G4Media.ro

Cine este noul premier al Cubei, care, după 43 de ani, nu…

Cine este noul premier al Cubei, care, după 43 de ani, nu se numește Castro/ Marrero Cruz s-a ocupat numai de turism

Pentru prima dată începând din 1976, Cuba are un prim-ministru. El este şeful departamentului legat de turism, „un om caracterizat prin modestie, onestitate, capacitate de muncă, sensibilitate politică și loialitate față de partid și față de revoluție”, după cum a explicat președintele Miguel Diaz-Canel, transmite Corriere della Sera, citată de Rador.

Sâmbătă, numirea a fost votată în unanimitate de Parlamentul cubanez și se numără printre reglementările noii Constituţii intrate în vigoare în primăvara anului trecut.

Dar mai mult decât o inovatoare împărţire a puterilor, asta face parte dintr-un proces de descentralizare și de schimbare generală care vizează protejarea și consolidarea conducerii Partidului Comunist.

„Șeful statului va fi asistat de premier în îndeplinirea sarcinilor sale de guvernare”, subliniază Granma, oficiosul Prtidului Comunist.

Ultimul prim-ministru cubanez a fost Fidel Castro, care a ocupat funcția din 1959, anul revoluției cubaneze, până în 1976, când a devenit șeful Partidului Comunist, președintele Consiliului de Stat și al Consiliului de Miniștri. Cu acea ocazie, Líder Máximo a decis abrogarea poziției, deoarece aceasta era de prisos.

Marrero, un arhitect în vârstă de 56 de ani, este descris de Granma ca fiind un om care, pornind „de jos”, a urcat în vârful industriei turismului, una dintre sursele majore de venit pentru insula Caraibelor, până când, în 2004, a ajuns ministru – rol pe care l-a exercitat timp de aproape 17 ani.

Anterior, în 2000, el a condust compania militară de stat Gaviota, ale cărei hoteluri sunt în prezent supuse sancțiunilor americane decise de Trump.

Imediat după numirea sa, Marrero a primit felicitările lui Raul Castro, președinte până în 2018 și un lider care a gestionat total puterea pe insulă începând din 2006, când fratele său, Fidel,a renunţat la guvernare din cauza deteriorării stării sale de sănătate.

Dar trebuie amintit că, în Cuba, „totul se schimbă pentru a nu se schimba nimic”, puterea rămânând de fapt în mâinile ferme ale Partidului Comunist și ale armatei.

Numirea lui Marrero are însă o semnificație precisă: țara a decis să ia în considerare industria turismului, unul dintre pilonii economiei cubaneze din ce în ce mai prioritari or, din acest motiv, s-a ales ca prim-ministru un om care cunoaște domeniul şi care a colaborat cu toate companiile care investesc în sector.

Sursa: Corriere della Sera/ Rador/ Sursa Foto: Cibercuba.com

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Daca inteleg bine, camaradul Marrero a fost numit Prim Ministru Torismului in Cuba libre ?

  2. Turismul e singura sansa de a se ridica economic a Cubei, care a intrat in colaps odata cu destramarea URSS in anii 90. Pana atunci toata productia de zahar era cumparata de fosta uniune sovietica, iar din cauza embargourilor piata externa era foarte redusa… si, bineinteles, o societate condusa de o nomenclatura comunista extrem de nociva pentru populatia de rand. Oamenii aceia trebuie sa reinvete sa fie liberi, sa-si reinvete drepturile democratice (daca se va intampla asta vreodata), se pare ca protipendada comunista nu lasa cu una, cu doua puterea din maini.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.