentul ar vota mâine o inițiativă „Fără securiști în funcții publice”, ministrul Năsui și alți colegi ai săi din partid ar fi printre primi care ar trebui demiși din Guvernul României”.

”Aveți un îndemn la un moment dat. Ziceți acolo: fără securiști în funcții publice. Mie chiar îmi place sloganul acesta și vreau să nu rămână o vorbă goală. Stimați colegi din PSD, haideți să eliminăm securiștii și copiii securiștilor din politica din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn. Am depus azi un proiect de lege, tocmai ca să nu rămână inițiativa dumneavoastră vidă de sens. Sunt sigur că o să vă placă proiectul de lege și dacă chiar credeți ce ați semnat în moțiune, îl veți și vota. Proiectul se numește ”Legea privind registrul lucrătorilor Securității și legăturile de rudenie ale persoanelor care ocupă demnități sau funcții publice cu aceștia”, a declarat Claudiu Năsui în plenul Senatului.

”Haideți să vedem dacă veți vota această lege. Ce face această lege? Face un registru public al tuturor securiștilor de la momentul decembrie 1989 și nu doar atât, dar obligă CNSAS-ul să arate și legăturile de rudenie până la gradul trei cu aceștia. Haideți să vedem cine sunt fiii și fiicele Securității din politică. Nu mai poate fi invocată nicio problemă de siguranță națională sau de secret de stat pentru că oamenii aceia existau acum 31 de ani, nu mai sunt nici spioni sub acoperire sau altceva de genul acesta. M-am interesat și de constituționalitate, nu e nicio problemă pentru că e doar o informație despre legături de rudenie care există și acum în legi, și anume legi care au incidență pe declarațiile de avere și de interese. Haideți să vedem cine este ipocrit și cine votează această lege. Ați scris în moțiune ”fără securiști în funcții publice”, ar trebui să o susțineți, voi vedea ce faceți la vot. Pentru mine, transparența este un mijloc de a combate minciuna. Haideți să combatem minciuna prin transparență”, a mai spus Năsui.

Capitolul din moțiunea simplă depusă de PSD, intitula ”Fără securiști în funcții publice”:

În încheierea acestei moțiuni, ar trebui subliniat că singurii care profită de pe urma prezenței lui Năsui la Ministerul Economiei sunt doar securiștii din spatele său. Și, cu siguranță firmele controlate de familia Năsui!

Dacă Parlamentul ar vota mâine o inițiativă „Fără securiști în funcții publice”, ministrul Năsui și alți colegi ai săi din partid ar fi printre primi care ar trebui demiși din Guvernul României.

Cu actualul ministru al Economiei, aflat într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste, firmele familiei Năsui prosperă din plin de pe urma contractelor puse pe tavă, cu încredințare directă, de diverse instituții ale statului. Influența fiului Năsui, ajuns ministru, asigură perpetuarea afacerilor tulburi începute în anii 90, de tatăl și unchiul ministrului – afaceri anchetate penal la vremea respectivă în celebrul Dosar Motorola, închis după o lungă mușamalizare care a ținut până la… prescrierea faptelor penale!

Acest tablou al afacerilor de familiei Năsui nu s-a schimbat aproape de loc în ultimii 30 de ani. Aceleași personaje. Aceleași legături cu foști agenți ai Securității comuniste. Același obiect de activitate în domeniul securității. Aceleași instituții de forță ale statului român care le-au cumpărat produsele!

De-a lungul timpului s-au reînnoit doar contractele cu încredințare directă și lista instituțiilor care au cumpărat produsele vândute de firmele controlate Familia Năsui. Cea mai recentă dintre acestea este Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța”, aflată în subordinea colegului său de partid Cătălin Drulă, un alt ministru USR-ist cu lungi antecedente de colaborare cu foști agenți ai Securității. Dar „Administrația Porturilor Maritime Constanța” este doar unul dintre beneficiarii de stat care, sub paravanul pandemiei, au făcut achiziții, fără licitație, de la firmele Grupului Organizat Năsui. Ajuns ministru, Claudiu Năsui nu avut nici măcar minimul bun simț de a se retrage din acționariatul uneia dintre companiile controversate controlate de familia sa!

