G4Media.ro

Ciolacu, la întâlnirea cu reprezentanții comunității de români din Italia: Dacă nimeni…

sursa foto: Guvernul Romaniei

Ciolacu, la întâlnirea cu reprezentanții comunității de români din Italia: Dacă nimeni nu și-a cerut scuze pentru că ați fost nevoiți la un moment dat să plecați din țară, nu am nicio problemă să îmi cer eu scuze

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru la Roma, unde a participat la cea de-a treia ședință comună a guvernelor României și Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental. Ciolacu a avut și o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din Italia cărora le-a spus că nu are o problemă să le ceară scuze „pentru că o dată au fost nevoiți să plece din țară”.

„Dacă nimeni niciodată nu și-a cerut scuze pentru că ați fost nevoiți la un moment dat să plecați din țară, eu nu am nicio problemă să-mi cer eu scuze”, a spus Ciolacu

Acesta le-a remintit românilor din Italia că i-a întâlnit și în urmă cu un an, când era președinte al Camerei Deputaților:

„Acum un an de zile ne-am întâlnit prima oară (…) Am constatat că este inacceptabil ca de atâția ani să nu mai fi fost o şedinţă comună a celor două guverne şi, mai ales, de atâția ani n-a mai fost un forum economic. Între timp, Italia este cel de-al doilea mare partener al României din Uniunea Europeană. Am avut relații comerciale de peste 20 de miliarde de euro anul trecut. Și dumneavoastră, reprezentanții diasporei române în Italia, sunteți pe locul doi la numărul de companii pe care le-ați înființat în Italia”, a spus Marcel Ciolacu.

El a remarcat că în Italia este o diasporă de peste un milion de români și că nici nu știe dacă să se bucure pentru acest lucru, sau nu, având în vedere criza de forță de muncă din România.

„Știu că media de vârstă este una de 34-35 de ani. De fapt şi de drept, întreaga plusvaloare a României, o treime din aceasta, care a părăsit România, se află acum în Italia. Chiar dacă în România avem cel mai mare număr de angajați activi, peste 5,7 milioane de români, avem, cu certitudine, o criză a forței de muncă. Vorbim acum, după 30 de ani, și încercăm, ca și politicieni – şi vă spun, cu toată sinceritatea, nu fac parte din politicienii care caută vinovați de ce s-a ajuns aici. Cred că datoria noastră este de a nu găsi vinovați. Cel mai simplu, categoric că politicienii sunt vinovații. Cred că va trebui să găsim soluții. Fiecare dintre dumneavoastră își dorește să se reîntoarcă, la un moment dat, în țara din care a plecat. Iubiţi, sunt ferm convins, poate mai mult decât mine, România, obiceiurile și tradițiile din România și doar printr-un parteneriat comun, un parteneriat între Guvern, un parteneriat între administrațiile locale, prin forumuri economice, măcar experiența pe care ați dobândit-o în Italia, de atâția zeci de ani și atât de necesară în România și pentru dezvoltarea României, mai ales în acest moment, poate încet-încet vă convingem, măcar pentru o perioadă de timp să veniți în România și să contribuiți la dezvoltarea României”, a spus Ciolacu.

Acesta a amintit și de beneficiile Planului Național de Redresare și Reziliență, de fondurile europene, de reformele demarate de Guvernul său, de investiții demarate pentru modernizarea infrastructurii, de modul în care se schimbă lucrurile în România:

„Sunt ferm convins că știți foarte multe dintre lucrurile rele care se întâmplă în România și poate întotdeauna nu dăm importanță și lucrurilor bune. Este ultimul tren al României în acest moment, care se numește Uniunea Europeană, Planul Național de Redresare și Reziliență și fondurile europene. Fără aceste instrumente – și aici nu vorbesc numai de bani – România va pierde ultimul tren. Toată reformele trecute în Planul Național de Redresare și Reziliență vor aduce felul nostru de a funcționa administrativ la fel ca și în celelalte state europene.

România nu mai are voie să piardă nicio clipă și sub nicio formă acest ultim tren. Este pentru prima oară când vorbim și văzând că se va termina Autostrada Moldovei, știm cu toții că cel mai mare exod de migrație în ultimii 25 de ani a fost din zona Moldovei. Este prima oară când încercăm să dezvoltăm regiunile României istorice în același echilibru. Sunt ferm convins că în anumite domenii, dacă vă întoarceți în România, veți câștiga la fel sau poate mai mult decât câștigați în Italia. Dar sunt, de asemenea, conștient de faptul că suntem încă restanți în ceea ce privește serviciile publice ale României, în ceea ce privește sănătatea, în ceea ce privește sistemul de învățământ.

Foarte rar în România, tinerii întâi își întemeiază o familie și pe urmă încearcă să concentreze pe carieră. Lucrurile s-au inversat, nu din cauza lor, dintr-un spirit de conservare normal al fiecăruia dintre noi. Tinerii din România întâi doresc să aibă carieră și pe urmă să aibă o familie, să crească copii, deoarece încă nu am reușit să avem sistemul de creșe, grădinițe, after school-uri, astfel încât părinții să meargă liniștiți la serviciu, că nu este tocmai necesar ca cei mici să stea cu bunicii sau cu părinții. E primul buget de 4,1% al României la învățământ și aici vorbim atât de salariile profesorilor, dar și de miliarde de euro, aproximativ 3 miliarde de euro investiții în infrastructură. Este prima oară când încercăm să mergem concomitent şi cu formarea profesorilor mai bine plătiți, dar dezvoltând și infrastructura.

