G4Media.ro

China a eliberat 10 soldați indieni capturați în confruntarea din Kashmir, unde…

China a eliberat 10 soldați indieni capturați în confruntarea din Kashmir, unde au murit cel puțin 20 de persoane

China a eliberat joi zece soldaţi indieni capturaţi în timpul ciocnirii de luni dintre armata chineză şi cea indiană în zona himalayană de la graniţa dintre cele două ţări, a informat vineri presa indiană, transmite AFP, citată de Agerpres.

Eliberarea acestora survine după negocierile care au avut loc între cele două părţi cu scopul de a reduce tensiunea din relaţia bilaterală după confruntarea de luni.

Soldaţii chinezi şi indieni au avut luni o confruntare extrem de violentă, cu pumni, pietre şi bare de fier într-o vale din Himalaya, la graniţa disputată dintre cele două ţări.

India a raportat victime „de ambele părţi”, inclusiv 20 de soldaţi în tabăra sa. China a refuzat să confirme dacă s-au înregistrat victime, dar presa indiană a scris că cel puţin 40 de soldaţi chinezi au fost ucişi sau răniţi grav.

Cei zece soldaţi indieni au fost eliberaţi joi seara, potrivit mai multor surse media, inclusiv agenţia de presă Press Trust of India.

„Acum este clar că nu mai sunt soldaţi indieni dispăruţi”, conform unui comunicat al armatei indiene. Guvernul de la Delhi nu a făcut comentarii. Potrivit ziarului Hindu, eliberarea soldaţilor este rezultatul unor discuţii între oficiali de nivel înalt ai armatelor celor două ţări.

Ciocnirea de luni este prima confruntare soldată cu morţi în ultimii 45 de ani între cele două puterile nucleare vecine. Cele două ţări au respins public responsabilitatea confruntării de luni şi afirmă că doresc o soluţionare paşnică a crizei.

Mii de persoane au participat joi la înmormântarea câtorva din cei 20 de soldaţi indieni ucişi. Au fost lansate apeluri de boicotare a produselor chinezeşti şi au fost arse steaguri şi portrete ale preşedintelui Xi Jinping în cel puţin două oraşe indiene.

Un total de 18 soldaţi indieni grav răniţi sunt în continuare spitalizaţi, potrivit armatei indiene.

Guvernul indian a denunţat miercuri o „acţiune planificată şi premeditată” din partea Chinei, care poate avea „repercusiuni grave” asupra relaţiilor dintre cele mai populate două ţări de pe glob.

„Partea indiană nu trebuie să greşească (…) şi să subestimeze voinţa fermă a Chinei de a-şi apăra suveranitatea teritorială”, a avertizat, la rândul său, ministerul chinez al afacerilor externe.

Citește și India și China se acuză reciproc, în timp ce Washingtonul speră într-o „soluție pașnică” după confruntarea soldată cu morți din Kashmir

sursa foto: Atul Loke/The New York Times via United States Institue of Peace

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.