G4Media.ro

Scandalul facturilor mărite la energie: Răzvan Nicolescu critică arbitrul pieței energiei pentru…

Foto: Agerpres / Grigore Popescu

Scandalul facturilor mărite la energie: Răzvan Nicolescu critică arbitrul pieței energiei pentru pasivitate și cere unificarea a patru instituții, după model olandez, pentru a preveni situații similare

Odată cu liberalizarea pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021, milioane de clienți care nu au semnat un nou contract de furnizare pe piața liberă vor plăti facturi mai mari, potrivit Asociației Energia Inteligentă. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune într-un scurt interviu pentru G4Media.ro că vina principală pentru această situație o poartă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu a făcut o campanie masivă de informare.

Informația pe scurt:

– liberalizarea pieței începe de la 1 ianuarie 2021, iar clienții casnici ar fi trebuit să căute oferte avantajoase de furnizare a energiei. ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

– mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal (mai mari decât cele de pe piața liberă)

– ANRE, condusă de ex-PSD-istul Dumitru Chiriță, nu a făcut nici o campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică

Rep: De ce am ajuns în această situație, cu sute de mii de clienți care nu au încheiat noile contracte?
Răzvan Nicolescu: Sunt foarte mulți oameni care nu sunt nformați, lipsește informația, lipsesc sursele de informare. E în primul rând o vină a autorităților.

Rep: Cine e de vină, mai precis?
Răzvan Nicolescu: Cea mai mare responsabilitate îi revine ANRE, apoi Protecției Consumatorilor și Guvernului. Dar entitatea responsabilă de acest proces este ANRE. Comunciatele de presă al ANRE înseamnă mult prea puțin față de ce trebuia să facă. Se impunea un parteneriat cu TVR, Radio România, emisiuni în care să le explice oamenilor într-un limbaj simplu ce e de făcut.

Ar fi trebuit lansată o linie verde gratuită la care să li se răspundă întrebărilor clienților – mulți consumatori nu înțeleg ce scrie pe factură, e foarte complicat de citit, și eu pierd mult timp, chiar și mie îmi este greu, atunci unui om fără studii în domeniu îi este și mai greu.

Sunt în România milioane de oameni care nu știu ce trebuie să facă. Este grav și regretabil.

Rep: Dar ce ar putea să facă acum acești clienți?
Răzvan Nicolescu: Trebuie să găsească un număr de furnizori – 3,4,5 – există o listă pe site-ul ANRE, dar nu au date centralizate de contact, cum îi contactezi tu ca și consumator. Să le scrie și să le ceară rapid o ofertă, apoi să compare ofertele, să fie atenți dacă ofertele au taxele incluse, au TVA inclus. Apoi să decidă și să aleagă oferta cea mai bună și să semneze contractul. Oamenii trebuie să fie atenți la potențialele clauze abuzive, care prevăd penalități la schimbarea contractului după o anumită perioadă.

Autoritățile trebuie să fie atente și dacă există furnizori ce propun contracte la limita legii, pot sancționa chiar și cu retragerea licenței de furnizare.

Rep: Câți clienți sunt în situația aceasta?
Răzvan Nicolescu: Milioane de clienți, probabil 4-5 milioane.

Rep: Există vreo posibilitate de amânare a liberalizării de la 1 ianuarie?
Răzvan Nicolescu: Teoretic există, poate fi prelungit acel termen. Dar de fiecare dată noi suntem nepregătiți. Peste 6 luni nu vom fi în aceeași situație? Liberalizarea trebuie văzută ca o oportunitate, dar doar dacă oamenii au informațiile și cunoștințele necesare. Altfel, ea devine o problemă.

Rep: Dar nu e și o responsabilitate individuală?
Răzvan Nicolescu: Este, și trebuie să ne schimbăm comportamentul. Dar avem și o realitate: jumătate din populație trăiește în mediul rural, cu acces dificil la internet. Exemplu: comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, care e de formă, compară mere cu pere: oferte cu taxe și fără taxe, cu TVA și fără TVA, cu taxa de cogenerare și fără. E un instrument de formă, doar pentru a spune că-l avem. De ce nu avem unul ok, când România are atâția IT-iști?

