G4Media.ro

Cine e PSD-istul care a provocat scandalul facturilor crescute la energie: Dumitru…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Cine e PSD-istul care a provocat scandalul facturilor crescute la energie: Dumitru Chiriță, fostul electrician pus arbitru al pieței energiei

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este acuzată de jucătorii din piață că a provocat scandalul major al scumpirii facturilor de energie electrică din cauza lipsei campaniilor de informare a clienților înainte de liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021. Instituția, care arbitrează piața energiei, este condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. Șeful ANRE este numit sau schimbat din funcție de Parlament.

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Dumitru Chiriță este de origine din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început cariera ca electrician șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, el a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu) și și-a luat masterul în drept la Universitatea București. Din CV-ul său de pe site-ul Camerei Deputaților lipsesc anii în care a urmat cursurile universitare, iar site-ul ANRE e picat.

El deține 4 terenuri (trei în Dâmbovița, unul în Argeș), un apartament în București și o casă în Dâmbovița, trei autoturisme (între care și o Lada din 1978), potrivit declarației de avere din 2018 – cea mai recentă declarație depusă la ANI.

În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Context. Liberalizarea pieței începe de la 1 ianuarie 2021, iar clienții casnici ar fi trebuit să căute oferte avantajoase de furnizare a energiei. ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă. Mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal (mai mari decât cele de pe piața liberă). ANRE, condusă de ex-PSD-istul Dumitru Chiriță, nu a făcut nici o campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică. (Foto: Dumitru Chirita – InquamPhotos  / Octav Ganea)

Citește și:

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

29 comentarii

 1. Comuniștii au făcut din strungari judecători și din mecanici acuzatori ai poporului. Și din cizmar șef de stat. Cumuniștii deghizați în capitaliști de cumetrie au procedat la fel ca străbunii lor.

  • O veritabilă pepinieră de cadre la Tărtășești, Dâmbovița.
   Apropo cand va veni factura dublă la curent omul va spune că guvernul PNL a făcut asta. Și așa și e.
   Apropo cât de greu era să se interzică majorarea prețului la energia electrică timp de 6 luni dacă nu s-a semnat un nou contract?
   E pandemie tovarăși. De prostie.

  • Dupa 31 de ani de cand au murit atatia nevinovati, ne izbim de aceleasi metehne, aceeasi indivizi! Niciodata poporul asta nu o sa se faca bine!
   TRIST!!!

 2. Deci așa arată „lupul paznic la oi”…! Are și blană in cap, nu e chel ca alții…
  Pesemne suferința provocată de Ciuma Roșie a lăsat urme la interior, că, in afară de privirea tâmpă, la exterior nu pare să sufere de ceva, ba pare numai bun de o vizită la Rahova…

 3. Cămasă fără cravata, cap fără minte, facultate făcută degeaba. Alt bărbat din popor, altă gelatină cu duhoare de psd, unsă în functii înalte doar ca să tină România pe loc. Un impotent. Probabil si mason, că e la modă.