Dar dincolo de incompatibilități și înțelegeri controversate, rămâne culpa morală a celui care s-a erijat de-a lungul timpului drept o tânără  speranță în reformarea clasei politice românești. În realitate, cel care ne promite reformarea se dovedește a fi un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă! Deși a negat cu vehemență orice legătură a familiei sale cu Securitatea, ministrul Năsui a omis de fiecare dată să explice prezența în firmele familiei sale a unor lucrători cu grade din fosta Securitate.

Fiind obișnuit să aibă în jurul său astfel de securiști, devine explicabilă reacția sa de nedumerire când a fost întrebat de angajarea la Ministerul Economiei a unei foste colaboratoare a Securității. În aroganța sa nemăsurată, ministrul nici măcar nu a fost capabil să sesizeze culpa morală care i se imputa. În cazul respectiv, ministrul argumenta că cea pe care tocmai o angajase avea experiență în administrație, că și-ar fi demonstrat abilitățile profesionale.

Deci, ce mai contează că a colaborat cu fosta Securitate – principalul organ de represiune a celor care îndrăzneau să critice regimul comunist? „Ei și?

Doar această replică plină de aroganță, care denotă incapacitatea ministrului Năsui de a înțelege culpa morală gravă în care se află, ar fi trebuit să reprezinte  un motiv mai mult decât suficient pentru a i se cere demisia din partea USR-PLUS – partidul care se pretinde drept reformator al clasei politice românești! Dar ce pretenții să ai de colegii lui Năsui, când însăși șeful său de partid, Dan Barna, pare să fi câștigat, în cazul ochelarilor căzuți și ridicați de unul dintre angajații Camerei Deputaților, titlul de lider absolut al „aroganților din funcții publice”!

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

57 comentarii

 1. Cum sa dispară trântorii de la stup ??

 2. SRI-istii pe când ii eliminați din politica? Copii lor?

  • Lasa politica. sa lucrezi si la/pentru SRI si la o companie privata la care esti actionar (prin interpusi) in acelasi timp – nu poti decat sa deduci cum se tranforma informatiile in bani – mai ales daca stii cum (nu) actioneaza ANAF (antifrauda)

  • Va fi o propunere peste alti 31 de ani !

 3. Inteleg atitudinea fata de securisti. Dar COPIII securistilor ce vina au????

  • Buna intrebare. Mi se pare ca idea de a stigmatiza unii indivizi pe baza legaturilor lor de rudenie, si nu pe baza faptelor proprii, este imorala si periculoasa pentru societate…
   In rest, sa se faca lumina!

  • Păi, pesedistii tocmai asta i-au reprosat lui Nasui, ca e fiu de securist; el e atat de tanar, incat nici nu ar fi putut fi securist, asa ca urmasii sovieticilor din PSD au dus acuzatia de securism pe cele mai inalte culmi. Sa-i vedem acum cum isi inghit propriul rahat.

  • @random
   Una e sa arăți că un e fiu de securist și alta e să-i interzici accesul la anumite funcții

  • pai si odrasele ca sunt pe firmele care fac afaceri cu statul …. firme creative

 4. Chapeau UsrPlus!

  • Cand e vorba de functii sensibile, dar se poate extinde si asupra rudelor.
   Mai ales cand e vroba de conflict de interese (imagine). Exemplu ipotetic simplu: Un fiu de securist care era tortionar inainte de ’89 face parte din o echipa de investigatie a vechilor tortionari de dinainte de ’89. Nu pui un fiu de lup de pazeasca oile.

  • Da pe domnul Vlad l-a intrebat? Dar pe domnul Dacian? Ca amindoi sint vizati de asa propunere.

  • S-a trezit si dobitocul siteului.

 5. Hopa postacii în apărarea securiștilor.

 6. Imi place ce mist-o le-a tras-o pesedistilor fara sa riste nimic !

  PS. Daca prin absurd s-ar ajunge vreodata la vot cu un astfel de proiect de lege (neconstitutional) ar fi grozav sa se stabileasca vot la vedere !

  PPS. Hai curaj pesepenelacilor !

