G4Media.ro

Cinci factori care ar putea influența cursul războiului din Ucraina (analiză BBC)

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

Cinci factori care ar putea influența cursul războiului din Ucraina (analiză BBC)

În cei doi ani care au trecut de la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, natura războiului și previziunile privind evoluția acestuia s-au schimbat de mai multe ori, destul de radical, scrie BBC.

Sfârșitul primului an de război a coincis cu o perioadă de speranță pentru Ucraina; forțele armate ucrainene se pregăteau pentru o ofensivă și așteptau livrări de armament greu din Statele Unite și Europa.

Acum, războiul s-a transformat în cele din urmă într-o stare pozițională, asistența occidentală a fost mult redusă, iar armata rusă, după ce a primit întăriri, a început să împingă înapoi trupele ucrainene pe mai multe sectoare ale frontului.

Dar acesta este încă un război de uzură, fără schimbări notabile pe front. Ce se va întâmpla în continuare, ce factori pot influența cursul războiului din Ucraina în viitor?

  • Noi arme – dronele

Războiul din Ucraina a devenit un conflict în care au început să fie folosite pentru prima dată pe scară largă arme noi, în primul rând diverse sisteme fără pilot uman.

Încă de la început, dronele turcești Bayraktar de recunoaștere și atac au efectuat recunoașteri și au lovit trupele rusești care înaintau.

 

Sursa foto: Captură video

Ulterior, au apărut pe front, de ambele părți, drone kamikaze de mici dimensiuni, elicoptere de recunoaștere sau de atac; Rusia și Ucraina stăpâneau dronele de dimensiuni medii, care pot fi folosite pentru a lovi la sute de kilometri în spate.

În cele din urmă, cea mai recentă tendință a toamnei trecute sunt dronele FPV. Acestea sunt drone de mare viteză pe care operatorul le controlează prin intermediul unor ochelari sau al unui ecran.

Acestea au devenit o problemă foarte mare pentru ambele părți. La sfârșitul lunii ianuarie, în apropiere de Novomihailovka, operatorii ucraineni au reușit pentru prima dată să respingă un atac al vehiculelor blindate rusești folosind aproape numai drone FPV.

Pe mare, ambarcațiunile fără pilot la bord folosite de forțele armate ucrainene au limitat acțiunile Flotei ruse a Mării Negre, obligând comandamentul acesteia să transfere o parte semnificativă a navelor de la Sevastopol la Novorosiisk.

Mai mult, începând cu 24 februarie 2022, mai multe nave au fost avariate și scufundate de astfel de ambarcațiuni, inclusiv marea navă de debarcare Caesar Kunikov, iar podul Kerci a fost, de asemenea, grav avariat.

Principalele avantaje ale unor astfel de sisteme cu control de la distanță sunt costul și disponibilitatea, ceea ce le-a făcut să fie larg răspândite, precum și eficiența lor.

Avioanele controlate de la distanță și tancurile radiocomandate existau încă din anii 1940, dar producția în masă, costul redus și fiabilitatea au făcut ca dronele din ceruri să devină o problemă serioasă pentru infanterie și echipamente, iar pe mare pentru nave.

În prezent, Rusia și Ucraina cumpără multe componente pentru asamblarea dronelor aeriene din China, uneori concurând pentru livrările de bunuri.

Experții vorbesc mult despre modul în care dronele – maritime și aeriene – vor schimba natura războiului. Cu toate acestea, acest punct de vedere este dictat în mare măsură de efectul de noutate. Apariția unor noi arme eficiente dă întotdeauna naștere la speranța că numai ele pot obține victoria.

Acest lucru nu este în întregime adevărat. Dronele nu pot elibera sau captura un teritoriu; pentru aceasta este nevoie de infanterie și vehicule blindate. Prin urmare, este imposibil să se facă fără arme convenționale.

În plus, de îndată ce au apărut, dronele s-au trezit implicate într-o confruntare „scut și sabie”. În același timp, metodele de confruntare au început să se îmbunătățească – sisteme de război electronic (EW), artilerie cu foc rapid. Toate acestea existau înainte, iar odată cu dezvoltarea dronelor au început și ele să se îmbunătățească.