 4. Bugetar de lux cu circa 18.000 euro pe lună, șeful ANRE scapă de grija răspunderii pentru gravă neglijență în serviciu.
  15 octombrie 2019
  Unii dintre cei mai „de lux” bugetari, cei din conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar putea scăpa de răspundere pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență, având consecință perturbarea semnificativă a piețelor de energie.
  Legea care instituie acest lucru a fost deja APROBATA de majoritatea PSD în Parlament, fiind trimisă la promulgare.
  Eliminarea răspunderii vine în contextul în care salariul președintelui ANRE, poziție ocupată în prezent fostul deputat PSD Dumitru Chiriță ar fi de circa 18.000 euro lunar, fiind astfel printre cele mai mari din România, conform unor surse din domeniu.
  Salariu de peste 3 ori mai mare ca al președintelui României, pentru un fost electrician.
  La acest nivel, Dumitru Chiriță l-ar depăși la „încasări” pe președintele României, care deține cea mai înaltă funcție în stat și primește un salariu de aproape 25.000 lei (aprox. 5.300 euro).
  DECI: CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților arată cum singurul lui job a fost acela de electrician, în perioada 1981 – 1990. În rest, funcții politice date de PSD, partidul din care face parte, inclusiv cea de președinte la ANRE.
  Asta deși legislația europeană prevede că ANRE, instituția care calculează prețul gazelor și electricității plătite de populație, este o instituție care trebuie să fie independentă, astfel că simpla numire a unui politician în fruntea ei ar putea fi motiv de infringement.
  Pașaport diplomatic pentru plimbări de lux pe banii consumatorilor.
  În plus, noua Lege îi conferă președintelui ANRE, dar și celor 2 vicepreședinți dreptul de a deține pașaport diplomatic, facilitate destinată personalului diplomatic din MAE și persoanelor cu funcții politice înalte, precum președintele țării, premierul sau președinții celor două camere ale Parlamentului.
  Printre beneficii, pașaportul diplomatic îi scutește de obligația de a sta la cozi în aeroport, alături de călătorii de rând.
  La mijlocul lunii trecute, NewsEnergy a scris cum Conducerea ANRE se plimbă la Abu Dhabi pe banii consumatorilor de energie.
  Delegația condusă de președintele ANRE, Dumitru Chiriță, de vicepreședintele Marian Neacșu și de secretarul general Radu Bădiță, toți membri sau foști membri ai PSD, a plecat la Abu Dhabi cu 2 zile înainte să înceapă evenimentul – unul foarte important, de altfel: Congresul Mondial al Energiei – iar excursia a inclus vizitarea unor obiective turistice precum Marea Moschee sau Insula Palmier.
  Bugetul a fost, potrivit informațiilor noastre, de peste 20.000 de euro, dar ANRE ține aceste lucruri secrete.
  NewsEnergy a mai scris recent cum pe unul dintre cele 2 posturi de vicepreședinte al ANRE a fost ales un specialist în furaje, dar și cum instituția a angajat-o pe nora președintelui Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, unde Chiriță a fost vicepreședinte.

  Dincolo de dezinteresul ANRE fata de Consumatorul final, il intreb pe dl Virgil Popescu, fost Minsitru al Economiei in guv Orban: timp de 1 AN, desi ati STIUT ca urmeaza Liberalizarea Preturilor de la 1 Ianuarie 2021, de ce NU ati scos un cuvintel, abia acum dl Virgil Popescu ne spune ca a cerut Ancheta(analiza) la Consiliul Concurentei..
  Analiza va dura Ani de zile, Preturile intra in vigoare la 1 Ianuarie 2021..
  Rusine, PNLeilor, veti plati disparand de pe scena politica!!

  • Ii doare-n cot pe penelisti ca vor disparea din politica. Dispare sigla, logo-ul, numele, dar oamenii raman si se integreaza perfect in alte partide la fel cum viermii trec de la un hoit la altul fara probleme.

 5. Cap patrat

 6. Asta e fentă deja din titlu. Prostovanul ăsta e doar o unealtă. Să vedem prim miniștrii, guvernele, miniștrii de resort care au mers pe burtă, să vedem tot mecanismul de corupție mafiotă dintre speculanți, funcționari, consilieri, șefi de partide și parlamentari de toate culorile și cu voia dumneavoastră ultimii pe listă serviciile, a pc și avocatul poporului. Un astfel de jaf a fost plănuit de o întreagă gașcă transpartinică, dar aflată de aceeași parte a cașcavalului.

 7. Alt hot pe$edist pus sa ”reglementeze” si sa ”supravegheze” serviciile si banii publici. Acesti nemernici au atacat-o pe LCK, ajutati de Felix si Petrov… Pesedistii, comunistii , securistii si neamurile lor puse pe furat vor DNA de carton, legi de carton, pedepse de carton.

  Furi peste 100 mii de euro?! Zbang, faci 20 de ani de inchisoare! Furi peste 1 milion de euro?! Zbang , inchisoare pe viata! Esti politician sau politist corupt?! Zbang, pierzi pensia si puscarie !

  Inasprirea codului penal si confiscarea averilor ilicite !!!!!!!!!!

