G4Media.ro

China va trimite 100.000 de raţe pentru a sprijini Pakistanul în lupta…

sursa foto: Pexels

China va trimite 100.000 de raţe pentru a sprijini Pakistanul în lupta împotriva lăcustelor

China ar putea trimite 100.000 de raţe în Pakistan pentru a ajuta la combaterea roiurilor de lăcuste, relatează BBC, citată de News.ro. Pakistanul a declarat, luna aceasta, stare de urgenţă, numărul lăcustelor fiind cel mai mare din ultimele două decenii.

Părerile cu privire la această schemă de acţiune sunt împărţite. Un expert a spus că o singură raţă poate mânca peste 200 de lăcuste pe zi şi că aceste păsări ar putea fi mai eficiente decât pesticidele. De altă parte, un cercetător este neîncrezător în eficienţa raţelor.

Milioane de astfel de insecte au devastat culturile din mai multe părţi ale estului Africii. La începutul lunii, Somalia a declarat stare de urgenţă, iar între ţările afectate se numără Etiopia şi Kenya.

Guvernul chinez a anunţat săptămâna aceatsa că a trimis o echipă de experţi în Pakistan pentru a dezvolta „programe specifice” împotriva lăcustelor.

Lu Lizhi, cercetător la Academia de Ştiinţe Agricole din provincia Zhejiang, a declarat pentru Bloomberg că raţele sunt „arme biologice”. El a spus că găinile pot mânca aproximativ 70 de lăcuste zilnic, iar o raţă de până la trei ori mai mult.

„Raţelor le place să stea grupate, aşa că sunt mai uşor de gestionat decât găinile”, a declarat el pentru presa chineză.

Un studiu cu raţe va fi făcut în provincia chineză Xinjiang, apoi ele vor fi trimise în zonele cele mai afectate din Pakistan – Sindh, Balochistan şi Punjab.

Iniţiativa a ajuns rapid subiect pe reţelele de socializare chineze. „Mergeţi, raţelor! Sper să vă întoarceţi în viaţă”, a scris un utilizator pe Weibo. „Raţele eroine în calea răului”, a scris un altul.

Un profesor de la Universitatea Agricolă Chineză, care face parte din delegaţia trimisă în Pakistan, a pus sub semnul întrebării eficienţa raţelor în problema lăcustelor, mai ales că este vorba despre zone aride din ţara vecină.

„Raţele se bazează pe apă, dar în zonele deşertice din Pakistan temperatura este foarte ridicată”, a spus Zhang Long. Deşi raţele au fost folosite împotriva lăcustelor de sute de ani, a mai afirmat el, mobilizarea lor nu face parte încă din programul guvernamental de asistenţă şi aceasta este o metodă experimentală.

În anul 2000, China a trimis din provincia Zhejiang în Xinjiang 30.000 de raţe pentru a combate invazia de lăcuste.

Lăcustele pot călători până la 150 de kilometri într-o zi. Fiecare insectă adult poate mânca într-o zi cantate de hrană egală cu greutatea corpului.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. China o populatie de 1, 4 miliarde.Daca ar primi ordin ca un exod de 2 milioane să vina in Europa, prin Rusia, R.Moldova, Romania, Ungaria, Austria, in cat timp ar ajunge?Sau ce preferati o invazie planuita de 2 mil. de lacuste sau 2 miloane de lacuste-cu corona vid sau fara?

  2. Rata de beiging cu lacuste crocante

  3. Și după aceea China va trimite 1000 de soldați ca să împuște rațele. Și nu se vor mai întoarce acasă.

  4. Un pescar român prinde peștișorul de aur.
    Romane, romane, nu ma omori ca-ti indeplinesc trei dorinte – oricare ar fi ele. Pescarul roman e de acord, ii da drumul pestelui si acesta il roaga sa-si exprime prima dorinta. Sa vina chinezii in Romania! Uimit pestisorul face o vrajitorie si 1.3 miliarde chinezi vin in Romania. Stau o saptamana, mananca, beau etc si pleaca acasa. Mai romane, ciudata dorinta ai mai avut si tu. Hai sa o aud pe a doua. Sta pescarul roman cateva secunde si se gandeste si zice: sa vina chinezii din nou in Romania! Pestisorul face vraja, vin chinezii mananca, beau etc si pleaca. Mai romane, ciudate dorinte mai ai. Ai grija ca este cea de-a treia si ultima dorinta. Sta romanu si se gandeste el ce se gandeste si cere sa vina iar chinezii in Romania: 1.3 miliarde chinezi vin in Romania, stau ce stau si pleaca inapoi. „Mai romane, sa stii ca m-ai dat gata. Explica-mi te rog si mie de ce ai vrut ca atatia chinezi sa vina in Romania. 1.3 miliarde de oameni au mancat, au baut, au lasat tara ca vai de mama ei! De 3 ori!” „Da, dar gandeste-te ca prin Rusia au trecut de 6 ori!”

  5. E desteapta masura, intotdeauna masurile aproape de natura au mult mai multe sanse de reechilibrare, pentru ca actiunea omului este in general distructiva. La fel au facut in Australia, unde s-a defrisat o zona, si s-au trezit ca i-au infestat sobolanii de camp, de le distrugeau alora in mod progresiv toate recoltele. Dupa un studiu, au ajuns la concluzia ca nimic nu poate sa ajute efectiv la rezolvarea situatiei, fara sa aiba si urmari negative negative totodata, in afara de masuri naturale, asa ca au adus bufnite si pisici.

    • Hm… nu se stie niciodata! Echilibrul natural se regleaza in sute, daca nu milioane de ani. Intre timp, Omul trebuie sa supravietuiasca in lupta cu natura si cu semenii sai.
      Australia este un exemplu de manual dar nu musai un exemplu de urmat.
      Cum scapi de baljinii iepuri e casa transformati in rozatoare feroce? Ii infectezi cu o boala super mortala? Aduci broaste raioase? Apoi …?
      Nu incendiem anual uscaturile din padure ca sa nu intervenim in echilibrul natural… lasam padurea sa se echilibreze ? Apoi padurea se aprinde de la sine, asta cand s-a acumulat o asemenea cantitate de material combustibil incat nimeni nu-l mai poate stinge.
      Nimeni, doar natura prin ploi supra-abundente. O calamitate neutralizata de alta calamitate.

      Sa speram doar ca ratele se vor intoarce la „baza” raportand misiunea indeplinita, fara sa mai faca alte pagube si vor sfarsi in restaurantele traditionale. Daca nu, va trebui trimisa o divizie de vulpi, dupa care …