Cea mai recentă direcție de dezvoltare a dronelor este reprezentată de sistemele optico-electronice autonome de recunoaștere a țintelor, care nu depind de semnal sau de navigator și, în consecință, nu pot fi suprimate de sistemele de război electronic. În plus, dronele învață să opereze în roi, ceea ce va complica, de asemenea, foarte mult lupta împotriva lor.

Pe mare, ambarcațiunile fără pilot s-au manifestat, de asemenea, atât de clar încât mulți comentatori au început să vorbească despre o nouă pagină în afacerile navale. Cu toate acestea, astfel de ambarcațiuni au dezavantaje majore, inclusiv o încărcătură relativ mică și o rază scurtă de croazieră.

Deși ambarcațiunile fără echipaj uman folosite de ucraineni pot opera la o distanță de peste 800 de kilometri, acest lucru nu este suficient pentru ca acestea să formeze o adevărată flotă maritimă.

Navele mari pot fi apărate cu destul de mult succes, iar contramăsurile sunt deja cunoscute – sisteme de artilerie cu foc rapid, mitraliere, aparate de termoviziune. Toate acestea pot proteja nava la apropierea dronelor. Iar radarele, avioanele de patrulare și patrulele maritime vor ajuta la prevenirea atacurilor cu drone maritime cu rază lungă de acțiune.

Deși contramăsurile împotriva dronelor maritime și aeriene sunt mai mult sau mai puțin cunoscute, sistemele fără pilot au încă un avantaj: dacă sunt folosite în masă, nu sunt ușor de contracarat.

Ambarcațiunile fără pilot au forțat deja Flota rusă din Marea Neagră să își reducă activitatea. Ucraina investește masiv în ele, iar atacurile devin tot mai frecvente.

Tabăra care ar putea crea o armată mare de drone – mult mai mare decât acum – ar putea schimba situația pe front, crescând considerabil pierderile inamicului, în primul rând în echipamente militare.

Luptătorii

Ucraina dorește să i se transfere avioane de luptă occidentale începând cu 2022.

Acum, Danemarca și Olanda promit împreună să îi furnizeze peste 60 de avioane F-16. Piloții ucraineni au început deja să se antreneze pentru a pilota aceste avioane, dar nu se știe când va fi finalizat procesul și când vor începe ucrainenii să le folosească.

Anterior, a fost discutată posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă suedeze JAS 39 Gripen, care sunt, de asemenea, potrivite pentru Forțele Armate ale Ucrainei – acestea sunt avioane moderne foarte puțin pretențioase, capabile să utilizeze multe tipuri de muniție de fabricație europeană.

Deși ucrainenii spun că au cu adevărat nevoie de aceste avioane pentru a se înfrunta cu succes cu Rusia, tacticile de utilizare a acestora și natura operațiunilor în care vor fi folosite nu sunt dezvăluite.

 

avioane nato f 16
Sursa Foto: Facebook/ NATO

Avioanele de vânătoare pot fi folosite pentru a lovi ținte la sol sau pe mare, pentru a lupta cu alte aeronave, pentru a contracara apărarea aeriană, pentru a intercepta rachete de croazieră și drone, pentru a suprima apărarea aeriană și pentru alte sarcini. Toate acestea sunt relevante pentru Ucraina.

De exemplu, în timpul intensificării ostilităților din Avdiivka, trupele rusești au fost asistate de avioane de vânătoare-bombardament VKS, care au lansat bombe planante cu explozibil (HMPK) asupra țintelor de pe linia frontului.

Dacă forțele armate ucrainene ar fi avut avioane de vânătoare cu rachete aer-aer cu rază de acțiune corespunzătoare, ar fi putut foarte bine să împiedice aceste bombardamente.

Un alt exemplu este reprezentat de acțiunile elicopterelor rusești împotriva vehiculelor blindate ucrainene în timpul ofensivei de vară a forțelor armate ucrainene. Aviația ucraineană ar complica foarte mult activitatea Ka-52-ului rusesc.

