G4Media.ro

Cel mai vechi pantof din Europa a fost găsit într-o peșteră de…

Sursa Foto: University of Alcala

Cel mai vechi pantof din Europa a fost găsit într-o peșteră de lilieci din Spania / Sandalele țestute din iarbă ar avea o vechime de aproximativ 6000 de ani

Oamenii de știință spun că au identificat cei mai vechi pantofi din Europa, sandale țesute din iarbă despre care se crede că au o vechime de aproximativ 6.000 de ani, transmite BBC.

Aceștia se aflau printre obiectele antice descoperite într-o peșteră de lilieci din Spania, jefuită de mineri în secolul al XIX-lea, dar au fost analizați în cadrul unui nou studiu.

Umiditatea scăzută și vânturile reci din peșteră le-au păstrat neobișnuit de bine conservate.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, coșuri și un set de unelte.

Obiectele „reprezintă cel mai vechi și cel mai bine conservat set de materiale din fibre vegetale din sudul Europei cunoscut până în prezent”, a declarat coautorul studiului, María Herrero Otal.

„Diversitatea tehnologică și tratarea materiilor prime documentate evidențiază abilitatea comunităților preistorice”, a adăugat ea.

Noile tehnici de datare utilizate au arătat că colecția de 76 de obiecte găsite în peșteră era cu aproximativ 2.000 de ani mai veche decât se credea anterior.

Unele obiecte din set datează de acum 9.000 de ani.

Sandalele care au fost analizate foloseau diferite tipuri de iarbă în structura lor, au precizat cercetătorii, dar includeau și alte materiale, cum ar fi pielea și varul.

Ele datează din perioada neolitică, ceea ce le face mai vechi decât pantofii din piele vechi de 5.500 de ani, descoperiți într-o peșteră din Armenia în 2008.

Peștera în care au fost găsite sandalele vechi de 6.000 de ani este Cueva de los Murciélagos, sau Peștera Liliecilor, din Andaluzia, în sud-vestul Spaniei.

Potrivit cercetătorilor acestui studiu, peștera a fost accesată pentru prima dată în 1831 de către un proprietar de terenuri care a colectat guano de liliac, sau excremente de liliac, folosite pentru a face îngrășământ.

Mai puțin de două decenii mai târziu, a fost folosită de mineri care, în timp ce exploatau peștera, au descoperit o galerie care conținea cadavre parțial mumificate, coșuri, unelte din lemn și, printre altele – dinți de mistreț și o diademă de aur unică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. FLAS! Biblia spune ca dumnezeu a creat lumea in 5490 B.C. iar eu cred tot ce spune in biblie.

  2. Cine știe câte civilizații „au apărut ” din senin si tot așa au dispărut sub atenta privire a creatorilor lor de a lungul a milioane de ani.Si fiecare civilizație a avut Biblia ei și tot a dispărut pe limba ei…