G4Media.ro

Cinci foști ofițeri din Memphis, acuzați de crimă și răpire în cazul…

Captura YouTube

Cinci foști ofițeri din Memphis, acuzați de crimă și răpire în cazul morții lui Tyre Nichols, un incident care ar putea declanșa noi proteste în SUA

Cinci foști ofițeri de poliție din Memphis au fost acuzați joi de crimă și alte infracțiuni în cazul uciderii lui Tyre Nichols, un șofer de culoare care a murit la trei zile după o confruntare cu ofițerii în timpul unui control în trafic, scrie agenția AP.

Procurorul districtual al comitatului Shelby, Steve Mulroy, a declarat într-o conferință de presă că, deși ofițerii au jucat fiecare roluri diferite în această crimă, „toți sunt responsabili”.

Înregistrarea video a opririi în trafic din 7 ianuarie va fi făcută publică în cursul serii de vineri, a declarat Mulroy. Familia lui Nichols și avocații săi au declarat că imaginile arată cum ofițerii îl bat cu sălbăticie pe angajatul FedEx, în vârstă de 29 de ani, timp de trei minute, într-o agresiune pe care echipa de avocați a comparat-o cu infama bătaie aplicată de poliție, în 1991, automobilistului Rodney King din Los Angeles. Familia sa i-a îndemnat pe susținători să protesteze pașnic.

Tatăl vitreg al lui Nichols, Rodney Wells, a declarat telefonic pentru The Associated Press că el și soția sa, RowVaughn Wells, care este mama lui Nichols, au discutat despre acuzațiile de crimă de gradul doi și sunt „de acord cu ele”. Ei ceruseră acuzații de crimă de gradul întâi.

„Există și alte acuzații, așa că nu am nimic împotrivă”, a spus el.

Întrebat despre acuzațiile de răpire, procurorul districtual a spus: „Dacă a fost o detenție legală la început, cu siguranță a devenit ilegală la un moment dat și a fost o detenție ilegală”.

David Rausch, directorul Biroului de Investigații din Tennessee, a declarat că a văzut înregistrarea video și a găsit-o „absolut îngrozitoare”.

„Permiteți-mi să fiu clar: ceea ce s-a întâmplat aici nu reflectă deloc o activitate polițienească adecvată. Acest lucru a fost greșit. Acest lucru a fost criminal”, a declarat Rausch în timpul conferinței de presă.

Dosarele tribunalului au arătat că toți cei cinci foști ofițeri – Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III și Justin Smith – au fost reținuți.

Avocatul lui Martin, William Massey, a confirmat că clientul său s-a predat. El și avocatul lui Mills, Blake Ballin, au declarat că clienții lor vor pleda nevinovat. Avocații lui Smith, Bean și Haley nu au putut fi contactați.

În cursul zilei de joi, mamei și tatălui vitreg al lui Nichols li s-au alăturat câteva zeci de susținători, într-o noapte rece, pentru o veghe cu lumânări și o slujbă de rugăciune la un parc de skateboarding din Memphis. Nichols, care avea un fiu de 4 ani, era un pasionat de skateboarding.

RowVaughn Wells le-a mulțumit celor care au participat, apoi a adăugat că familia ei este „îndurerată”.

Ea i-a avertizat pe susținători cu privire la natura „oribilă” a videoclipului care urmează să fie publicat vineri, dar i-a rugat pe susținători să „protesteze în pace”.

„Nu vreau să dăm foc orașului nostru, să distrugem străzile, pentru că nu asta a reprezentat fiul meu”, a spus ea. „Dacă sunteți aici pentru mine și pentru Tyre, atunci veți protesta pașnic. Puteți să vă exprimați punctul de vedere, dar nu trebuie să ne distrugem orașele, oameni buni, pentru că trebuie să trăim în ele.”

Avocații familiei lui Nichols, Ben Crump și Antonio Romanucci, au emis o declarație în care au spus că Nichols „și-a pierdut viața într-un mod deosebit de dezgustător care indică nevoia disperată de schimbare și reformă pentru a se asigura că această violență nu mai are loc în timpul procedurilor cu risc scăzut, cum ar fi în acest caz, un control în trafic”.

„Nu este vorba doar de un eșec profesional. Aceasta este o lipsă de umanitate elementară față de un alt individ”, a declarat directorul poliției din Memphis, Cerelyn „CJ” Davis, într-o declarație video difuzată miercuri pe rețelele de socializare.

Davis a precizat că cei cinci ofițeri găsiți ca fiind „direct responsabili pentru abuzul fizic asupra domnului Nichols”, au fost concediați săptămâna trecută, dar alți ofițeri sunt în continuare investigați pentru încălcarea politicii departamentului. În plus, ea a spus că va fi efectuată „o revizuire completă și independentă” a unităților specializate ale departamentului, fără a oferi mai multe detalii.

Doi lucrători ai departamentului de pompieri au fost, de asemenea, îndepărtați din funcție din cauza arestării lui Nichols.

În timp ce investigațiile de stat și federale continuă, Davis a promis „cooperarea deplină și completă” a departamentului de poliție pentru a determina ce a contribuit la moartea lui Nichols pe 10 ianuarie.

Mulroy a declarat marți pentru The Associated Press că anchetatorii locali și de stat au vrut să finalizeze cât mai multe interviuri înainte de a publica înregistrarea video. Calendarul i-a deranjat pe unii activiști care se așteptau ca înregistrarea video să fie făcută publică după ce familia lui Nichols și avocații acesteia au vizionat-o luni.

Crump a declarat că înregistrarea video a arătat că Nichols a fost șocat, stropit cu spray cu piper și imobilizat atunci când a fost tras pe dreapta în apropierea casei sale. El se întorcea acasă de la un parc din suburbie unde făcuse fotografii ale apusului de soare.

Poliția a declarat că Nichols a fost oprit pentru conducere imprudentă și că la un moment dat a fugit de la locul faptei.

Rudele au acuzat poliția că i-a provocat lui Nichols un atac de cord și insuficiență renală. Autoritățile au spus doar că Nichols a avut o urgență medicală.

Când va fi făcută publică înregistrarea video a arestării, Davis a declarat că se așteaptă ca oamenii din comunitate să reacționeze, dar i-a îndemnat să o facă în mod pașnic.

Unul dintre ofițeri, Haley, a fost acuzat anterior de folosirea excesivă a forței. El a fost inculpat într-un proces federal privind drepturile civile din 2016, în timp ce era angajat al Diviziei de corecție a comitatului Shelby.

Reclamantul, Cordarlrius Sledge, a declarat că era deținut în 2015, când Haley și un alt ofițer l-ar fi bătut.

Reclamațiile au fost în cele din urmă respinse după ce un judecător a decis că Sledge nu a depus o plângere împotriva ofițerilor în termen de 30 de zile de la incident.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Corectie: „…un incident care speram noi (presa mainstream) va declanșa noi proteste în SUA”
  In alta ordine de idei, multa multa m00ie politiei din toate tarile dar in special rasistilor din SUA.

 2. Democratie frate, nu gluma, la amerlocii astia.

  • americani nu au democratie .du-te la rusi ca te umple de democratie !!!!!
   plin de eroi de culoare in america ,exact ca la noi .
   oropsiti saracii !

 3. Faceau parte dintr-o organizatie numita KKK.