 8. Pentru a trece in piata libera este nevoie de completarea unor formulare. Care nu sunt pe site-ul ENEL, dupa cum urmeaza… DECI, cum procedam ?
  Cerere încheiere contract piața liberă;
  Oferta de furnizare piață liberă aleasă, semnată;
  Notificare denunțare contract piața reglementată;

 9. Ce fatza de comunist si retrograd are. Fatza de tractorist.

  • Viermuș, comuniștii au făcut ceva, funcționalii ca tine nici bolduri nu se pricep să fabrice!!!

  • Comunistii doar au parazitat tara asta, oamenii de rand au facut treaba, gunoiule.

   Eu iti platesc tie salariul, lucrez in sectorul privat, mizerie umana ce esti, te tin in puf, sluga la stat.

   Fara gunoaie umane ca tine, tara asta ar fi fost libera astazi. Sper sa te dea afara, sau macar sa iti taie salariul si pensia nesimtita, gunoi uman ce esti, parazit ce esti.

 10. groh, groh…

 11. Oameni ca nea’ Mitica asta de la anre ma conving din ce in ce mai tare că varianta eludarii platii taxelor catre stat devine o necesitate in conditiile in care sunt obligat sa sustin viata de huzur a unor semianafabeti. Oameni buni, salariul acestui individ este unul de invidiat in toata lumea! Iar el nu numai ca nu face nimic pentru a-l merita, ba chiar vad ca din prostie sau nepasare sau incompetenta sau toate la un loc, ăsta aduce chiar deservicii cetatenilor. Soioasa avocata a poporului ce decedatii ei o păzi?

 12. Trebuie scoși toți pesedistii din funcții publice sicat mai repede, de la ANRE, de la Jandarmerie de la TVR, de la Consiliul Legislativ de la Societatea Romana de aaRadio, de la TVR, dela Audiovizual și când este posibil de la CCR. Abia atunci se poate spune ca aceasta Coaliție guvernează deplin. E o practica consacrata, asa au făcut și ei: și-au pus oameni peste tot.

 13. PS Și de la Curtea de Conturi. Acolo sunt chiar mulți.

 14. electricianul p,,,liii

 15. Vinovatii sunt la Bruxelles, nu la ANRE. Fara “liberalizare” fortata zero probleme pentru consumatorul casnic. MONOPOLURILE NATURALE TREBUIE NATIONALIZATE DE URGENTA IAR BRUXELLES-ul IGNORAT IN ACEASTA SPETA!

 16. Nu înțeleg de ce trebuie sa intre românii pe site-uri, ca să caute firma cu cel mai avantajos preț.
  Energia electrică este furnizată de hidrocentralele țării, de panourile electrice pe care le susținem tot noi, din buzunarul nostru prin certificatele verzi, chiar daca acestea sunt ale unor șmecheri ce doar se îmbogățesc..
  Plus că avem o politică proasta! La români liberalizarea pieței la un produs de utilitate casnica înseamnă musai preț crescut!
  De unde până unde regula asta aplicata?
  De ce după scandalul furtului prin facturi, cetățenii nu au fost scutiți de plata energiei electrice pe un anumit timp dacă, furtul prin intermediul facturilor, a fost dintotdeauna?
  Daca avem energie electrică de dăm și la alții și firmele au ieșit pe plus gigantic, cum puteți cere un preț crescut?
  Ați fost acolo.. și încă sunteți..ca să furați din buzunarul cetățenilor români, în defavoarea altor cetateni ai altor țări, sau ca sa le furnizați cetățenilor țării energie electrică la un preț avantajos?
  La fel se întâmplă și cu petrolul și cu carburantul, și cu gazele și cu apa și cu energia termică.. cu toate cele necesare traiului zilnic!!
  Sunteți niște trădători de țară și neam!
  Blestemați să fiți cu toții!

 17. In 31 de ani am vazut 99% psd-isti tilhari si mincinosi . Am sa fiu foarte atent la ,,brinza,, ce or s-o faca pnl-istii si usr-istii .

 18. CE SALARII, CE VENITURI AU astia ACOLO…

  PARTIDUL FACE MILIONARI IN EURO IN SISTEMUL DE STAT. credeti ca ASTIA sunt ACOLO IN INTERESUL POPULATIEI ? astia SUNT DOAR BUTOANE FOLOSITE PENTRU MERSUL AFACERILOR PRIVATE.