Dar sunt mulți oameni în mediul rural care nu operează internetul, ei se uită la TV și radio, trebuie să-i vadă pe șefii ANRE, reprezentanții Guvernului, că le explică într-un limbaj ușor de înțeles ce e de făcut. Da, trebuie să ne documentăm fiecare, dar dacă nu avem informații și de unde să le luăm, cum să facem această alegere?

Rep: Ce soluții vedeți acum pentru deblocarea situației?
Răzvan Nicolescu: Se poate face o campanie foarte agresivă de comunicare, corobarată sau nu cu o prelungire de termen. E maximă nevoie ca oamenii să fie informați.

În ce privește perfomanța instituțiilor, eu sunt adeptul unui model în care ANRE, Consi Concr, ANCOM și Prot Consum să formeze o singură instituție, ca acțiunile lor să fie mai bine coordonate. Adică arbitrii piețelor să fie într-o singură instituție, pentru că uneori ele își mai pasează responsabilitatea. Olanda are un astfel de model și lucreaxă foarte eficient cu 500 de oameni. La noi, în cele patru autorități separate, lucrează peste 3.500 de oameni. Și e vorba de responsabilitate, eficiență și coordonare. Modelul de organizare al Consiliului Concurenței e foarte avansat, numirile sunt făcute cu multe filtre – lucrurile sunt foarte mature. Eu sunt clar adeptul unei asemenea structuri, care însemnă lipsa posibilității de pasare a responsabilității.

Foto: Răzvan Nicolescu (Agerpres / Grigore Popescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Un bun început ar fi desființarea ANRE. dacă tot nu-și face treaba….

    • EHEI, ACOLO SUNT BANI DE BANI PENTRU CASTE…

    • ANRE exista doar sa faca bani pentru clientela de partid. Statul nu da doi bani pe noi.

      Poate data viitoare votati USR, in loc sa stati acasa sa frecati menta. Unii se plang pe net, dar cand a fost momentul, nu s-au dus la vot.

    • ANRE si celelalte entitati traiesc ca viermii in untura!

      Partidul a numit toti incompetenții la cașcaval!

      Desființarea lor e solutia!

    • ANRE este responsabila pentru modul haotic in care a organizat aceasta tranzitie la piata libera.
      Era obligatia lor, si AU ESUAT in a prezenta un comparator de preturi functional . In afara de faptul ca am incercat in reptate randuri sa il folosesc si nu functioneaza, nici nu compara nimic. Nu au introdus un format unic pentru oferte astfel incat acestea sa fie comparabile. Fiecare prezinta ce doreste, omitind sau introducand tot felul de taxe, redevente, accize, incat de fapt nu ai nici un teremen de comparatie intre oferte.

    • De acord! De fapt acest ANR nu-și are rostul ar trebui comasat cu celelalte, ANPC etc

    • Poate trebuia sa fierbeti broasca incet cu 5% pe trimestru… Sau un pliant mai clar la factura sunati la 0800-898989 azi sau din ianuarie va dublam factura ca n-aveti contract. Sau faceti contract si primiti 50% reducere la primii 150kw de energie 12 luni. Cred ca gresim cel mai mult la comunicare. Si eu, subsemnatul si voi si privatii si multinationalele si institutiile politizate cu oameni limitati.

      Poate aici ar fi nevoie si de ceva traininguri de la partenerii strategici. Ca nu merge cu abordari simpliste la probleme complexe sau situatii exceptionale sau sensibile. Si cu asta se poate lucra si pe perceptia noastra din afara. Ca suntem o tara fania condusa de 10% oameni faini si 90% expirati( gen mini dragnea sau AUR sau mitraliera), prosti sau pe din afara in domeniul respectiv sau indolenti.

      Sincer ma enerveaza daca ”sunt luat de fraier” mai mult decat atunci cand mi se explica de ce si cum sunt luat de fraier. E ca la implantul dentar. 50 euro surubul, 40 coroana restul e manopera domnule, dar nu gasiti la nimeni sa va faca mai ieftin. (Exceptia fiind o ruda medic dentist acum plecat afara, care mi-a cerut doar pretul implatului cu tva, fara raze(era in fata nu era nevoie, doar experienta lui.) Si ii respect pe respectivii mai mult decat pe ceilati care imi tot vindeau vrajeli cu praf de oase etc, cand am si preturile de en-gross la cateva clickuri distanta..

