G4Media.ro

Cine este Andrew Tate, noua vedetă TikTok care promovează conținut violent și…

Sursa foto: Instagram / cobratate

Cine este Andrew Tate, noua vedetă TikTok care promovează conținut violent și misogin / El s-a mutat din Marea Britanie în România și este anchetat pentru trafic de persoane și viol – presa britanică

O anchetă realizată de The Observer dezvăluie cum fostul kickboxer și concurent la Big Brother din Luton, Andrew Tate, a trecut în câteva luni de la obscuritate la faima globală pe internet, relatează The Guardian. Tate susține că locul femeilor este în casă, că nu pot conduce și că sunt proprietatea unui bărbat.

De asemenea, el crede că victimele violurilor trebuie să „poarte responsabilitatea” pentru atacurile lor și se întâlnește cu femei cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani pentru că poate „lăsa o amprentă” asupra lor, potrivit videoclipurilor postate online.

În alte clipuri, kickboxerul britanico-american – care pozează cu mașini scumpe, arme și se prezintă ca un playboy care fumează trabucuri – vorbește despre cum să lovească și să sufoce femeile, să le distrugă bunurile și să le împiedice să iasă în oraș.

„Trebuie să scoți maceta, să o lovești în față și să o prinzi de gât. Taci din gură, târfă”, spune el într-un videoclip, mimând cum ar ataca o femeie dacă aceasta l-ar acuza că îl înșală. În alt clip, el descrie cum arunca lucrurile unei femei pe fereastră. Într-un al treilea, el o numește „târfă proastă” pe o fostă iubită care l-a acuzat că a lovit-o, acuzație pe care o neagă.

Părerile lui Tate au fost descrise ca fiind misoginism extrem de către organizațiile de caritate pentru abuzul domestic, capabile să radicalizeze bărbații pentru a comite rău offline.

Dar Tate, în vârstă de 35 de ani, nu este o personalitate marginală care se ascunde într-un colț obscur al rețelei întunecate. În schimb, el este una dintre cele mai cunoscute figuri de pe TikTok, unde videoclipurile cu el au fost vizionate de 11,6 miliarde de ori.

Prezentat ca un guru, el oferă fanilor săi, în majoritate bărbați, o rețetă pentru a face bani, a atrage fete și a „scăpa de matrice”. Tate a trecut în câteva luni de la o cvasi-anonimă la una dintre cele mai mediatizate persoane din lume. În luna iulie, au existat mai multe căutări pe Google pentru numele său decât pentru Donald Trump sau Kim Kardashian.

Ascensiunea sa rapidă spre faimă nu a fost întâmplătoare. Dovezile obținute de Observer arată că adepților lui Tate li se spune să inunde rețelele de socializare cu videoclipuri cu el, alegând cele mai controversate clipuri pentru a obține un număr maxim de vizualizări și implicare.

Efortul coordonat, în care sunt implicați mii de membri ai academiei online private Hustler’s University a lui Tate și o rețea de conturi de imitatori pe TikTok, a fost descris de experți ca fiind o „încercare flagrantă de a manipula algoritmul” și de a stimula în mod artificial conținutul său. În mai puțin de trei luni, strategia i-a adus un număr uriaș de fani online și i-a adus potențial milioane de lire sterline, 127.000 de membri plătind acum 39 de lire sterline pe lună pentru a se alătura comunității Hustler’s University, mulți dintre ei bărbați din Marea Britanie și SUA.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că o mare parte din conținut pare să încalce regulile TikTok, care interzic în mod explicit misoginismul și conturile de imitatori, platforma pare să fi făcut prea puțin pentru a limita răspândirea lui Tate sau pentru a interzice conturile responsabile. În schimb, l-a propulsat pe Tate în mainstream – permițând ca clipurile cu el să prolifereze și promovându-le în mod activ în rândul utilizatorilor tineri.