Unii comentatori consideră că apariția a câteva zeci de astfel de aeronave nu va juca un rol important în război. Dar dacă numărul lor este mai mare, ele pot deveni un factor serios.

Unul dintre experții ruși în aviație, care a dorit să rămână anonim, într-o conversație cu BBC în urmă cu câteva luni, a sugerat că Forțele Armate ale Armatei Ucrainei ar deveni o forță serioasă care ar putea rezista Forțelor Aerospațiale Ruse, dacă ar avea cel puțin 200 de avioane de luptă.

Oricum ar fi, factorul cantitativ joacă un rol semnificativ și aici. Luptătorii pot schimba cursul războiului dacă sunt în număr suficient pentru a face acest lucru.

Mult va depinde de armele care vor fi furnizate împreună cu avioanele. Avioanele de vânătoare americane F-16A, care se află în serviciul Forțelor Aeriene daneze și olandeze, nu sunt cele mai noi aparate. Unele dintre ele au fost livrate în prima jumătate a anilor 1980. Acest lucru înseamnă că radarele lor și alte sisteme de la bord sunt depășite.

Cu toate acestea, piloții ucraineni au folosit MiG-uri și Su-uri destul de vechi încă de la începutul războiului, iar F-16A este o aeronavă eficientă, superioară MiG-29 în multe privințe.

Un alt factor important este capacitatea piloților de a folosi aeronavele în luptă și capacitatea comandamentelor unităților de aviație de a planifica operațiunile.

Dacă toți acești factori coincid, cursul războiului se va schimba – aviația rusă se va simți și mai puțin încrezătoare în apropierea liniei frontului.

  • Asistența militară străină

Întreruperile în aprovizionarea cu muniții și arme occidentale au dus deja la slăbirea armatei ucrainene pe front.

Într-un document analitic din 16 februarie , Institutul de Economie Mondială de la Universitatea Keele a scris că, până la acea dată, angajamentele de ajutor din partea SUA și livrările militare efective către Ucraina au încetat în esență, deoarece Congresul SUA nu a adoptat niciun nou pachet de ajutor.

Ajutorul european, dimpotrivă, continuă să crească, deși, după cum notează analiștii institutului, în Europa rămâne un decalaj între fondurile alocate și cele puse în aplicare (adică ajutorul real care a fost livrat Ucrainei).

„Până la data de 15 ianuarie 2024, Uniunea Europeană și statele sale membre au alocat Ucrainei un total de 144 de miliarde de euro sub formă de ajutor, dar numai 77 de miliarde de euro din această sumă au fost cheltuite în scopuri specifice”, se arată în comunicat. Acest lucru este valabil în special pentru muniție.

În luna martie a anului trecut, Uniunea Europeană a aprobat un plan în cadrul căruia se preconiza furnizarea unui milion de proiectile de 155 mm către Ucraina în decurs de un an. Aceste obuze sunt folosite în toată artileria grea a țărilor NATO, inclusiv tunurile autopropulsate germane Pzh2000, obuzierele M777 și alte sisteme de artilerie.

 

obuzier, obuze, deficit munitie germania, razboi rusia ucraina
Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Până la sfârșitul lunii martie, acest plan va fi îndeplinit în proporție de puțin mai mult de jumătate. Europa produce suficiente muniții pentru a ajuta Ucraina și pentru a-și reface stocurile, dar acum producătorii europeni continuă să le exporte în țări terțe.

Lipsa de muniție a determinat deja forțele armate ucrainene să abandoneze Avdiivka. După cum se menționează în raportul ISW, armata rusă, profitând de reducerea livrărilor către Ucraina, a lansat o ofensivă în cel puțin trei direcții: de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov și Lugansk, în special în direcția Kupiansk și Liman; în Avdiivka și în jurul acesteia; în apropiere de satul Rabotino, în vestul regiunii Zaporojie.

Ajutorul militar pentru Ucraina provine din două surse – din depozite sau din producție. Acest lucru este valabil atât pentru Europa, cât și pentru SUA.