      On topic trebuia sa platititi voi, sau guvernul, sau din bani UE ca e gaselnita lor, multe clipuri educationale ca alea cu masca de covid sau gazele si improvizatiile, subiectul asta fiind mai complicat si mai lung, erau si alegeri, se putea factura si mai mult pe ele. Ca pe termen lung era mai bine sa-i ai pe toti bagati la contracte, la 20-30 de firme, cartelul gata facut decat asa, si preturile sa oscileze in asa fel ca sa para concurential cand defapt fiecare e platit cand ii vine randul si nici deranjul sa nu fie prea mare.

  2. De ce ar trebui sa semnez eu un nou contract pana la 31.12.2020?
    Peste o luna nu pot sa compar ofertele si sa merg la alt furnizor?
    Si pana acum aveam posibilitatea sa semnez contract cu alt furnizor. Dar daca se ardea transformatorul din fata blocului, noul furnizor ma trimitea tot la ENEL ca sa pot avea curent in casa, deci mare lucru nu rezolvam cu mutarea la un alt furnizor cat timp ENEL detine monopol pe o mare parte din activele retelelor de furnizare a energiei.
    Aceeasi situatie va fi si de acum inainte, ca noii furnizori nu au propriile fire de curent asa cum aveau distribuitorii de cablu tv in trecut sau asa cum au distribuitorii de internet. Totul pare o mascarada prin care pretul energiei se mareste brusc sub motivul liberalizarii pietii care oricum era deja libera si pentru alte firme gen RDS/RCS.

    • Te rog sa nu mai răspândești informații false. Documenteaza-te înainte de a posta. Acum exista trei entități: producători, transportatori și distribuitori. Distribuitorii au treabă cu consumatorul final. Producătorii vând pe piata libera și transportatorii se obliga (contra unei taxe) sa transporte energia la consumatorul final. Toți au contracte cu distribuitorii și în caz de avarie plătesc daune usturătoare. Nimeni nu te va trimite pe tine sa rezolvi arderea transformatorului…

    • Bai ala care ne spui sa votam data viitoare usr…pe ce te bazezi cand vorbesti? Ca usr n-a condus frate nimic, de ce ne ceri sa le dam un cec in alb? Daca pana data viitoare o sa fie ceva de capu’ lor, – desi e putin probabil -, poate ii votam. Dar nu ca bati tu din taste si gata. Hooo, mai domol.

    • Gheo’!
      Data viitoare s-o gătat!
      Mai ai peste 4 ani!
      Bună dimineața…
      Daca nu te-ai trezit la timp.
      Vezi că primaru’ ales de tine umblă cu fofârlica după pensie specială! Face rating…
      Ți-ai dreaq de simpatici…🤣

    • @Kata. e de fapt putin mai complicat. exista si FURNIZORI. cu aia trebuie incheat acuma contractul. transportatorul (Transelectrica) nu are treaba saracu’. distribuitorul e ala cu sarma pana in casa – dar el oricum isi ia un ban gramada pentru asta, indiferent de unde vine curentul

  3. niste mizerabili care nu protejeaza consumatorul
    adica daca semnez contractul, imi dai curent la 5 lei si daca nu la 7 lei?
    atunci de ce nu dai standard la 5 lei?
    ANRE e o sleata de gunoaie care au aparat mereu interesul furnizorilor
    si pe salarii imense pentru Romania pentru ca sunt platiti din’ comisioane’ de la furnizori

  4. Mda, a incercat cineva comparatorul ala depe site-ul anre? Va spun eu, nu functioneaza. Daca a incercat cineva si a functionat, sa-mi spuna si mie cum se face pentru ca am incercat toate variantele si tot nimic nu-mi da, pur si simplu nu are nicio reactie cand apas butonul compara oferte

    • Asa este , si eu am incercat, nu functioneaza, este o bataie de joc. Practic mai sunt 2 zile , preturile noi vor intra in vigoare, va fi tragedie. O rusine nationala sunt aceste institutii care nu informeaza la timp si corect populatia. Vai de mama lor.

    • Totul e o porcărie fără margini. Am intrat pe site ca să văd și eu cine sunt furnizorii aia de energie. Tot soiul de SRL uri de jmecheri care se baga ca să jumuleasca. Marea majoritate nu produc nimic, sunt doar speculanti. E o bătaie totală de joc la adresa consumatorului. Iar tarifele sunt de la simplu la dublu.