  • Nu voteaza PSD asa ceva. Asta ar insemna disparitia pesedeului si 80% din aur. Atat parlamentarii PSD dar si votantii in frunte cu capii bisericii sunt absolut toti fosti nomenclaturisti. Nomenclaturisti inraiti, imputiti, nu doar simpatizanti de conjunctura.

  • Dacă te ducea un pic capul îți dădeai seama că nu e nevoie de voturile PSD pentru că PNL, USR și UDMR au majoritate. Dar mai citește și altceva în afară de Facebook și ai să înțelegi ce aproape sunt de securitate sunt micul Voiculescu și fata mare Cioloș. Era să uit, nici de voturile capilor din biserică nu este nevoie, ei chiar nu votează în astfel de situații dar deja e prea mult pentru tine.

 7. Foarte bine.
  DAR NU ERA MAI UȘOR SĂ ÎNCEPEȚI CU CE VOIAȚI? FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE??? Terminați prima etapă după care a doua.

  • Nu va mai aburiti atat,securisti sunt in toate partidele. Daca ar fi asa o sa dispara partidele si o sa ramana numai Nasuii cu capul patrat. Asta miroase a rahat pentru ca o sa faca exact ca si cu pensiile si sporurile bugetarilir nesimtite,adica exact nimic,zero barat exact ca realizarile lor ca guvern,javrele imputite.

 8. Foarte bine!

 9. Foarte bun contra-trolajul 🙂

  Daca ar fi pe bune as zice ca nu e corect sa invinuiesti copii si rudele pentru ce au facut parintii lor.

  Dar e evident doar o modalitate de a arata ipocrizia fara margini a PSD pe subiectul asta.

  Ipocrizie des sustinuta chiar in comentariile G4 atunci cand e vreun articol despre ministrii USR+ si doar despre ei. Cei din din PNL sau UDMR sunt curati ca lacrima prin presa din Ro, cand vine vorba de legaturile cu fosta Securitate.

 10. Imi place ce misto le-a tras-o pesedistilor fara sa riste nimic !

  PS. Daca prin absurd s-ar ajunge vreodata la vot cu un astfel de proiect de lege (neconstitutional) ar fi grozav sa se stabileasca vot la vedere !

  PPS. Hai curaj pesepenelacilor !

 11. Dar cu nepotii si stranepotii lor ce faceti?

  • In România nici un securist nu a ajuns în justiție, oare de ce, poate pentru că copii lor se afla in diferite funcții și blochează orice ancheta.
   Cum se face că pentru Iliescu sistemul judiciar roman este blocat total.

 12. Eu am o nelamurire: useristii știu că sunt la guvernare?! Pentru că observ că în continuare ei vin doar cu petarde!

 13. Hahahaha! Bai asta ori e prost.. ori e prost. N-a trecut o luna de cand o angaja pe turnatoarea la securitate. Ba o mai si ridica in slavi ca ce profesionista e ea. A uitat si de afacerile pe care face familia lui cu fosti si actuali securici. Du-te mucosule la joaca in nisip. Esti penibil. Si tu si cumatru’ Barna.

 14. Vlad Voiculescu recunoaște că tatăl său a colaborat cu Securitatea.
  „Taică-miu nu e perfect și sigur a făcut greșeli”

  03.03.2020

 15. Cei mai mulți sunt in USR, HA HA GHINION.

 16. Ar trebui sa mearga pana la gradele trei,patru de rudenie .
  Pana in 1999,la functii au avut „loc”,cei din securitate si retelele informative,dupa 2000, s-au „smecherit „si au „poluat” masoneria,asa ca pana in prezent ca sa sa detii functie publica ,”trebuie” sa indeplinesti si acest „criteriu”.

 17. Nu l-au ales bine pe Nasui. Ori nu au oameni bine pregătiți ori asta-i gașca desemnată să ajungă în guvern.

 18. Absolut corect! !!!!!!!!!!!!!!!!!
  Si sa li se interzica sa detina trusturi de presa , posturi de radio si televiziuni sau alte forme de afaceri care influenteaza opinia publica!!!!!
  Haznaua intact, etcetera, etcetera ca s-o citam pe fiica de securist cu sot securist infractor Budeanu…
  Hai cu lista !!!!!!!!!!!!!!