Crescut pe o proprietate din Luton, fiu al unui asistent de catering și al unui maestru de șah, Tate a ținut mult timp prima pagină a ziarelor pentru că a stârnit controverse. Pe parcursul celor 20 de ani a lucrat ca producător de televiziune, în timp ce se antrena ca kickboxer la sala de sport locală, ajungând să lupte la nivel profesionist și să câștige titluri mondiale.

În 2016, cariera sa publică părea să se fi încheiat când abia începuse, atunci când, după ce a fost distribuit în Big Brother, a fost expulzat din casă din cauza unei înregistrări video în care apărea lovind o femeie cu o curea. La scurt timp după aceea a apărut un al doilea videoclip, în care este arătat spunându-i unei femei să numere vânătăile pe care se pare că i le-a provocat. Atât Tate, cât și femeile au negat că ar fi fost vorba de vreun abuz și au spus că clipurile arată sex consensual.

Au urmat alte controverse. Pe pagina sa de Twitter au fost găsite mesaje care conțineau insulte homofobe și rasiale. Apoi, în septembrie 2017, el a fost criticat de organizațiile de caritate pentru sănătate mintală pentru că a spus că depresia „nu este reală”. În luna următoare, el a intervenit în campania #MeToo, spunând că femeile ar trebui să „poarte o anumită responsabilitate” pentru că au fost violate – o opinie pe care a repetat-o de atunci și care, printre alte incidente, a dus la excluderea sa de pe Twitter.

Reacția de respingere i-a adus lui Tate un loc de muncă și i-a sporit profilul. El a apărut la InfoWars, podcastul teoreticianului conspiraționist Alex Jones; a fost fotografiat cu YouTuberul de extremă dreapta Paul Joseph Watson și s-a întâlnit cu Donald Trump Jr. la Trump Tower, postând apoi pe Facebook: „Familia Tate îl susține pe Trump!”

Între timp, în Marea Britanie, el s-a întâlnit cu unul dintre susținătorii aprigi ai Brexitului, Nigel Farage, după cum arată fotografiile de pe Facebook, și a vorbit despre legăturile cu activistul anti-islam Stephen Yaxley-Lennon, cunoscut sub numele de Tommy Robinson. Tate îl descrie pe Yaxley-Lennon într-un podcast ca fiind un „tip solid”, cu o „inimă bună”, cu care „a stat de nenumărate ori”. În 2019, poliția a fost chemată după ce Tate s-a prezentat la casa lui Mike Stuchbery, un jurnalist care îl criticase online, la câteva zile după ce Yaxley-Lennon a făcut același lucru. Incidentul i-a provocat soției lui Stuchbery un atac de panică și a jucat un rol în plecarea acestora din Marea Britanie în Germania.

Cu mult înainte de ascensiunea sa spre faima TikTok, opiniile lui Tate despre femei deveniseră, de asemenea, clare. Pe Facebook, în 2018, el a deplâns „declinul civilizației occidentale” după ce a văzut un afiș pe aeroportul Heathrow „încurajând fetele să plece în vacanță, în loc să încurajeze să fie o mamă iubitoare și o soție loială”.

De asemenea, el a discutat deschis despre faptul că a fost acuzat de violență împotriva mai multor femei, deși nu se pare că a fost acuzat în cele din urmă de nicio infracțiune, în afară de o infracțiune de conducere în 2018. Într-un interviu, Tate descrie un incident în care o femeie i-a smuls un telefon din mână într-un club, iar un bărbat l-a lovit cu pumnul, astfel că au început să se lupte. În timpul încăierării, el a lovit-o din greșeală pe femeie și i-a rupt maxilarul, spune el.

Într-o altă înregistrare video, el spune că a fost anchetat de poliție pentru că ar fi abuzat o femeie, lucru pe care l-a negat, într-un caz în care i-a fost percheziționată casa, i-au fost confiscate aparatele și a fost ținut într-o celulă timp de două zile.

