G4Media.ro

Cine sunt străinii din Austria? Numărul românilor aproape s-a dublat, ceea ce-i…

sursa foto: Facebook

Cine sunt străinii din Austria? Numărul românilor aproape s-a dublat, ceea ce-i face a doua cea mai numeroasă comunitate de străini, după germani

Raportul Migrație și Integrare publicat recent în Austria realizează un tablou detaliat al imigranților din țară, al provenienței lor, al limbilor vorbite în familie și nu numai.

Peste un sfert din populația Austriei are un „istoric de migrație”, ceea ce înseamnă conform institutului Statistik Austria persoane cu ambii părinți născuți în străinătate, indiferent de cetățenia sau locul nașterii respectivei persoane, scrie publicația austriacă The Local, citată de Rador.

Deși migrația este pentru unii un subiect controversat, Statistik Austria a clarificat că în lipsa ei populația țării pur și simplu n-ar putea să crească.

„Populația Austriei crește exclusiv datorită imigrației. Fără ea, conform prognozei demografice, numărul locuitorilor ar reveni, pe termen lung, la nivelurile din anii ’50”, afirmă directorul general al institutului, Tobias Thomas.

Cine sunt străinii din Austria?

Nu orice persoană cu un „istoric de migrație” e considerată străină. Multe dintre ele au părinți născuți în străinătate dar deveniți cetățeni austrieci înainte de a avea copii ori ei înșiși au devenit între timp cetățeni austrieci.

Acesta e motivul pentru care, deși 25,4% din populație are un „istoric de migrație”, procentul locuitorilor cu cetățenie străină e mai mic, de 17,7%. /…/

Germanii sunt în continuare cei mai numeroși (218.347). Însă din 2015, când germanii erau doar 170.475, s-au schimbat multe.

Numărul românilor aproape s-a dublat (de la 73.374 la 140.454), ceea ce-i face a doua cea mai numeroasă comunitate de străini, după germani.

În 2015 turcii erau pe locul doi (115.433), dar acum sunt pe locul patru (117.944), după germani, români și sârbi (121.643). /…/

Limbă și educație

În privința copiilor și a limbilor pe care le vorbesc, germana e limba maternă a 72% din copii de 4-5 ani din școlile elementare ale Austriei.

Pe locul doi (un pic sub 6%) se află la egalitate turcii și sârbii-croații-bosniacii. Cam 2% din copii vorbesc româna, araba și albaneza, urmate de maghiară (1%). /…/

Sursa: The Local/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. stiu ca este foarte restictiva cu migrantii Nu accepta decit cu studii superioare sau specialisti Oare toti indeplinesc cerintele sau au mai intrat si prin usa din dos

  2. Să fie șlapi, grătare și manele!