Este pentru prima oară când încercăm o nouă abordare a sistemului de sănătate, plecând de la digitalizare, dar la fel, de a găsi un echilibru între sistemul public, între sistemul privat, între salarii, dar mai ales în investiții, care atât pe exercițiul financiar actual, dar și prin PNRR, vor fi de peste 5 miliarde de euro.

”Cenușăreasa României”, Ministerul Transporturilor, are cele mai multe investiții și ieri ne spunea domnul ministru că a semnat ultimul contract pe PNRR în infrastructura mare în ceea ce privește drumurile expres, autostrăzile, dar și sistemul feroviar. Suntem o țară sigură, una dintre cele mai sigure țări.

Suntem o țară creștină, cu multă credință în Dumnezeu, suntem o țară superbă.

Dacă nimeni niciodată nu și-a cerut scuze pentru că ați fost nevoiți la un moment dat să plecați din țară, eu nu am nicio problemă să-mi cer eu scuze, dar sunt ferm convins că vom putea, printr-o legătură mai bună, prin Ambasada României, prin Ministerul de Externe, prin autoritățile locale și nu în ultimul rând, prin domnul primar, să avem o relație mai strânsă și să nu mai ratăm oportunitățile pe care viitorul ni le arată”, a spus Ciolacu în discursul său.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. În general, Ciolacu nu are nicio problemă să emită vorbe care nu-l costă absolut nimic.

  2. In general dl Kiolaku vinde gogosi

  3. Margele, tu sa-ti ceri scuze pentru aia care continua sa plece sub guvernarea voastră. Ce, ți se pare ca nu mai pleacă romanii din tara?

  4. Domnule Ciolacu, ati investit in parlament, prin vot, un guvern al carui ministru de finante e acum la puscarie, dupa ce a fost prins anul trecut prin Napoli… Dumneavoastra personal ati ridicat mana in parlament, oferindu-i acestui individ Darius Valcov votul dvs. de incredere, ca ministru al finantelor Romaniei
    V-ati cerut scuze public vreodata pentru asta?

  5. În acest timp durează peste 6 luni ca sa scoti un duplicat al unui certificat de naștere prin ambasadă… ba chiar funcționarii de acolo te sfătuiesc să iți iei un bilet de avion și să te duci în țară unde poți obține duplicatul pe loc sau să iți faci o procură pe care sa o trimiți in țară unui membru din familie pentru a-ți scoate duplicatul…

  6. Oamenii au plecat din țară pentru că nu au văzut nicio speranță că lucrurile se vor îmbunătăți pentru cetățeni. Nu se întrevede nicio speranță de clintire a cleptocrației care jefuiește România de 34 de ani.

  7. Uite asa a trecut Ciolacu ”intamplator” prin Italia si a incercat sa-i vrajeasca pe romanii de acolo cu drumurile din Moldova si cu ”reintoarcerea”. Lauda pe banii de la EU pentru care USR a fost trecut cu furie pe tusa. De fapt este la vanatoare de voturi. Nu drumurile sunt problema, ci nedreptatile, coruptia, primari cu 20 de case hotarati sa feudalizeze fiecare comuna domnind nestanjeniti, azilele groazei, educatia, sanatatea, justitia care inchide ochii si se mangaie in barba.

  8. … cand oamenii din Vest, tineri sau nu, nu vor sa emigreze, cei mai multi argumenteaza cu ”nu vreau sa-mi schimb stilul de viata” si in acest ”stil” intra mai tot. Nu vrea francezul sa plece, nu vor nemtii, nu vor nordicii. Intrebati-va de ce. Si isi au si ei oamenii lor care traiesc la ”tara”, sau mai lipsiti de mijloace.
    Exact asta vor tinerii din Romania care pleaca, domnule Ciolacu, sa-si schimbe ”stilul de viata”. Sa ajunga intr-o tara care ”functioneaza” pentru cetateni. (Pentru ca am uitat acest cuvant, de fapt frumos si mai corect decat apelativul ”romani”. )
    In Romania, se consuma prea multa energie si talent si cunostiinte pentru a infrunta coruptia, sistemul de relatii, nedreptatile. Este vorba despe aroganta statului roman intrupat in politicieni, administratori, politisti, vamesi, judecatori care nu vor sa schimbe nimic. Este vorba de toti copiii acestia pe care scoala-i invata de mici ca trebuie sa invete pentru ca sa poata studia in strainatate. Si altceva nu stiu sa gandeasca nici ei nici parintii lor. Ca sunteti la putere de 34 de ani si nu ati schimbat nimic.

  9. Hai că m-ai făcut curios: nu vrei mata să-ți ceri scuze și pentru mineriada mentorului vostru? Că aia chiar partidul vostru a făcut-o. Aud?