În primul caz, țările donatoare își slăbesc forțele armate pentru a ajuta Ucraina. Acest ajutor nu poate fi nesfârșit, deoarece numărul de arme din depozite este finit. În al doilea caz, problema este că, de exemplu, complexul militar-industrial european se confruntă, în primul rând, cu dificultăți organizatorice în stabilirea unor livrări regulate de arme și echipamente militare.

Statele Unite au stocuri mari de arme. Complexul lor militar-industrial funcționează în cadrul unui singur stat și, prin urmare, este mai bine organizat. Cu toate acestea, se confruntă cu probleme politice grave asociate cu aprobarea ajutorului acordat Ucrainei de către Congres.

În plus, în noiembrie vor avea loc alegeri prezidențiale în Statele Unite. Unul dintre posibilii candidați, republicanul Donald Trump, deși nu a vorbit în mod direct despre reticența sa față de acordarea de asistență Ucrainei, blocarea pachetului de finanțare a ajutorului militar, din cauza poziției republicanilor, dă motive să presupunem că, dacă Trump va câștiga, sprijinul acordat Kievului de către Washington ar putea fi redus.

Mecanismul de influență a livrărilor militare asupra desfășurării operațiunilor militare este simplu și clar – de îndată ce ajutorul este redus, trupele rusești încep să respingă ucrainenii.

Este puțin probabil ca acest lucru să ducă la prăbușirea frontului în viitorul apropiat, dar dacă Statele Unite nu reușesc să rezolve problema politică a asistenței acordate Ucrainei, iar țările europene nu sunt în măsură să compenseze lipsa de provizii americane, atunci lipsa de obuze va duce la o scădere proporțională a eficacității de luptă a forțelor armate ucrainene.

În ciuda utilizării sistemelor de armament de înaltă tehnologie, conflictul militar din Ucraina rămâne un război al numerelor și, prin urmare, reducerea oricărui mijloc de luptă nu poate fi compensată calitativ în alte domenii.

  • Mobilizarea

Într-un război al numerelor, numărul de grupuri de pe front este un factor la fel de important ca lipsa de muniție.

Și cum situația actuală de pe front, când niciuna dintre părți nu poate desfășura o ofensivă decisivă, în primul rând din cauza lipsei de personal și de echipament, în general nu convine nici Rusiei, nici, mai ales, Ucrainei, se poate presupune că fiecare parte poate desfășura un alt val de mobilizare.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că comandamentul militar a făcut o propunere de mobilizare a 450-500 de mii de persoane în 2024. El a cerut comandamentului să justifice această inițiativă.

Rada Supremă examinează un proiect de lege care, în forma sa actuală, simplifică mobilizarea și, de asemenea, reduce limita de vârstă de la 27 la 25 de ani. Au fost propuse o mulțime de amendamente la acesta și nu se știe în ce formă ar putea fi adoptat.

 

rusia, moscova, soldati rusi, mobilizare armata, militari, arma, razboi ucraina, recrutare armata, cadeți
Sursa foto: © Fortton | Dreamstime.com

Dacă Forțele Armate ale Ucrainei ar reuși să realizeze mobilizarea în volumul pe care l-au propus președintelui, acest lucru ar face posibilă dotarea cu personal a noilor formațiuni, precum și demobilizarea celor care luptă de la începutul invaziei rusești.

În Rusia, această problemă este, de asemenea, destul de relevantă, deși nu se reflectă în inițiative legislative. Decretul privind mobilizarea parțială, semnat de președintele rus în septembrie 2023, este încă în vigoare în mod oficial. Cei care au fost trimiși pe front încă de la început rămân acolo și în prezent.

A apărut o mișcare a soțiilor militarilor – ele îi cer lui Putin să ajute la întoarcerea soților lor acasă, dar până acum fără succes. Aceasta nu a devenit o mișcare atât de vizibilă în societatea rusă încât să forțeze autoritățile să ia măsuri, în special să înceapă un alt val de mobilizare.

