G4Media.ro

FOTO Cernobîl pentru Ucraina, pizza pentru Italia, Dracula pentru România. Un post…

Sursa: Twitter/ Raphael Rashid

FOTO Cernobîl pentru Ucraina, pizza pentru Italia, Dracula pentru România. Un post de televiziune și-a cerut scuze pentru ilustrațiile folosite la parada țărilor de la Jocurile Olimpice

Pentru televiziunile din întreaga lume parada țărilor de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice poate fi un exercițiu de diplomație și de cultură generală, posturile recurgând la tot soiul de informații inedite, biografii de sportivi și cugetări geopolitice pentru a-și completa transmisia, scrie Irish Times, citată de Rador.

Însă un post TV sud-coreean și-a cerut scuze pentru imaginile „nepotrivite” pe care a ales să le difuzeze vineri alături de numele câtorva țări, când a transmis ceremonia de deschidere a jocurilor Tokyo 2020. Imaginile au fost criticate de telespectatori, care le-au considerat jignitoare ori de natură a perpetua stereotipuri.

Sursa Foto: Twitter / Rapahel Rashid

La intrarea sportivilor italieni pe stadion, televiziunea MBC le-a pus alături fotografia unei pizza. Pentru Norvegia? O felie de somon. Și apoi a mai fost Ucraina, ocazie cu care MBC le-a amintit telespectatorilor unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, fără a uita să adauge și o fotografie cu centrala blestemată.

„Imaginile și subtitlurile erau menite să le ușureze telespectatorilor înțelegerea rapidă a țărilor care-și făceau intrarea pe parcursul ceremoniei de deschidere”, a afirmat postul sâmbătă într-un comunicat în engleză postat pe Twitter. „Admitem totuși că a existat o lipsă de considerație pentru țările în cauză, iar inspecția nu a fost suficient de aprofundată. Este o greșeală impardonabilă.”

Raphael Rashid, un jurnalist independent din Seul, a fost cel care a atras atenția asupra imaginilor pe Twitter.

Sursa Foto: Twitter/ Raphael Rashid

„Când au intrat pe stadion sportivii din Haiti, explicația de pe ecran afirma: «situația politică e încețoșată de asasinarea președintelui»”, a scris Rashid. „Când au intrat atleții sirieni, scria: «resurse bogate de subsol; un război civil persistă de 10 ani».”

Pentru România MBC a folosit o imagine cu Contele Dracula. În cazul Insulelor Marshall a precizat că au fost cândva situl unor experimente nucleare ale SUA.

Când i-a venit rândul Malaeziei, MBC a afișat un grafic cu rata vaccinării pentru Covid-19 a țării, alături de PIB-ul ei.

Pentru Irlanda, explicația de sub harta Europei cu o săgeată indicând insula era: „Whiskey și bere, peisaje naturale”. A dat totodată populația Irlandei ca fiind de 518 milioane, „mâncând” virgula zecimală care ar fi redus cifra cu 99%, la un mult mai adecvat total de 5,18 milioane.

MBC a afirmat în comunicat că va investiga modul în care au fost alese și filtrate imaginile și informațiile.

„Mai mult, vom reexamina fundamental sistemul de producție a emisiunilor sportive pentru a evita pe viitor accidente similare”, a declarat MBC.

The Korea Herald a scris că nu e prima dată când MBC calcă în străchini la Jocurile Olimpice. În 2008 postul a fost amendat de Comisia Comunicațiilor din Coreea pentru folosirea unor subtitluri peiorative pentru unele țări participante la jocurile de la Beijing. Sudan a fost descris de MBC drept o țară instabilă cu un îndelungat război civil, iar Zimbabwe drept o țară cu o inflație letală.

Sursa: Irishtimes.com/ Rador/ Traducere: Andrei Suba/ Sursa Foto: Twitter

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. daca ne reprezenta o Naomi, m-as fi bucurat, eram #mandrucasuntroman #prideparade

  2. Românași verzi vă ordon: indignați și faceți spume maro!

    Și mai repede!!!

    :)))

  3. pai daca s-ar fi facut sondaj nici naiba nu ar fi stiut altceva despre noi ( aia cu nadia a expirat demult ) Dati voi ceva de care stie tot mapamondul Poate ceausescu Nu avem un brand in afara de dracula Asa si cu ucraina Ce stiti ca o caracterizeaza ? daca noi aici gard in gard cu ei nu stim atunci ce sa stie unu de la mii de km Un brand este un simbol recunoscut de o foarte mare parte de humanoizi