G4Media.ro

Decanul unei facultăți de stat din Craiova e fondatorul fantomaticului centru care…

Decanul unei facultăți de stat din Craiova e fondatorul fantomaticului centru care urma să semneze un acord cu Rusia

Decanul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, profesorul universitar Sorin Liviu Damean, este membru fondator al asociației Centrul pentru politica externă și studii de securitate, adică instituția care ar fi urmat să încheie un memorandum cu un centru al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Informația a fost făcută publică de portalul de informații Republica Oltenia, care mai arată că rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu, i-a cerut decanului Damean ca acest centru „să dispară de urgență din Universitate”.

Acest memorandum a stat în centrul unui scandal public săptămâna trecută. Totul a plecat de la purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, care a anunțat că Universitatea din Craiova urma să semneze un memorandum cu Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova, memorandum ce ar fi prevăzut crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural. La o zi distanță, Universitatea din Craiova s-a arătat ”stupefiată” de anunț și a dezmințit semnarea unui asemenea document. Ulterior, Moscova a dezvăluit, prin vocea șefei Institutului cultural rus de la București, Natalia Mujenikova, că semnatarul din partea Rusiei este un centru al Academie Diplomatice din MAE rus (Centrul pentru Diplomație Publică, dialogul culturilor și religiilor mondiale al Institutului de Probleme Internaționale Actuale), iar semnatarul din partea României este Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate.

G4Media.ro a dezvăluit că fondatorul acestui centru obscur din Craiova este Florin Păsătoiu, lector universitar cu studii la Moscova. Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre ”Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere”. După întoarcerea de la studiile din Moscova, Păsătoiu s-a remarcat printr-o serie de evenimente și inițiative care au ajutat Rusia să-și propage în România liniile de discurs.

Republica Oltenia arată că Sorin Liviu Damean, decanul Facultății de Științe Sociale, în calitate de Președinte al Consiliului de Administrație al facultății, a acordat avizul pentru ca Asociația „Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate” să fie recunoscută ca centru de cercetare științifică al UCV. Adică fondatorul acestui centru obscur, alături de Florin Păsătoiu, i-a dat centrului validarea universitară.

Astfel, conform datelor din Registrul Național ONG, Asociația „Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate” este înființată de patru membri fondatori: Păsătoiu Florin (Președinte), Nițoiu Cristian (vicepreședinte), Jason Strakes (cetățean american, Secretar General) și Damean Sorin Liviu (simplu membru fondator). Asociația este la poziția 47520 din Registrul Național ONG. Interesant este faptul că Jason Strakes, cetățeanul american care apare printre fondatori, apare ca profesor la universitatea din Bishkek, Kârgâzstan, o fostă componentă a URSS.

Foto: Sorin Liviu Damean (captură Youtube.com)

Citește și:

Articol realizat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Si daca semna ce…?
  Roexit !!!!

 2. Ce dovezi mai clare că suntem un popor de curve și hoți și trădători mai trebuie? Dar nici karma nu doarme.

 3. Nu numai ”centrul” ar trebui să dispară din Universitate, ci și ”fondatorii” lui. La Moscova cu ei, dacă le place acolo !

  • Sau pot, pur si simplu, sa-si puna secera si ciocanu’ pe frontispiciu si sa ramana acolo. Dar pe riscul lor .

  • Toata universitatea trebuie sa dispara. Este o cloaca de semidocti comunisti infecti. Rectorul este cel care gireaza toate mizeriile

 4. Acest profesor Strakes este o alta varianta a profesorului Mifsud de la universitatea fantomatica din Malta, implicat in consilierea si mai obscurului George Papadopoulos, dar acare s-a descurcat sa fie in echipa lui Trump. Daca stam pe acasa la europarlamentare si la prezidentiale, vom avea ocazia sa vedem prin ce posturi ajung acesti profesori de la universitati din Romania, atunci cand Daddy sau un interpus va fi presedinte si Olgutza sau cineva din aceasta grupa de sange va fi ministru de externe.

 5. Tovarasu Jason nu e cetatean american, e Fellow la „academia OSCE” din Kirghistan. https://www.ires.uu.se/research/visiting-scholars-2016/

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.