 19. PSD,
  Ce Dracu’ faci, dormi in bocanci ?! Săriți și voi cu: „fără Arici Pogonici la ăia mici !” sau cu :”fără Alba-ca -Zăpada la pitici…!”, să nu fiți luați de fraieri !
  Ciolacule, tu strigă:”hai să-ți dau BT-ul cartonat, neamule !” să nu rămâi cu stocurile nevândute…!

 20. Poate ne spui cum a fost plantat de DIE în SUA la Motorola tatăl tău și după 1990 cum a păgubit statul român cu peste 9.000.000 dolari prin contracte supraevaluate cu echipamente Motorola.Jigodiile uită de unde au plecat și au și tupeu de borfași

  • Și încă ceva,cum se face că în dosarul Motorola pe lângă tatăl lui Năsui și fratele acestuia sunt anchetați numai colonei si un general în rezervă cât și mătușa sa care în timp ce tatăl lui Năsui ,,fugise „în America ea lucra la firma de comerț exterior Dunărea controlată de DIE.Năsui,las-o că măcăne.

  • Agentii Europei „Libere” nu gasesc niciodata coruptie la marii furnizori occidentali.

   Dimpotriva, daca Ceausescu baga la racoare ceva agenti Motorola, era #korupzionen.

 21. S-ar goli statul. oare nu ştie mecanismele fine din politica născută din luptele seculare dintre securitatea ceauşistă care făcea tone de bani prin intermediul centralelor de import export şi pcr ul care controla până la ultima celulă administrativă? Lupte însemnând care are mai multă influenţă şi care face mai mulţi bani. După ce au crescut şi au vrut şi mai mult au înlăturat cu glonţ piedica din calea fericirii şi au pus lăbuţele pe toate resursele. Cum? Simplu, cum au procedat şi înainte de 89, şi-au pus în toate funcţiile şi zonele de influenţă copiii, rudele, prietenii. Sistemul este ceva mult prea complicat, nu prea ai cum, mult success totuşi. Să auzim că de mâine statul o să angajeze doar prin examene ţinute corect şi că se vor introduce criteriile de performanţă pe bune.

 22. Ce se întâmplă atunci cu președintele PNL care e fiu de securist și cu alții că el?Mă refer la Orban bacsi.

 23. @Ovidiu, super p.d.v.!
  Problema e grea, nu avem nici timp si nu vad rezolvarea, vreodata !
  Singura solutie:
  Sa necaplecam asupra probremelor reale, sa scoatem gunoiul de sub pres, sa demonstram competenta,
  … sa ne facem treaba bine in tara asta !
  Daca ratam si ocazia asta si nu va intelegeti, naibii, cu privire la cum trebuie guvernata tara asta,
  NE VA LUA DRACUL !

 24. Ce fac atunci cu Orban,președintele PNL care e fiul unui fost ofițer de securitate?Mai sunt și alți demnitari din familii de securiști.Cu ei ce fac?Mă refer și la Ragila.Ce se întâmplă cu turnătorii la Securitate și cu urmașii lor?Vor mai putea ei ocupa demnități publice?Rafila.

 25. Nebunu’ ăsta vrea să se excludă singur!

 26. Stupid people.

 27. bravo … fara securisti in functii publice plus interdictia de a face afaceri cu statul a firmelor securistilor

 28. Păi, trebuie sa înceapă cu ei. Toti USRPLUSISTII sunt fii, nepoți, veri si cumetri cu foștii securisti si actualii SRI-isti. Siktir!

 29. Bravo , domnule Năsui !
  Succes in continuare !

 30. Ba da prost e ministrul asta. Fa ma ceva si nu mai zice nimeni nimic. Tu iti bagi nasul ani afacerile de la minister pt gasca ta si ai pretentii sa te lase concurenta in pace. Asa o sa o tina langa politicienii pana o sa murim noi. Păi ce, ei nu se stiu între ei. Pe mine ce ma intereseaza ca oricum nu am nici un avantaj. Ce, trăiesc mai bine. Ridicat de poale în cap și șantaj ordinar. Etc ca nu mai are rost sa scriem. Jigodii si scârbă totală!

