
Cele 16 landuri federale ale Germaniei sunt implicate într-o dispută pe tema datelor pentru vacanţa şcolară de vară
Cele 16 state federale ale Germaniei sunt angajate într-o dispută aprigă în legătură cu perioada în care pot să dea vacanţa şcolară de vară, cele două landuri din sud fiind acuzate că monopolizează permanent cele mai bune perioade, pe motiv că elevii lor sunt necesari pentru a ajuta la recoltă, relatează publicația The Guardian, citată de News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Bavaria şi Baden-Württemberg se opun cererilor celorlalte 14 state federale de a adera la sistemul naţional de rotaţie a vacanţelor şcolare de vară, la care participă celelalte landuri.
Landurile cele mai sudice beneficiază în fiecare an de o perioadă de vacanţă fixă, de obicei de la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august până la jumătatea lunii septembrie. Este ultima perioadă de vacanţă posibilă şi cea mai favorabilă.
Celelalte state, în schimb, sunt obligate să „împartă” vacanţele şcolare, în cadrul unui sistem prin rotaţie în care unele vacanţe încep încă din iunie şi se termină la începutul lunii august. Sistemul a fost introdus în 1964 pentru a reduce aglomeraţia de vacanţă pe şosele, căi ferate şi aeroporturi, precum şi pentru a asigura că industria turismului intern poate beneficia de un sezon cât mai lung posibil. Acest sistem este renegociat la fiecare cinci ani.
În anii 1960, mulţi copii din sudul Germaniei erau într-adevăr necesari pentru a ajuta la strângerea recoltei. Chiar dacă oficialii statului recunosc că acest lucru nu mai este valabil, ei refuză vehement să schimbe vacanţele din această perioadă.
Germania are aproximativ 255.000 de ferme de 5 hectare sau mai mult, cel mai mare număr fiind în Bavaria, urmată de Baden-Württemberg. Copiii încă mai lucrează la ferme, dar, datorită legilor pentru protecţia copilului, automatizării crescute şi reducerii ponderii agriculturii, se estimează că numărul acestora este mic. Copiii au voie să lucreze la ferma familiei, dar numai până la trei ore pe zi şi între orele 8:00 şi 18:00.
O opoziţie puternică faţă de privilegiile de vacanţă ale locuitorilor din sud a fost manifestată de Dorothee Feller, ministrul educaţiei din Renania de Nord-Westfalia (RNW), cel mai populat land german, care are al treilea număr de ferme şi care, prin urmare, dacă ar mai fi valabil, ar putea invoca la rândul său aşa-numitul „argument al recoltei”.
„Şi RNW ar dori să înceapă vacanţele mai târziu”, a declarat Feller, membră a partidului creştin-democrat, referindu-se la discuţiile tensionate care au loc în prezent, în cadrul cărora ea şi ceilalţi miniştri ai educaţiei din ţară planifică calendarul vacanţelor pentru următorii cinci ani.
Alte state s-au alăturat dezbaterii, ministrul educaţiei din Saxonia Inferioară calificând acordul existent drept „nesatisfăcător”, iar cel din Turingia solicitând un sistem „modern şi echitabil”.
Încercările Berlinului şi Hamburgului de acum câţiva ani de a renunţa la vacanţele care încep în iunie au fost întâmpinate cu critici vehemente din partea lobby-ului turistic, care a susţinut că „restrângerea coridorului de vacanţă” ar avea un impact considerabil asupra staţiunilor de pe coastele Mării Nordului şi Mării Baltice, precum şi asupra altor destinaţii de vacanţă interne, cum ar fi Munţii Pădurea Neagră. Cu toate acestea, având în vedere că, potrivit statisticilor, doar 22 % dintre germani îşi petrec vacanţa în ţară, iar 78% aleg să plece în străinătate, acest argument şi-a pierdut din greutate.
Şeful landului Bavaria, Markus Söder, de la Uniunea Social-Creştină, a insistat că nu va accepta niciodată o schimbare a statu-quo-ului, descriind datele actuale ale vacanţelor ca fiind „strâns ancorate în cultura Bavariei”. El a afirmat că o schimbare este imposibilă, nu în ultimul rând pentru că „nu are sens” ca vacanţa de primăvară de Rusalii să fie la mijlocul lunii iunie, atât de aproape de vacanţa de vară. „Avem ritmul nostru de vacanţă, care este, ca să spunem aşa, parte integrantă din ADN-ul bavarezilor”, a argumentat el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.