G4Media.ro

Cercetători din diferite țări cer autorităților chineze să permită o anchetă reală…

Sursa foto: Unsplash / Ezreal Zhang

Cercetători din diferite țări cer autorităților chineze să permită o anchetă reală privind originile Covid-19

Cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, aproximativ 20 de oameni de ştiinţă din diferite ţări au cerut autorităţilor chineze să permită o investigaţie cu adevărat independentă privind originile COVID-19, boală detectată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019, relatează Agerpres, conform AFP.

”Eforturile continue ale guvernului chinez de a bloca o anchetă autentică asupra originilor pandemiei reprezintă un afront pentru comunitatea ştiinţifică şi pentru oamenii de pretutindeni”, au scris oameni de ştiinţă din Europa, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, India şi Japonia.

Acest grup de cercetători acuză Beijingul ”că a distrus probe biologice, că ar fi ascuns arhive şi că ar fi întemniţat jurnalişti-cetăţeni curajoşi”, care au depus mărturie privind COVID-19, detectat pentru prima dată în oraşul Wuhan în decembrie 2019, înainte de a se extinde la nivel global.

Scrisoarea deschisă publicată joi online acuză, de asemenea, guvernul chinez că ”i-a împiedicat pe oamenii de ştiinţă chinezi să vorbească sau să scrie despre originile pandemiei fără permisiunea prealabilă a autorităţilor”.

O investigaţie comună între oameni de ştiinţă chinezi şi internaţionali, sub conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), s-a concretizat deja cu un raport, dar fără a trage o concluzie definitivă cu privire la originile bolii.

Documentul a favorizat ipoteza unei transmiteri a virusului de la un liliac la oameni prin intermediul unui animal intermediar neidentificat. Teza unei scurgeri de la un laborator din Wuhan a fost considerată ”foarte puţin probabilă” şi aproape respinsă, provocând un protest şi subminând credibilitatea echipei de cercetători.

De atunci a fost înfiinţată o nouă echipă de către OMS, dar fără rezultat concret pentru moment. Beijingul nu este dispus ca investigaţia să se efectueze din nou la faţa locului şi echipa nu are acces la datele brute ale laboratorului din Wuhan, ceea ce ar permite poate să se confirme sau să se excludă ipoteza scurgerii virusului din laborator.

Virginie Courtier, director de cercetare genetician la CNRS şi Institutul Jacques Monod din Paris, a insistat asupra faptului că a cere o investigaţie serioasă nu înseamnă că acest grup a înclinat spre ipoteza scurgerii din laborator.

”Chiar nu ştim dacă este un accident legat de cercetare sau dacă este complet natural”, a subliniat ea într-un interviu pentru AFP.

De asemenea, OMS insistă asupra faptului că noi investigaţii sunt necesare nu doar pentru a înţelege mai bine această pandemie, ci şi pentru a o combate mai bine pe următoarea.

Fără o investigaţie internaţională completă, ”toată lumea de pe pământ şi generaţiile viitoare sunt expuse unui risc inutil şi mai crescut în faţa unor viitoare pandemii”, avertizează scrisoarea deschisă elaborată de cercetători din diferite ţări.

Sursa foto: Unsplash / Ezreal Zhang

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Acum și voi 🙂 l-au creat, l-au răspândit în toată lumea, au vândut toate porcăriile de măști și alte nimicuri pe mii de miliarde și au devenit o forță la nivel mondial. Săracul pangolin ca a murit nevinovat, ca liliacul era de mult mort🤣

  • Omeseul chiar se străduiește să devină un fel de cartoon network privit din interior de eroii unui film de animație; la doi ani și ceva după ce-a expirat vântul dat de chinez ei vin să-i depisteze efectele și proveniența – ​e ca și cum ai cerceta pe timp de noapte pe unde ți-a trecut umbra luna trecută.
   Când te gândești că atâția au mers pe mâna lor!..

 2. LOL .. Partidul comunist chinez .. cred cã se amuzã teribil cu harnelile tâmpițeilor din Occident 😂😂

 3. Dar, neapărat, ancheta să fie condusă de Fauci și d- na Liliac

 4. Pai intai sa raspunda Fauci, sa trimita emailurile pe care i le cere comisia de ancheta din Congresul american…

  • Cică nu se cade să tulbure armonia științifică iternațională

 5. Fauci + Bat Lady = Love

 6. A răsuflat rău trebuie să schimbe partitura