  5. mai nou, comparatorul de oferte de pe anre iti da raspunsul asta:

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX 76
    Error:
    Error No:
    SELECT * FROM limbi WHERE activ=1 AND `id_limba`=’1′ LIMIT 1

  6. Retrag ce am spus mai devreme, a inceput sa functioneze

    • Funcționează, dar e greu de inteles. Butoanele de info nu sunt optimizate pentru mobil, asa ca nu prea înțelegi ce selectezi acolo. La un consum de 100kWh îmi da facturi mult mai mari la tarife concurențiale, la 50kWh îmi da preturi mai mici inclusiv la Enel. Oricum, economia e de 15 lei pe luna, sa zicem. Un pachet de țigări. Mulți nu vor schimba pentru că nu există informații, nu îți explica nimeni ce trebuie sa faci, toți furnizorii sunt niște necunoscuți care te pot jecmani pe alte părți…

  7. Comparatorul astazi a functionat si la o simulare facuta de mine pe o factura mai veche am iesit cu 30 de lei mai ieftin la furnizorul care il am acum si daca e adevarat ca daca nu semnez un nou contract chiar si cu acelasi furnizor si mi se scumpeste factura cu 17-20% fata de ce platesc acum voi plati cu 800 de lei mai mult pe an, tare ….

  8. Multumiri comisarilor bruxellezi pentru inca o tzeapa trasa romanilor. Ei acum se cearta intre ei ca fraierii, tipic romanesc, cand vinovatii sunt la BRUXELLES si rad cu gura pana la urechi de fraierii pe care i-au facut si de lobby-ul incasat in offshore de la marile lor companii :))

    • Dar, de ce spui asta, @Jeane, ți-e teamă de concurență? Că asta s-a vrut, să fie concurență si să scadă prețurile. Uite: de la liberalizarea prețului la gaze, din 1 iulie, plătesc cu cca 10% mai puțin pe mc de gaz consumat, chit că unii ca tine injurau Bruxelles-ul și atunci . Și, stai să vezi când vor intra pe piață cei de la RDS, cu oferta:”mai multe servicii-o singură factură” , că presupun că îți mai amintești cum a fost in telefonia mobilă atunci când RCS a venit cu „3 euro nelimitat”…

  9. De pe siteul ANRE a disparut sau io nu gasesc optiunea cu sau fara abonament!!! De ce racu sa platim abonameng pentru tevile trase la munca patriotica de bunicii si unchii mei???? Ori la kW ori mc ori abonament. Ca si la vodafone orice aboname t are ceva minnute invluse.
    ABONAMENTUL LA CURENT SI GAZE ESTE O TEAPA dupa parerea mea, pentru ca tu nu primesti in schimbul acestuia nimic in afara costului spagilor date politicienilor si partidelor din campaniile electorale si nu numai.

  10. Cat de adanca e putreziciunea instaurata de PSD si aliati in institutii ?… 🤔
    MAREEE!!!!!!!!! ANRE s-a adaugat la CNA, CCR, TVR si Avocatul Poporului care colcaie de marionete politice incompetente si corupte pana la maduva osului.

  11. Ce nu pricepe nimeni de-aici, văd, e că tot scandalul e despre tariful de Furnizare (care depinde de unde cumperi electronul, simplist spus).

    În factura finală, pe care o plătește consumatorul lunar e cuprins și tariful de Distribuție (banii dați către proprietarul rețelei din zona respectivă, iar ăla e monopol natural).

    Creșterea de 13-26% de care se face atâta caz se traduce de fapt într-o factură finală mai mare cam cu 6-12%. O factură finală pentru un apartament decent utilat e cam pe la 100 RON.
    Așa că diferența ar fi de hai 10 lei lunar.

    ANRE are griji mai mari decât cei 10 lei ai omului, printre care „grija zilei de mâine”: dacă furnizorii nu mai sunt reglementați o grămadă de oameni de-acolo își pierd obiectu’ muncii.

    Dar liberalizarea pieței de energie electrică pentru clienți casnici nu e ceva nou, se știa de ea, ba chiar trebuia să se întâmple mai devreme, a fost amânată dacă nu mă înșel de regimul Dragnea.

    Domnul Nicolescu a fost ministru chiar înainte de epoca Dragnea. Nici sub oblăduirea Domniei Sale nu s-a facut vreun efort de a lămuri consumatorul despre ce înseamnă trecerea asta, deși ar fi fost necesar. Toată lumea tăcea și atunci, cum s-a tăcut și acum.