În perioada în care poliția britanică investiga acuzațiile de abuz, se pare că Tate ar fi părăsit Marea Britanie pentru România. Într-un videoclip în care își explică motivele mutării, el a sugerat că a făcut-o pentru că ar fi mai ușor să se sustragă acuzațiilor de viol. Acesta este „probabil 40% din motivul” pentru care s-a mutat acolo, spune el într-un videoclip, adăugând: „Nu sunt un violator, dar îmi place ideea de a putea să fac ce vreau. Îmi place să fiu liber”.

Totuși, aveau să urmeze și alte acuzații. În ianuarie, Daily Mirror a relatat că Tate și fratele său Tristan „încasau milioane de euro de pe site-urile de webcam unde bărbații dau o avere pentru că se îndrăgostesc de poveștile triste și false ale modelelor” – lucru pe care ei înșiși l-au descris ca fiind o „înșelătorie totală”.

Apoi, în aprilie, conacul fraților a fost percheziționat de poliție în urma unui pont de la ambasada SUA, care a anunțat că o femeie americană de 21 de ani era reținută împotriva voinței sale. Frații Tate au fost duși la interogatoriu înainte de a fi eliberați și neagă orice faptă ilegală. Autoritățile române au declarat săptămâna trecută că ancheta, extinsă ulterior pentru a acoperi acuzațiile de trafic de persoane și viol, este în curs de desfășurare.

Pe fondul dramei din offline, conținutul online al lui Tate a luat avânt. Din ianuarie, videoclipuri compilate din interviuri cu Tate de-a lungul anilor au atras milioane de vizualizări pe TikTok. Dar, în ultimele săptămâni, această creștere s-a accelerat. Numai în luna august până acum, clipurile etichetate cu numele său au fost vizionate de peste un miliard de ori.

Postările nu provin de la Tate însuși, care nu pare a fi activ pe platformă, ci de la sute de conturi, care folosesc adesea numele și fotografia sa, administrate de adepții săi – membri ai Universității Hustler. Membrilor, printre care se numără și băieți de doar 13 ani, li se spune că pot câștiga până la 10.000 de lire sterline pe lună prin lecții despre investiții în cripto-monede, drop shipping și prin recrutarea altor persoane la Hustler’s University, câștigând un comision de 48% pentru fiecare persoană pe care o recomandă.

Pentru a avea cele mai mari șanse de a convinge oamenii să se înscrie, li se recomandă să alimenteze controversele pentru a-și spori șansele de a deveni virale.

Într-un ghid, „studenților” de la Hustler’s University li se spune că atragerea de „comentarii și controverse” este cheia succesului: „Ceea ce vă doriți în mod ideal este un amestec de 60-70% de fani și 40-30% de „hateri”. Vrei argumente, vrei război”.

Multe videoclipuri cu Tate par, la prima vedere, inofensive, chiar amuzante. În stilul său caracteristic de a vorbi direct, el ironizează bărbații care beau apă de la robinet în loc de apă minerală și oamenii care au pisici. „Bărbații adevărați au câini”, spune el. Alte materiale sunt prezentate sub semnul autoperfecționării masculine.

Dar o mare parte din acesta pare să corespundă definiției conținutului care incită la ură, stabilită în liniile directoare ale comunității TikTok, care afirmă că TikTok este „incluziv” și interzice conținutul care „laudă, promovează, glorifică sau susține orice ideologie care incită la ură”, inclusiv misoginismul.

Termenii TikTok spun, de asemenea, în mod explicit, că interzic conturile care „se dau drept” altcineva, folosind numele sau imaginea acestuia într-un „mod înșelător”.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, conținutul promovat către utilizatori pe platformă părea să încalce flagrant regulile.

Jurnaliștii The Guardian au efectuat un experiment anonim cu un cont gol creat pentru un adolescent și li s-a afișat într-un timp foarte scurt conținutul lui Tate. După ce au vizionat două dintre videoclipurile sale, li s-au recomandat mai multe, inclusiv clipuri în care acesta exprima opinii misogine. La următoarea deschidere a contului, primele patru postări au fost ale lui Tate, de pe patru conturi diferite.

