G4Media.ro

Cele patru țări din UE cu cazuri mai puține de COVID: Spania,…

Foto: Imperial College Londra

Cele patru țări din UE cu cazuri mai puține de COVID: Spania, Malta, Suedia și Portugalia

Numărul infectărilor cu coronavirus și cel al spitalizărilor e în creștere. Multe țări trec prin al patrulea val al pandemiei, dar câteva reușesc să evite acest trend negativ. Cine o duce mai bine în prezent și de ce, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Spania este țara din UE cu cea mai scăzută incidență de COVID

În premieră în pandemia de coronavirus, rata de incidență pe șapte zile la nivel național în Germania a depășit în această săptămână pragul de 200. Anterior, cea mai mare valoare a acestui indicator – numărul de cazuri noi de COVID-19 diagnosticate în interval de șapte zile la 100.000 de locuitori – fusese de 197,6, în decembrie 2020.

Cu alte cuvinte, și Germania a fost lovită masiv de valul patru al pandemiei. Același lucru este valabil și pentru multe alte țări. În emisfera nordică a început sezonul rece, iarna bate la ușă iar numărul celor internați în spital cu COVID crește din nou vertiginos.

Totuși, situația nu este la fel peste tot. În Israel, de exemplu, incidența era luni de 74,3. Această țară a fost prima care a început să ofere locuitorilor săi a treia doză de vaccin BioNTech-Pfizer. Au putut primi așa-numita doză booster persoanele de la 60 de ani în sus, care au fost vaccinate cu cel puțin cinci luni în urmă.

Un studiu publicat de New England Journal of Medicine arată că israelienii care au primit a treia doză de vaccin se infectează mult mai rar cu noul coronavirus și fac de asemenea rareori forme grave de COVID-19 în comparație cu cei care au primit doar două doze.

DW a analizat țările din Uniunea Europeană cu cele mai mici incidențe de șapte zile. Datele vin de la portalul german Corona in Zahlen (Cifre despre coronavirus), care actualizează zilnic cifrele privind pandemia și care acumulează date de la Johns Hopkins University și Our World in Data, o organizație non-profit operată de cercetători de la Universitatea Oxford și de Global Change Data Lab.
Infografică Covid-19 incidențe în Europa

Spania

Spania are cea mai mică incidență pe șapte zile din Europa, 31, cu o populație în care cota vaccinării depășește 80%. Este important de notat că și aproximativ 30% din tinerii sub 18 ani au primit în Spania cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Este a doua cea mai mare cotă de vaccinare din UE.

Având în vedere că infectările în rândul tinerilor reprezintă unul din factorii care provoacă înmulțirea cazurilor, faptul că aproape o treime din tineretul Spaniei este vaccinat este probabil una din explicațiile pentru reușita acestei țări de a ține la un nivel scăzut în prezent cazurile de COVID-19.

Spania a trecut în primăvară prin al patrulea val, la o amploare mai redusă decât celelalte trei. În aprilie, Fernando Simon, directorul Centrului de Coordonare pentru Alerte Sanitare și Urgențe, din cadrul Ministerului Sănătății de la Madrid, a afirmat la o conferință de presă că „nu pare că acest al patrulea val va avea impactul celor precedente.” Deocamdată, Spania reușește să evite un al cincilea val.

Malta

Pe mica insulă Malta, incidența este de 48,8, a doua cea mai scăzută din UE, cu o cotă de vaccinare de 83,5%, a doua cea mai ridicată din blocul comunitar. Malta nu are vecini direcți și se poate izola mai ușor. În iulie, autoritățile au impus intrarea în carantină a vizitatorilor străini nevaccinați. La acel moment, Malta nu recunoștea decât certificatele de vaccinare emise de UE, Marea Britanie și Elveția.

Azi, Malta acceptă și certificate de vaccinare din alte state – dar doar dacă persoanele aflate în posesia lor au fost vaccinate și cu o doză booster cu unul din serurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Suedia

Suedia are a treia cea mai scăzută incidență din UE, 54,9. Este un aspect interesant din mai multe motive. Vecinii ei direcți Norvegia și Danemarca au incidențe de 175,2 respectiv 263,3. Totuși, Suedia a reușit să țină cazurile noi de COVID la un nivel mic. 68,2% din populație este vaccinată complet, ceea ce înseamnă doar puțin peste media din UE de 65,6%.