    După război mulți viteji se-arată…

  12. Banditism tipic ”baietilor destepti ” -infiintati de pesedisti- pe care-i critica Basescu formal si-i mituia mana dreapta Udrea .

    Am selectat xyz pe anre.ro si am ordonat furnizorii dupa cel mai mic pret..
    Rezultat: AIK energy, UK/London, hmm suna bine …descarc contractul si in contract citesc
    ” Prețul final nu include …, accize, contravaloarea certificatelor verzi și contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, care sunt reglementate prin legislaţia în vigoare aplicabilă la
    momentul facturării” Cateva randuri mai sus in contract nu era trecut nici pretul de distributie!

    Cum pot compara pretul din contract nenorocitilor? Iti dau data de la care vreau sa inceapa contractul , vreau sa-mi dai pretul final exact nu sa ma mai pui sa dau telefoane si sa sa ma scufund in corespondenta.
    ANRE sef pesedist, penelistii au firme in energie, merge uns , USL traieste, milioanele de euro curg, limuzine, vacante si vile la Monaco, sfidare si tupeu maxim…

  13. Documentat, intodeauna cu solutii profesioniste, un specialist pe Energie desavarsit- Razvan Nicolescu.

  14. Există o singură întrebare și aia simplă: de ce există tarif de serviciu universal (diferit de ălălalt) ?
    Răspundeți!

    • Ei zic ca daca firma cu care ai contract da faliment sau se intampla ceva, nu esti lasat fara curent electric, ci esti preluat, obligatoriu pentru ei, de un alt furnizor (cu care nu aveai contract) la tariful asta, universal. Un fel de RCA, nu ramai la lumanare. de aia e si mai scump, ca e o plasa de siguranta. Asta e explicatia lor, nu a mea.

    • @doamna Vasilica. el, serviciul universal, a fost inventat sa-i arda la buzunare pe aia lenesi care nu vor economie de piata – adica nu vor sa semneze contracte „libere” cu furnizorii. deci cam asta a fost in capul lui ANRE. povestea cu „tarife corecte, transparente” e o vrajeala ieftina de la o posta cata vreme tarifele alea „libere” sunt mai mici. pana le semnezi, cel putin…

  15. Dragii moșului,
    ANRE-ul e „lupul paznic la oi”, că doar n-o să vă apere interesele voastre, niste simple oițe păcătoase, cât timp primește brânză și urdă de la…ciobanii puși pe căpătuială… Deci: ANRE=Satana dn Energie…
    Hough!

  16. Acum cateva luni au aparut primele info despre liberalizarea tarifului la ener.electrica. De ce suntem amenintati cu tarife mari daca nu plecam cu contractele de la vechii furnizori, atat la gaz cat si la curent ? Vechii furnizori nu intra cu oferte concurentiale, adica mai mici in jocul asta murdar si netransparent ? Am incercat sa ma lamuresc cu ofertele noi dar fiecare furnizor îşi prezintă ofertele cum îl taie capul, totul ca sa creeze hoas si sa nu stii la ce te înhami până la urmă ! Nici unul nu te informeaza despre pretul final al energiei electrice , ceea ce ma intereseaza in fond ! Trebuie sa cauti tu cât este la el pretul cu taxe si tva plus restul de angarale despre care in mare parte nu te informeaza, ma refer la pret extractie/productie si cele de transport cu toate taxele introduse in pretul final ! Noi, beneficiarii acestor liberalizari nu suntem experti in contracte de furnizare. ANRE -ul este ca si inexsistent in aceasta problema, rezumandu-se la comunicate si atat ! Poate ne pregateste niste comparatoare de pret final macar la inceputul anului urmator, pentru a putea sa hotarâm în cunostinta de cauza la ce furnizor sa spelam si in functie de zona de domiciliu! Multumesc ANRE si astept ajutor cât mai urgent!