Într-un videoclip, postat de pe un cont cu numele și fața lui Tate, acesta descrie cu subiect și predicat cum se așteaptă să se comporte prietenele sale: „Eu impun, mă aștept, la loialitate absolută din partea femeii mele”, spune el. „Nu-mi permit ca tipele mele să vorbească cu alți tipi, să le placă alți tipi. Puicuțele mele nu se duc în club fără mine, sunt acasă”.

Pentru fanii lui Tate, descoperirile nu vor fi o surpriză. O mare parte din istoria sa nu este ascunsă, ci a fost discutată deschis în podcast-uri, iar susținătorii spun că stilul său de a vorbi direct este un antidot la așa-numita cultură a anulării.

Criticii spun că ascensiunea sa ridică îngrijorări cu privire la misoginismul online și la potențiala radicalizare, o femeie din mediul online catalogându-l drept „cel mai înfricoșător om de pe internet”. O altă persoană, care căuta sfaturi pe un forum, a descris cum „atitudinea și opiniile” prietenului ei s-au schimbat „dramatic” după ce a vizionat videoclipuri cu Tate.

Andrea Simon, director al coaliției End Violence Against Women, a declarat că multe dintre videoclipurile lui Tate par să „încalce în mod clar” termenii TikTok și a afirmat că, „prin faptul că nu ia nicio măsură”, platforma „facilitează și, în cele din urmă, profită de potențiala radicalizare a tinerilor săi utilizatori de sex masculin”.

Hannah Ruschen, ofițer de politici de la NSPCC, a adăugat: „Vizionarea unor astfel de materiale la o vârstă fragedă poate modela experiențele și atitudinile unui copil, ceea ce poate avea ca rezultat un prejudiciu și mai mare pentru femei și fete, în școală și în afara ei, precum și online”.

Ascensiunea lui Tate arată, de asemenea, modul în care algoritmul TikTok este deschis manipulării de către actorii răi, spune Callum Hood, șeful departamentului de cercetare de la Center for Countering Digital Hate: „Lucrul periculos este că este un conținut foarte atrăgător, iar algoritmul TikTok, în special, este atât de agresiv încât este suficient să faci o pauză de câteva momente pentru ca acesta să înceapă să îți recomande conținut similar din nou și din nou.”

El a adăugat: „Este de datoria TikTok să fie atentă la conținutul dăunător și la manipularea platformei sale. Se pune întrebarea: «De ce nu au observat acest lucru? Și de ce nu au reușit să acționeze?»”.

Într-un comentariu din acest weekend, TikTok a declarat că ia misoginismul în serios și că investighează în mod activ dacă conturile care postează conținut despre Tate încalcă regulile sale.

Un purtător de cuvânt a spus: „Nu am avut nici o problemă. Misoginismul și alte ideologii și comportamente care incită la ură nu sunt tolerate pe TikTok și lucrăm pentru a revizui acest conținut și a lua măsuri împotriva încălcărilor liniilor noastre directoare. Căutăm în permanență să ne consolidăm politicile și strategiile de aplicare a legii, inclusiv prin adăugarea de mai multe măsuri de protecție la sistemul nostru de recomandări.

Nu a comentat afirmațiile privind manipularea platformei, dar a declarat că utilizatorii pot face clic pe butonul „nu mă interesează” la videoclipurile care nu le plac pentru a ascunde materialele viitoare de pe contul respectiv.

Tate, al cărui conținut a rămas larg răspândit pe platformă în acest weekend, nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Go fck yourself, tate, there is no place for you here! Go back to your cave you belong to!

  2. This low life form must have such a small tiny pen nis, considering his attitude towards women…he is crippled, for sure!

  3. Eu pe astia i-as arunca intr-un cazan cu ayahuasca.

  4. Siiii ati mai facut reclama unui dezaxat, felicitari!

  5. A stiut unde sa vina! Aici e tara nelegiutilor…

  6. Raiul traficanților de carne vie, evazionistilor. De ce nu se legalizează prostituția?????????

  7. Ştie spoitorul ăsta interlop de ce s-a relocat aici cu „biznisu”. A văzut că poporul e mămăligar, poliţiştii corupţi şi justiţia interlopă.