Autoritățile au introdus reguli stricte în timpul celui de-al doilea val, care ar putea explica situația mai bună de acum. A fost interzisă vânzarea băuturilor alcoolice după ora 20 și a fost redus numărul de persoane acceptate simultan în magazine.

Dar Suedia, care a menținut deschise școlile și restaurantele în prima fază a pandemiei, la începutul lui 2020, plătise deja un preț ridicat: de la sfârșitul lui octombrie au murit deja de COVID-19 peste 15.000 de oameni – sau 145 la 100.000 de locuitori. Este o rată a mortalității de trei ori mai mare decât în Danemarca și de aproape 10 ori mai mare decât în Norvegia.

Portugalia

Portugalia ar putea fi un studiu de caz pentru situația în care o rată ridicată a vaccinării nu duce neapărat și la un număr spectaculos de scăzut de infectări. Aproape 88% din populația Portugaliei este vaccinată, una din cele mai ridicate cote la nivel mondial.

Este de asemenea cea mai mare cotă de vaccinare în UE pentru tineri sub 18 ani: 32,5% au primit deja cel puțin o doză, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Cu toate acestea, incidența la șapte zile în Portugalia este de aproape 68, mai mult decât dublu față de Spania vecină.

Având în vedere că Portugalia fusese anterior una din țările europene cu cea mai mare rată de transmitere a bolii, se poate totuși spune că numerele actuale reprezintă un succes. În februarie, Germania a trimis în Portugalia o echipă medicală a armatei germane, cu dotări precum paturi de spital de campanie și ventilatoare, în contextul în care sistemul medical portughez era la acea vreme complet copleșit. Azi, incidența în Portugalia este mult mai redusă decât cea din Germania.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Deci Suedia, care nu a impus lockdown, măști, obligativitați, certificate, stă cel mai bine.

  Ce părere au obedienții ?

  • Din auzite (nu am surse oficiale, n-am urmarit), si in Suedia se incearca acum instaurarea certificatului verde. Insa din cauza ca nu sunt cazuri, oamenii sunt vaccinati cat de cat, autoritatile nu reusesc deloc sa ii convinga pe oameni ca e nevoie de el, oricate contorsiuni logice incearca ei sa faca…
   Cam asta e situatia, peste tot e doreste asta, nu scapa nimeni…

  • ia sa te uiti la densitatea populatiei in Suediei si apoi si la cultura in care sunt crescuti aia (in special respectarea regulilor igienice si la ce tabieturi au cu datul mainii, pupatul si bautul in baruri…)

  • Am parerea ca ei singuri au recunoscut decesele nenecesare si si-au cerut scuze populatiei pentru strategia lor sanitara, apoi au pus restrictii si au incurajat vaccinul. Sigur… nu ma astept sa stii astfel de detalii. Teoriile voastre sunt sustinute de oligofreni.

  • Guștere, am urmărit cu atenție tot ce s-a întâmplat în Suedia. Ești și neinformat și arogant și agresiv, ca orice fanatic al vaccinului.
   Și-a cerut scuze formal regele lor. E greu să înțelegi, e ca atunci când spui condoleanțe, din politețe.

   Rămân faptele : în Suedia nu a fost lockdown, mască obligatorie, certificate.

 2. Un pic de rabdare, neicusorilor.
  Salvati articolul asta pentru peste 2 saptamani – 1 luna, si mai vorbim atuncea…

  • Atunci, nu atuncea, am pretenții de la tine, ești printre puținii care gândesc dintre comentatorii G4media.

  • „atuncea” – este forma pop.ulara prezenta si acceptata in DEX pentru „atunci”.

   Prefer de obicei sa nu ma formalizez… 🙂

 3. S ar putea ca Portugalia sa fi dobandit masiv imunitate naturala de turma in iarna trecuta, posibil si spaniolii. Sau sa fie doar intre valuri. De urmarit.

  • Portugalia cu siguranță s-a imunizat prin natural prin infectare, la ei a trimis Germania medici militari să îi ajute într-un val.

 4. La Suedia e cat se poate de explicabil. Stiti ce suprafata are Suedia si cati locuitori are? Stiti care e densitatea in Suedia? Cine a vizitat tara, stie cat sunt suedezi de „sociabili”. Au mare respect pt intimitatea celuilalt. In autobuz n-o sa vezi ca se aseaza vreun suedez langa cineva, daca are posibilitatea sa stea fara nimeni langa el. N-o sa vezi in mod sigur comportamentul asta la un spaniol. Tarile nordice sunt din alta lume si oamenii de acolo se simt ca atare.