  17. Olanda e prea departe ! Luati carnetul de notite si mergeti mai aproape….,in Ungaria !

  18. Daca mergem si la acest moment la oricare dintre acesti furnizori: AIK energy, RCS/RDS si solicitam sa mutam la ei contractul de furnizare pentru o locatie deja conectata, nu este nici o problema. Ei se folosesc de aceleai sarme de curent folosite de ENEL si E-Distributie Muntenia. Nu vin ei cu alte sarme. Daca soliciti in schimb sa conectezi o casa nou construita, nu se poate. Te vor trimite la E-distributie Muntenia ce are monopol absolut. Liberalizarea aceasta despre care tot se vorbeste exista deja de cativa ani dar degeaba. Monopolul pe retele va exista, nu este nimic schimbat fata de situatia existenta pana la 31 decembrie 2020. Doar pretul se mareste avand ca justificare aceasta asa-zisa liberalizare. Daca intrebi pe cei de la AIK energy, RCS/RDS ce se intampla daca exista o pana de curent , ei vor spune ca nu e problema lor si ca trebuie sa suni la ENEL sau E-distributie, cei care au monopolul asupra retelelor si proprietarii in drept a instalatiilor de distributie si furnizare. Sa nu uitam ca proprietatea ta este doar asupra firului ce iese din contorul electric, restul pornind de la contor, transformator, stalpi de curent, cabluri aeriene sau ingropate, etc este proprietatea ENEL si E-distributie Muntenia cel putin in Bucuresti si Ilfov. Restul este bisnitareala, toate firmele intrate deja pe piata de cativa ani te factureaza folosind aceeasi infrastructura, nu vin ei cu alta noua , mai buna sau mai fiabila din punct de vedere financiar.

  19. @Ionel . Corect. Sustin propunerea ex-ministrului Nicolescu , de a reuni ANRE , Consi Concr., ANCOM si Prot.Consum. intr-o singura institutie , ptr. o mai buna coordonare si adaug si o mai buna eficientizare. Inteleg ca acum, in sistm sunt 3500 de locuri de munca, iar sefii au salarii de peste zece mii de euro pe luna. Ca, consumator casnic , nu detin toate informatiile ptr. a lua o decizie. Este o bulibaseala generalizata voita, tocmai in scopul unor profitori. La noi legea , cinstea si corectitudinea nu sunt „la moda” , asta, ptr. ca nu avem justitie . In acest sens , privesc cu admiratie , pe D.na Maia Sandu , noul Presedinte al Rep. Moldocva , care si-a inceput mandatul cu „curatenia in justitie”, eliminand din sistem , procurori si judecatori corupti. La noi nu se poate. Sunt toti batuti in cuie.

    • Tocmai ai descris o re(f/v)’o’ma dreptaca
      dar… atentie, nu este vb despre eficientizare ci despre eficacizare
      adica exact criteriul care deosebeste pompulizmu (extrem, te salut habarneamu) de reala solutionare

  20. Noroc cu Internetul! Toți neaveniții își dau cu părerea, chiar dacă au minime cunoștințe in domeniu, și cer celorlalți sa fie de acord cu ei. Ba, mai mult, ei cred ca noi ceilalți trebuie sa votam prostii lor, nu pe ai noștri! Autiștii care stau toată ziua in fata tastaturii și nu trăiesc in lumea reala au o idee fixa: ei sunt cei mai deștepți, cei mai avizați, cei mai….. Se duce dracului lumea cu experimente politice și, nici măcar după ce văd eșecul votului lor, nu-și recunosc prostia. Își construiesc in minte scenarii adaptate la comoditatea gândirii lor. Atât de deștepți și, totodata, atât de manipulați?! Nu, atât de autosuficienti și egoiști!

  21. ANRE este o institutie degeaba,ar trebui dati afara ,inchisa institutia ,e cangrena totala! Veri unchi amante,verisoare si asa mai departe tot felul de misculatii si smenarii .AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI.Astia ar fi trebuit sa faca regulile corecte la asa zisa piata de energie, sa se asigure ca sunt respectati si protejati cetatenii tarii asteia ! Nu ar trebui sa ma intereseze pe mine de generare,cogenerare,taxe verzi etc daca aveam o institutie care facea reguli corecte si se ocupa de aplicarea lor si de protejarea cetatenilor! Astia fac un programel de rahat care compara nu se stie ce cu ceva si sunt platiti cu sute de mii de lei pe luna sa se ascunda dupa reguli facute tot de ei care sunt bataie de joc la adresa cetateanului. Asa arunca pisica de la protectia consumatorului la anre,inapoi de la unul la altul si noi nu uitam la circul lor cat ei ne fura la buzunare!
    HHHHHHHUUUUUUUOOOOOOO!