G4Media.ro

CIA difuzează un nou mesaj video pentru racolarea de agenţi ruşi: „Cei…

Foto: Saul Loeb / AFP

CIA difuzează un nou mesaj video pentru racolarea de agenţi ruşi: „Cei din jurul vostru s-ar putea să nu dorească să audă adevărul. Dar noi vrem”

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a difuzat un nou mesaj video în limba rusă prin care încearcă să-i convingă pe ofiţerii ruşi de informaţii să schimbe tabăra şi să lucreze ca agenţi dubli pentru Washington, relatează marţi Reuters, citată de Agerpres.

Directorul CIA, William Burns, afirma în luna iulie anul trecut că nemulţumirea din rândul unora dintre ruşi cu privire la războiul pornit contra Ucrainei creează o oportunitate rară de a recruta spioni şi CIA nu lasă o asemenea ocazie să treacă.

Mesajul video, difuzat pe canalul oficial al CIA pe reţeaua socială X, încearcă să atragă agenţi al căror profil sugerat este acela de ruşi patrioţi, dar care se simt trădaţi de ceea ce serviciul american prezintă drept corupţia elitelor şi slaba echipare şi aprovizionare a trupelor ruse.

„Cei din jurul vostru s-ar putea să nu dorească să audă adevărul. Dar noi vrem. Voi nu sunteţi neputincioşi”, încearcă CIA să convingă în acest mesaj, cel mai recent dintr-o serie de mesaje video difuzate cu scopul de a recruta agenţi ruşi şi care indică de asemenea modalităţile de contactare a serviciului american.

Pe un fond sonor de muzică clasică melancolică, în imagini apare un personaj fictiv, un bărbat în vârstă de 35 de ani care se autodescrie drept un angajat al serviciului militar rus de informaţii şi un „patriot” care iubeşte Rusia şi care a activat odată în trupele de paraşutişti.

„Am suficient de mult curaj să confrunt această trădare?”, spune pretinsul agent rus trecut de partea Occidentului, susţinând că inamicul real al Rusiei ar fi în interior sub forma elitei şi leadership-ului corupte.

 

„Leadership-ul de vârf a vândut ţara pentru palate şi iahturi când soldaţii noştri se hrănesc cu cartofi stricaţi şi trag cu arme preistorice. Oamenii noştri sunt obligaţi să dea mită chiar şi pentru un loc de muncă”, continuă acelaşi personaj, vorbind într-un decor de iarnă rusească aspră, în timp ce în înregistrarea video sunt inserate imagini cu limuzine oficiale luxoase şi ruşi bogaţi ciocnind pahare cu băutură.

El îşi motivează decizia de a trece de partea CIA tocmai prin „patriotismul” său. Mesajul video, care urmăreşte să atragă agenţii ruşi de informaţii nemulţumiţi de sistemul în care lucrează sau de situaţia lor în acest sistem, se încheie cu secvenţe în care un astfel de agent îmbrăcat elegant contactează CIA de pe un telefon mobil într-o curte înzăpezită.

Kremlinul a reacţionat ironic după apariţia acestei înregistrări şi a amintit CIA-ului că în Rusia reţeaua socială X (fosta Twitter) este interzisă şi poate fi accesată doar prin VPN, multe din reţelele de acest fel fiind de asemenea interzise, sugerând spionajului american să folosească mai degrabă reţeaua VKontakte pentru a-şi creşte şansele de a racola agenţi ruşi.

„Cineva ar trebui să-i spună CIA-ului că în ţara noastră VKontakte este mult mai populară decât interzisa X. Şi că audienţa VKontakte este mult mai largă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a negat ideile din acel mesaj video despre corupţie sau slaba echipare a armatei ruse în războiul din Ucraina.

„Ştiţi, această practică este destul de obişnuită, serviciile de informaţii din lumea întreagă folosesc adesea presa şi reţelele de socializare pentru recrutări. Şi o fac tot timpul, CIA-ul o face în fiecare an”, a mai remarcat oficialul rus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Alo CIA adevărul îl vrem și noi nu numai voi !