 31. proiect legislativ pe acest subiect? imposibil, pentru ca ataca principiile drepturilor omului si ale cetateanului, chiar daca realitate este cea enuntata!

  de altfel domnul Marius Oprea de ani buni vorbeste despre asta in cartile domniei-sale !

  in plus domnul Marius Oprea o spune cu subiect si predicat ca USR este o constructie a SRI-ului!

  deci acuzatia adusa domnului Nasui cat si raspunsul domniei-sale au in vedere, de fapt, alte lucruri, aluzia ca in spatele USR-ului este SRI-ul si poate, de ce nu, un demers politicianist cu tinte chiar in partidul domniei-sale !

  viclenii ieftine…

 32. Omul in felul lui e CORECT in loc sa-si vada de minister unde este PRAF SI PULBERE se ocuopa de chestii aiurea. Daca este asa ne intereseaza si MILITIENII COMUNISTI SI COPII ACESTORA PROCURAORII COMUNISTI TORTIONARI SI COPII ACESTORA SECRETARII PCR SI UTC SI COPII ACESTORA INFORMATORII AFLATI ACUM IN FUNCTII AI SECURITATII, MILITIEI si lista poate continua!!(toti cei aflati in functii ca doar erau intr-o GASCA PARCA???) Bietul om scolit afara vine cu vrajeli din astea. Vedeti ca v-ati facut campanie electorala cu TAIEREA PENSIILOR SPECIALE LA MAGISTRATI SI ACUM VRETI SA DISTRAGETI ATENTIA DE LA ACESTE LUCRURI . RUSINE SA VA FIE!

 33. In Germania nici in ziua de azi foștii securiști nu-și găsesc locuri de munca la stat,iar la privat cu mare greutate.Si in ’90 s-au făcut publice numele tuturor celor care au fost securiști sau au colaborat cu securitatea.La noi,toate instituțiile statului mustesc de securiști care au fost si sunt o frana in dezv.României.Consider ca a face doar un registru cu numele securistilor nu este suficient.Ar trebui dați afara din funcțiile bănoase unde s-au cocotat după întocmirea acelui registru!Darf cred ca astea sunt doar vise.Nu se va întâmpla așa ceva,cei ce se simt cu musca pe căciulă striga din toți rărunchii ca alții sunt foști securiștii,așa cum face PSD

  • Pai in Romania cine sa faca asa ceva,cand ei sunt in toate functiile de conducere? Doar nu si dau singuri peste mana si pleaca de buna voie,ei nu recunosc nici daca ai dovezi contra lor. Dupa ce si au facut pensii si salarii enorme,cum sa plece? Dar problema este alta,si anume ca acest ministru nu stie nici el ce cauta acolo si ce trebuie sa faca. De cand se ocupa ministrul energiei de asa ceva? Ori e idiot ori asa e el.

  • Pai ce facem tata că dispare clasa politică !!
   Psd-isti i-au nășit pe Pnl-isti și la rândul lor Pnl-isti s-au făcut nași de cumetrie cu USR+/- PLUS sau și mai plastic desenat arată așa:
   Bunicul la PSD, fiul la PN L și nepotul la USR+/-PLUS că așa prospera dinastia in România!

 34. Nu va mai aburiti atat,securisti sunt in toate partidele. Daca ar fi asa o sa dispara partidele si o sa ramana numai Nasuii cu capul patrat. Asta miroase a rahat pentru ca o sa faca exact ca si cu pensiile si sporurile bugetarilir nesimtite,adica exact nimic,zero barat exact ca realizarile lor ca guvern,javrele imputite.

 35. Pai in Romania cine sa faca asa ceva,cand ei sunt in toate functiile de conducere? Doar nu si dau singuri peste mana si pleaca de buna voie,ei nu recunosc nici daca ai dovezi contra lor. Dupa ce si au facut pensii si salarii enorme,cum sa plece? Dar problema este alta,si anume ca acest ministru nu stie nici el ce cauta acolo si ce trebuie sa faca. De cand se ocupa ministrul energiei de asa ceva? Ori e idiot ori asa e el.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.