G4Media.ro

Cinci organizaţii îi solicită premierului Orban demiterea lui Bogdan Despescu, acuzat de…

Cinci organizaţii îi solicită premierului Orban demiterea lui Bogdan Despescu, acuzat de plagiat, de la vârful Ministerului de Interne

Cinci organizaţii civice i-au transmis, marţi, premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care îi solicită demiterea lui Bogdan Despescu din funcţia de secretar de stat al MAI, după dezvăluirile din presă privind faptul că doctoratul acestuia ar fi plagiat, şi să ia măsuri concrete pentru oprirea „fabricii de impostură din universităţi”, transmite Agerpres.

Scrisoarea este semnată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Centrul pentru Resurse Civice (CRC), Centrul Raţiu pentru Democraţie, Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Societatea Academică din România (SAR).

Organizaţiile reamintesc că în programul votat în Parlament care i-a adus la guvernare pe liberali, două măsuri vizau „recredibilizarea studiilor doctorale şi dezvoltarea activităţilor de cercetare prin implicarea specialiştilor din ţară şi din străinătate pentru eliminarea culturii plagiatului şi creşterea calităţii, conform standardelor internaţionale”, respectiv „demararea imediată a evaluării şcolilor doctorale, pe baza metodologiei agreate cu ARACIS şi Consiliul Naţional al Rectorilor”.

„Săptămâna trecută, colega noastră Emilia Şercan a publicat o analiză în PressOne prin care a demonstrat cum numărul 2 din Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, numit chiar de dumneavoastră prin Decizia 471 din 29 noiembrie 2019, a plagiat peste 150 de pagini din teza sa de doctorat”, se arată în scrisoare.

Potrivit semnatarilor, „recordul lui Despescu este cvadruplul plagiat, fostul şef al poliţiştilor din România stabilind performanţa academică de a plagia de patru ori, în pagini diferite ale tezei sale, acelaşi segment de text dintr-un studiu al Societăţii Academice din România”.

„Vă solicităm să îl demiteţi pe acesta din funcţia de secretar de stat al MAI. Fiecare zi care trece cu Bogdan Despescu la vârful MAI înseamnă bani publici irosiţi plătiţi pentru sporul de doctorat pe care îl primeşte pentru lucrarea sa plagiată. De asemenea, vă rugăm să luaţi măsuri concrete pentru oprirea fabricii de impostură din universităţi. Un punct de plecare pot fi recomandările noastre din Raportul integrităţii universitare din România, document conceput şi lansat ca urmare a eforturilor Coaliţiei pentru Universităţi Curate (CUC). În acest sens, semnatarii prezentei ne exprimăm disponibilitatea de a participa la o discuţie radicală şi necesară despre cum putem pune capăt fenomenului diplomelor false şi automat să aducem mai multă integritate în mediul academic, de preferat împreună cu doamna ministru al Educaţiei şi Cercetării şi domnul preşedinte al Academiei Române”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Orban.

Foto: Bogdan Despescu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Un polițist care copie munca altuia o sa accepte oricând compromisuri în ceea ce priveste rigurozitatea efortului si calitatea rezultatului.
    Așa cum sunt polițiștii sunt și agenții economici care „sprijina” PIB-ul acestei țari.

  2. Ramanem fara doctori.
    Va fi penurie de PhD in MAI, vai de tarisoara nostra .

  3. Vezi ca a-ți dat-o în bară, asta nu e de la PSD.

  4. Cand statul „da” 20% spor la salariu pentru ca ai doctorat vor fi doctori mii si stele faclii.
    Si fartele Nevoita si-a luat, ca asa era moda.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.