G4Media.ro

Cine este Florin Păsătoiu, omul de care s-a folosit propaganda rusă pentru…

Cine este Florin Păsătoiu, omul de care s-a folosit propaganda rusă pentru a lansa fake-news-ul despre un acord de cooperare bilateral

Relansarea relațiilor ruso-române la nivel științific, cultural și diplomatic prin intermediul unui acord între Universitatea din Craiova și Academia Diplomatică a Ministerului Rus de Externe – acesta a fost fake-news-ul săptămânii trecute lansat chiar de purtătorul de cuvânt al MAE rus. Adevărul e că între cele două instituții nu există discuții pentru un asemenea acord. Singurele discuții sunt purtate de un obscur centru pentru diplomație din Rusia și un lector universitar de la Universitatea din Craiova, cunoscut drept un mare admirator al Rusiei și un propagator al ideilor Kremlinului.

 • Cum a sunat știrea inițială, publicată de agenția rusă Tass pe 10 octombrie și preluată de Rador: ”Este planificată semnarea Memorandumului de cooperare între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova. Acesta prevede crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural” – a declarat diplomatul rus. „Astfel va fi creată o platformă de dialog între cercurile ştiinţifice din Rusia şi România, în cadrul căreia vor fi discutate inclusiv paginile complicate ale istoriei, precum şi o serie de probleme actuale ale relaţiilor bilaterale moderne”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus (Sursa).
 • La o zi după apariția știrii, Universitatea din Craiova a dezmințit informația, arătându-se ”stupefiată” de informația MAE rus: ”1.Universitatea din Craiova nu a semnat și nu intenționează să semneze niciun Memorandum cu Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe. 2.Universitatea din Craiova nu are nicio colaborare cu Ministerul rus de Externe sau cu alte instituții din Federația Rusă, cu excepția celor universitare” (Sursa)
 • Pusă în fața unei situații jenante, în care s-a dovedit că a lansat un fake-news de la un nivel înalt, Rusia a reacționat prin șefa Centrului Rus pentru Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti, Natalia Mujenikova. Într-un interviu pentru organul rus de propagandă oficială, Sputnik, Mujenikova a spus că semnatarul din partea Rusiei este un centru al Academie Diplomatice din MAE rus (Centrul pentru Diplomație Publică, dialogul culturilor și religiilor mondiale al Institutului de Probleme Internaționale Actuale), iar semnatarul din partea României este Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate.

Ce este Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate?

Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate este o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, cu pagina web nefuncțională și o pagină de Facebook care postează mesaje ale propagandei ruse, precum faptul că NATO este o organizație epuizată sau necesitatea regândirii ordinii politice din Eurasia.

Cine este Florin Păsătoiu

Șeful Centrului este Florin Păsătoiu, lector universitar cu studii la Moscova. Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre ”Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere”.

După întoarcerea de la studiile din Moscova, Păsătoiu s-a remarcat printr-o serie de evenimente și inițiative care au ajutat Rusia să-și propage în România liniile de discurs.

În 2017, centrul pe care îl conduce a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.

Tot în 2017, Florin Păsătoiu a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul bibliotecii județene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să își expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1, sursa 2, sursa 3)

Florin Păsătoiu este și autorul studiului „From Obsolete Normative to Realpolitik in the EU and Russia Foreign Policy Relations”, care reia teza Rusiei despre o nouă ordine globală.

În martie 2018, chiar înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, Florin Păsătoiu a fost din nou la Moscova, împreună cu fostul premier Adrian Năstase și alți delegați ai Fundației Nicolae Titulescu, pentru o conferință cu tema „Vecinătate și buna vecinătate în relațiile internaționale cu privire specială la relațiile româno-ruse”. Potrivit relatării lui Adrian Năstase pe blog, invitația de a organiza acțiunea a venit de la „Fondul Gorchakov pentru diplomație publică” – un think tank creat în Rusia în 2010.

Contul de Facebook al lui Florin Păsătoiu abundă în preluări ale unor articole de propagandă ale Rusiei.

În luna octombrie, Florin Păsătoiu a făcut parte dintr-o delegație a orașului Craiova care a efectuat o vizită de lucru în Muntenegru, pentru întâlniri cu primarul şi preşedintele parlamentului local din Podgorica, cu preşedintele parlamentului local din Bar, dar şi cu ministrul Culturii din Muntenegru. Din delegație au mai făcut parte viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan și Sorin Manda, managerul public al Primăriei Craiova și fratele lui Claudiu Manda (PSD) (Sursa).

Foto: Florin Păsătoiu (Pagina personală de Facebook)

Citește și:

Articol realizat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Acest individ este platit din bani publici? Cum de are un post la Craiova si cum de nu a fost imediat concediat pentru ce a facut?! Sa faca propaganda rusa pe banii sai!

 2. Poastaciinu lucreaza in weekend, dor in cursul saptamanii sunt platiti. Nu au idei proprii, sa faca voluntariat

 3. Uite așa cu pași mici. unii vor să ne învrăjbească cu UE și NATO, ca să revenim la ce a fost!
  Aduce a complot, și a trădare!

 4. Astept cu nerabdare sa vad cum postacii numesc membri USR „securisti”, cand iata cine sunt comunistii si securistii adevarati. Dar naa… complicat sa gandesti cand esti obisnuit sa citesti de pe foaie.

 5. e normal intr-o societate sa fie nulitati/slugi/tradatori/teleormanezi/psdisti care viseaza la putere, la un banut mai mult, fara a veni cu multa valoare pentru omenire, chiar daca banutul e o rubla devalorizata sau o sticla de vodka, nivelul lor de „pres” e asa de jos ca nu conteaza

 6. coincidenta sau nu, seamana cu Mircica Badea, printul flegmelor din media romaneasca.
  Se pare ca este un standard facial de recrutare in serviciile ruse.

 7. E imposibil sa nu fie amestecata si (V)olguta in tot rahatul asta, ca doar e fieful ei.