Cu toate acestea, acțiunile soțiilor au devenit una dintre cele mai vizibile manifestări de protest în Rusia de la începutul războiului. Poate că temerile legate de creșterea tensiunii sociale reprezintă unul dintre factorii care au oprit autoritățile ruse de la o nouă mobilizare.

Mobilizarea ar permite Rusiei să trimită acasă soldați de pe front, dar tentația de a crește numărul de trupe în zona de luptă și de a obține un avantaj față de forțele armate ucrainene este, de asemenea, destul de puternică. Prin urmare, este dificil de prezis ce va face comandamentul rus când va primi întăriri.

Atât armata ucraineană, cât și cea rusă au nevoie de mobilizare. Adevărul este că eficiența de luptă a unităților care se află pe front scade mult în timp din cauza oboselii fizice a oamenilor, precum și a stării lor psihologice.

Unitățile din linia întâi trebuie să fie retrase în mod regulat în spate pentru odihnă, iar personalul militar trebuie trimis în vacanță și demobilizat după un anumit timp.

Cu toate acestea, dacă una dintre părți declară mobilizarea, acest lucru poate provoca o mobilizare de răspuns din partea opusă – se poate presupune că nimeni nu va dori să rămână în minoritate.

Și, deși pare că într-o situație de mobilizări simetrice, paritatea se va menține între părți, de fapt, o creștere a numărului de trupe pe front va afecta și cursul conflictului, crescând intensitatea luptelor.

  • Economia

În timp ce Europa își reconstruiește și reorganizează cu greu și extrem de lent industria militară, economia rusă înregistrează performanțe bune. În 2023, aceasta a început chiar să crească.

Motivul stabilității este reprezentat de cheltuielile bugetare uriașe: autoritățile cheltuiesc foarte mult pentru război, iar acești bani sunt distribuiți în întreaga economie.

Rusia investește în extinderea producției militare. Numărul de schimburi a fost mărit la multe dintre fabricile existente, iar noi unități de producție sunt în curs de construcție sau au fost deja construite.

 

Sursa foto: Pixabay

În același timp, Rusia cheltuiește bani pentru achiziționarea de arme din străinătate – armata sa folosește drone iraniene pentru a bombarda Ucraina (deși, potrivit presei occidentale, în Rusia a fost construită o fabrică pentru asamblarea acestora) și, de asemenea, cumpără muniție din Coreea de Nord.

Această economie militarizată, dependentă de banii de la buget, este deja supraîncălzită – adică este puțin probabil ca ea să poată crește în același ritm pentru mult timp. Banca Centrală a țării a anunțat acest lucru încă de la mijlocul anului trecut.

Un oficial european, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru serviciul rusesc al BBC că, în confruntarea cu Rusia, UE nu se bazează atât de mult pe sancțiuni, care sunt destul de ușor de eludat, ci pe faptul că economia rusă nu va rezista la presiunea provocată de război.

„Să crezi că sancțiunile vor opri războiul este o naivitate. Cu toate acestea, efectul sancțiunilor erodează economia rusă. Economia se macină singură. Vedem cum cheltuielile militare au consumat deja mai mult de 30% din cheltuielile care ar fi trebuit să meargă către serviciile sociale, educație și medicină. Conform estimărilor noastre, economia rusă va putea să se mențină pe linia de plutire încă un an și jumătate. La jumătatea anului 2025, ne așteptăm la o criză financiară gravă și generalizată în economia rusă”, a spus el.

Criza economică în sine nu va fi un factor care va schimba cursul războiului. În cele din urmă, conducerea rusă are la dispoziție instrumente de urgență – de exemplu, introducerea legii marțiale.

Dar tensiunea economică va provoca, cel mai probabil, tensiuni sociale, la care va trebui, de asemenea, să se răspundă cumva.

În orice caz, acest lucru poate avea un anumit impact asupra dorinței conducerii ruse de a continua războiul.

Este adevărat, sfârșitul războiului, ca și începutul său, se află deja pe tărâmul politicii, concluzionează BBC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...