  8. Ii sunt puricate toate faptele în timp ce milioane care îl urmăresc și-ar dori sa facă ce face el.

  9. simion e homosexual si nu e nimic in neregula cu asta. despre ce credinta, morala si familie discutam?

  10. A venit in Romania, la sanul dulce si cald al misoginismului si al violentei.

  11. @ Avram Iancu
    AUR cu membri fosti ofiteri de securitate, persoane condamnate pentru proxenetism, prinsi in Parlament cu droguri… familia traditionala si moralitate, indubitabil… 🙂

  12. Din ce spune motivul pentru care a plecat din UK si a ales Romania e coruptia. Asta faci cand esti un sat fara caini, atragi toti nenorocitii si banditii.

  13. doar pentru faptul ca-l sustine pă putler ar trebui dat afara din romania…☝️☝️☝️☝️

  14. Pe mine nu mă interesează cine este gunoiul, ci dacă gunoierii Vela & Urmașii sunt cu ochii pe el să-i facă vizualizări

  15. Daca si presa stie de el si inca nu o patit nimic, inseamna ca are dreptate. In Romania se sustrage mai usor…

  16. Fetelor, aveti mare grija cu cine umblați. Cei cu gelozia, cu „te iubesc sa moara mama”, cu „nu e nevoie sa muncești, viata mea”, cu „femeia la cratiță” si alte asemenea idei sunt cei mai periculosi. Sa va intereseze in primul rand lucrurile astea, nu cum arata sau cati bani are. Oricum daca are bani la 20 de ani, probabil face ceva ilegal. Respectați-va pe voi insiva, si nu stați cu geloși si misogini, pentru ca veti avea o viata grea, veti si bătute si făcute proaste si in toate felurile si nu veti fi niciodată fericite. E plin internetul de specimene, mizeria asta din articol fiind un exemplu.

    • Majoritatea angajatelor si colaboratoarelor lui Tate sunt smechere care-si arata gaura c. pe only fans pe zeci de mii de euro. N-au nici o treaba cu cratita , au cu cluburile de drogalai si cu bolizii de lux.

  17. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ce promoveaza simion? heheeee
    ati pus botu’ la nunta, sau la simion ? nebunaticilor
    cat despre rahao asta cu ochi… nimic, atat merita

  18. Și ce dacă e Simion homosexual? Asta nu-l scuza cu nimic. Tot comportament de fascist are. Și pe vremea lui AH dar și în Fidesz sunt homosexuali însă nu-i face mai puțin fasciști. Ei vor un kur dar sa fie rasa lor.

  19. anaf ul sper ca ia 400 mii eur pe luna impozitul din venituri pe alte surse din ce incaseaza acesta de la adeptii lui

  20. Nu promovează nimic. Simion e un huiduman de stadion, consumator de orice inclusiv substanțe. N-a muncit o zi în viata lui pana la 36 de ani. S-a „căsătorit” la hoha.
    Maica Domnului nu are nevoie de „promovare”.
    Cu atât mai puțin din partea unui hu_liga.
    Auzi la dobit_ocul asta: „promovare”.
    Mesajul Domnului Isus și Învățăturile nu se numesc „promovare” , incult aurolac.

  21. Ba,dar G4 il promoveaza pe Tate asta?! Pai nu cred ca am mai vazut anul asta un articol asa de lung,de plin de descrieri. Ori a platit ala pe vreunu ori ati luat.o razna rau.

  22. Il „promoveaza” g4media pentru ca are un reach foarte mare in ultimul timp.
    A ales romania pentru ca sunt multe fete naive de la tara care sunt usor de impresionat

  23. un articol despre alt peste …g4ciao ?

  24. Și UE ce părere are despre TikTok? O amenda ar fi potrivită ca sunt penetrați algoritmic.
    Ii verifica cineva și activitatea online a ucigașului din Argeș? Indivizi ca,!chelul pot infesta minți deja deranjate.