G4Media.ro

China, Rusia și Iranul alimentează dezinformările despre Kate Middleton, prințesa de Wales

sursa foto: captura video

China, Rusia și Iranul alimentează dezinformările despre Kate Middleton, prințesa de Wales

China, Rusia și Iranul alimentează dezinformările cu privire la Prințesa de Wales pentru a destabiliza națiunea britanică, afirmă surse din guvernul de la Londra, citate de The Telegraph.

Înalți responsabili guvernamentali se tem că statele ostile se află în spatele răspândirii unor teorii ale conspirației și a zvonurilor online despre sănătatea prințesei.

După ce prințesa a anunțat vineri seara că este bolnavă de cancer, premierul Rishi Sunak a condamnat trolii de pe rețelele de socializare care că au vizat-o online în ultimele săptămâni.

Duminică, s-a aflat că există o îngrijorare tot mai mare la Whitehall cu privire la faptul că actori statali ostili ar putea fi implicați în stârnirea atacurilor frenetice de pe rețelele de socializare împotriva prințesei.

O sursă guvernamentală a declarat pentru The Telegraph: „O parte din modus operandi al statelor ostile este de a destabiliza lucrurile – fie că este vorba de subminarea legitimității alegerilor noastre sau a altor instituții”.

Acest lucru vine în contextul în care Downing Street se pregătește să anunțe noi sancțiuni împotriva Chinei, luni, după un val de atacuri cibernetice susținute de stat împotriva unui grup de parlamentari de rang înalt.

Amenințarea de interferență a statului chinez în democrația britanică va fi invocată luni în Parlament de către vicepremierul Oliver Dowden.

Se așteaptă ca el să spună că China s-a aflat în spatele unui atac informatic asupra Comisiei Electorale de anul trecut, în timpul căruia au fost accesate datele personale a 40 de milioane de alegători.

Între timp, Alison Giles, directorul de securitate al parlamentului, va informa un grup de parlamentari cu privire la amenințările sporite cu care se confruntă aceștia ca urmare a poziției lor față de China.

Primele sancțiuni britanice împotriva oficialilor guvernamentali chinezi au fost anunțate în 2021 pentru încălcări „sistematice” ale drepturilor omului împotriva uigurilor și a altor grupuri minoritare.

Luna trecută, Marea Britanie a emis un val de sancțiuni împotriva companiilor chinezești acuzate că au ajutat războiul Rusiei din Ucraina.

Un grup operativ lansat de guvern anul trecut, care vizează protejarea integrității democratice a Regatului Unit de amenințările de interferență străină, analizează în prezent o serie de modalități de combatere a răspândirii dezinformării și a teoriilor conspirației online.

Grupul de lucru pentru apărarea democrației, care este prezidat de Tom Tugendhat, ministrul securității, și include membri ai serviciilor de securitate, precum și oficiali ai Ministerului de Interne și ai departamentului de știință, se concentrează pe rolul actorilor statali în răspândirea dezinformării.

„Contracararea acestui fenomen se află chiar în centrul activității grupului de lucru”, a declarat o sursă guvernamentală.

Unul dintre domeniile luate în considerare este creșterea rolului organizațiilor de verificare a faptelor, dar oficialii sunt atenți la faptul că acest lucru ar putea duce la un nou set de controverse. Recent, BBC Verify a fost criticat pentru că a folosit un jurnalist anti-israelian finanțat de Iran ca sursă cheie în reportajul său despre conflictul din Gaza.

O altă opțiune studiată de grupul de lucru este dacă rețelele de socializare pot limita viteza cu care dezinformarea este distribuită pe platformele lor.

Val uriaș de teorii ale conspirației

Imran Ahmed, directorul executiv al Centrului pentru combaterea urii digitale, a declarat că atacurile frenetice de pe rețelele sociale au „făcut rău” familiei regale.

„Cred că este vorba de inumanitatea modului în care social media ne-a făcut să ne comportăm, forțând oamenii să vorbească despre lucruri care pot fi foarte profund personale. Și, de asemenea, văzând, bineînțeles, impactul acestui lucru asupra societății noastre, cât de repede a fost preluat de milioane de oameni și cât de mult a afectat familia regală însăși”, a comentat el.

Surse de la palatul regal spun că actualele provocări cu care se confruntă familia regală, în care atât regele, cât și prințesa sunt în afara serviciului public, deoarece urmează un tratament pentru cancer, sunt mai degrabă un „hop temporar” decât o „schimbare seismică”.

Acestea au adăugat că Regele este „foarte pozitiv” și că „se îndreaptă spre” o revenire la activitatea publică în vară, dacă sănătatea îi va permite.

Duminică dimineața, bisericile din Marea Britanie au rostit rugăciuni pentru prințesă și familia ei, cerând ca Dumnezeu să le dea credință și speranță.

Surse de la Palat au vorbit despre speranța că giganții rețelelor de socializare ar putea folosi această furie pentru a întări sistemele care permit în prezent răspândirea necontrolată a minciunilor defăimătoare și a teoriilor conspirației.

În trecut, au fost exprimate îngrijorări cu privire la conturi de Twitter suspecte, de tip „bot”, și la adrese legate de teoreticieni ruși ai conspirației care au postat „obsesiv” pe Twitter despre ducesa de Sussex.

Intervenții statale

Lordul Cameron, ministrul de externe, a avertizat anterior că Marea Britanie nu va tolera escaladarea activităților „maligne” ale Iranului în Orientul Mijlociu sau pe teritoriul britanic.

El a descris Hamas, Houthis și Hezbollah ca fiind „proxy-uri” ale Iranului care contribuie la un nivel „extrem de ridicat” de „pericol și insecuritate” în întreaga lume.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Guvernul are un dialog regulat și continuu cu companiile de social media pentru a discuta o serie de probleme, inclusiv dezinformarea. De asemenea, lucrăm la nivelul întregului guvern pentru a ne asigura că suntem pregătiți să răspundem la amenințări, inclusiv prin intermediul Grupului de lucru pentru apărarea democrației.

„Atunci când va fi pusă în aplicare pe deplin, în conformitate cu Legea privind siguranța online, platformele vor fi obligate să elimine rapid dezinformarea și dezinformarea ilegală de îndată ce iau cunoștință de aceasta.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...