G4Media.ro

Cine este Andrei Năstase, noul primar – surpriză al Chișinăului, și care…

Cine este Andrei Năstase, noul primar – surpriză al Chișinăului, și care e impactul victoriei sale asupra scenei politice din Moldova

Andrei Năstase este noul primar al Chișinăului, ales de 52,57% dintre votanți, potrivit rezultatelor oficiale de duminică seara. Lider al Platformei Demnitate și Adevăr, aliat al Maiei Sandu, Andrei Năstase i-a învins la vot pe candidatul socialiștilor pro-ruși, Ion Ceban, și pe candidata suținută din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Victoria surprinzătoare a lui Năstase deschide drumul spre o posibilă victorie a opoziției la alegerile parlamentare din toamnă, pe o scenă dominată de partidul de guvernământ al lui Plahotniuc și de socialiștii președintelui Igor Dodon.

Cu ce mesaj a câștigat Andrei Năstase

Andrei Năstase a avut un discurs cu puternice accente pro-europene și pro-integritate. Pe lângă problemele Chișinăului, el și-a concentrat mare parte din campania electorală pe mesaje îndreptate împotriva oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care l-a asociat permanent cu corupția cronică din țară.

”Eu nu mă bat cu Plahotniuc, mă bat cu un regim care sufocă țara. O sufocă prin capturarea instituțiilor de drept, prin capturarea instituțiilor de reglementare, prin capturarea media, prin capturarea fluxurilor financiare care, în mod normal, ar trebui să slujească oamenilor, și nu anumitor grupuri de interese”, spune Andrei Năstase într-un interviu din aprilie.

O altă țintă a lui Năstase a fost președintele Igor Dodon și partidul său pro-rus.

Năstase (afiliat PPE cu partidul său) a mizat mult pe sprijinul României, el fiind susținut puternic atât de Partidul Național Liberal (prin Ludovic Orban, Ilie Bolojan, Emil Boc și Mircea Hava), de USR, dar și de Dacian Cioloș.

Candidatul Opoziției a fost ținta unei campanii majore de discreditare. În urmă cu două săptămâni, cu două zile înaintea turul 1, un eveniment mediatic i-a iritat pe mulți dintre votanți: câteva site-uri și televiziuni au publicat înregistrarea unei convorbiri telefonice dintre Andrei Năstase și mama sa, în care candidatul îi cerea ferm acesteia să meargă la vot. Presa anti-Năstase l-a blamat pentru că ar fi fost prea dur cu mama sa, dar acesta susține că discuția a fost alterată. Înregistrarea unei convorbiri atât de personale i-a îndârjit pe mulți dintre votanții săi, care l-au văzut pe Năstase victimă a unui regim care nu ezită să utilizeze serviciile secrete și toate instituțiile statului pentru a-și discredita adversarii.

Cine este Andrei Năstase

Andrei Năstase (42 de ani, avocat) este liderul Platformei Demnitate și Adevăr. Alături de Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Năstase s-a profilat ca un candidat pro-european, anti-rus, anti-oligarhi.

Năstase a devenit cunoscut în spațiul public în 2013-2014, când a dezvăluit mecanismele financiare prin care grupări din Rusia au albit miliarde de dolari prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova. Sprijinit puternic de holdingul de presă Jurnal, deținut de omul de afaceri Victor Țopa, Andrei Năstase a inițiat în 2015 protestele masive din Chișinău, când zeci de mii de moldoveni au protestat zile la rând față de furtul din băncile locale a un miliard de dolari.

În 2016, Năstase s-a retras din cursa pentru prezidențiale în favoarea Maiei Sandu, care a pierdut însă în fața socialistului Igor Dodon.

Noul primar al Chișinăului a absolvit Facultatea de Istorie-Geografie a Universității din Suceava, apoi Facultatea de Drept a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A fost procuror timp de trei ani, apoi a fost director-adjunct pe probleme juridice la Air Moldova, transformată în întreprindere mixtă moldo-germană. Din această perioadă datează relația sa cu Victor Țopa, fost director Air Moldova și fost ministru al Transporturilor, care i-a devenit și naș de cununie. Rise Moldova a scris că în această perioadă Năstase a încasat sume substanțiale, ca avocat, reprezentându-i în instanță pe oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa – refugiați în Germania după ce au fost condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova. Cei doi oameni de afaceri au respins permanent condamnările ca fiind răzbunări politice.

Ce urmează în politica din Moldova

Victoria nescontată a lui Andrei Năstase e o lovitură puternică pentru Plahotniuc, dar și pentru socialiști, cu toate că există zvonuri potrivit cărora președintele Igor Dodon nu l-ar fi sprijinit 100% pe candidatul său de teamă să nu-i ofere o platformă politică ce l-ar fi putut transforma în rival intern.

Câștigarea Chișinăului este un eveniment politic esențial înaintea alegerilor parlamentare din toamnă, când jocurile păreau făcute pentru o coabitare Plahotniuc – Dodon. Victoria de duminică a Opoziției deschide jocul politic din toamnă, chiar dacă Puterea a trecut o reformă electorală care avantajează cele două mari blocuri aflate acum la Guvern și Președinția republicii.

E prematur de spus care sunt șansele alianței dintre partidele conduse de Andrei Năstase și Maia Sandu, dar câștigarea Chișinăului oferă Opoziției o platformă majoră pentru lansarea în campania electorală din toamnă.

Nu întâmplător, prima validare electorală a candidaților Opoziției ar putea duce la o posibilă schimbare a atitudinii României față de guvernul condus de Vladimir Plahotniuc.

Foto: Andrei Năstase (sursa: Pagina sa de Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Poate ne trage și pe noi pe același drum. Anti- corupție,baroni (oligarhi), Rusia

  2. Năstase nu e deloc anti-rus cum scrie articolul. El e mai degrabă anti român decât anti-rus. Năstase este statalist, anti unire cu România pro integrare europeană, o integrare care nu e posibilă in our life time anyway. Ce are el în legătură cu Dodon și Plahotniuc este că sunt toți stataliști mândrii de statul ăla Republica Moldova care nu înseamnă nimic pentru nimeni, oportuniști de asemenea toți cu cetățenie română bineînțeles. Evident că Năstase e o variantă mult mai digerabilă ca Ceban dar cu siguranță nu e pro-român și cu siguranță va deveni un Filat2. PNL a făcut o mare greșeală susținându-l în turul 1.