G4Media.ro

CEDO a respins plângeri depuse de 24 de reclamanţi care au dat…

sursa foto: Pexels

CEDO a respins plângeri depuse de 24 de reclamanţi care au dat Vaticanul în judecată în Belgia, într-o acţiune colectivă în civil cu privire la fapte de pedofilie, invocând „imunitatea” Sfântului Scaun

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins marţi plângeri depuse de către 24 de reclamanţi care au dat în zadar Vaticanul în judecată, în jurisdicţii din Belgia, cu privire la fapte de pedofilie comise de către preoţi catolici, relatează AFP, citată de News.ro.

CEDO a invocat „imunitatea” Sfântului Scaun, recunoscută prin „principile dreptului internţaional”.

Reclamanţii – de naţionalitate belgiană, franceză şi olandeză – au fost respinşi de tribunale belgiene care au invocat imunitatea jurisdicţiei Sfântului Scaun.

CEDO – care se exprimă pentru prima oară în această problemă – a dat dreptate justiţiei belgiene.

„Curtea consideră că respingerea (…) nu s-a îndepărtat de la principii de drept general recunoscute în domeniul imunităţii statelor” şi care se aplică Vaticanului, precizează ea într-un comunicat.

Curtea cu sediul la Strasbourg conchide astfel că nu s-au încălcat prevederile Convenţiei europene a drepturilor omului cu privire la „dreptul la la un tribunal” invocat de către reclamanţi, care susţin că au fost împiedicaţi să-şi prezinte în civil acuzaţiile cu privire la Vatican.

Ei au lansat în 2011, în Belgia, o acţiune colectivă civilă – împotriva Vaticanului, unor conducători ai Bisericii Catolice din Belgia şi unor asociaţii – în vederea obţinerii unor ndemnizaţii, precizează Curtea în comunicat.

Ei cer reparaţii din cauza unor „pagube cauzate de către modul deficient în mod structural în care Biserica a abordat problema abuzurilor sexuale din cadrul său”, potrivit CEDO.

Vaticanul „are caracteristici comparabile celor ale unui stat”, subliniază judecătorii europeni.

Ei stabilesc astfel că justiţia belgiană are dreptul „să deducă din aceste caracterstici faptul că Sfântul Scaun este un suveran străin, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii ca ale unui stat”.

„Eşecul total al acţiunii reclamanţilor rezultă în reaitate” din proasta „alegere procedurală”, pe care „nu au evaluat-o” în cursul procedurii, „pentru a preciza şi individualiza faptele cu sprijinul acţiunii lor”, conchide CEDO.

Această hotărâre intervine la câteva zile după publicarea unui raport al unei Comisii Independente privind Abuzuri Sexuale în Biserica (CIASE) din Franţa, potrivit căruia 216.000 de persoane au fost victime ale unor preoţi sau religioşi începând din anii ’50, până la 330.000 în cazul în care se adaugă agresiuni sxuale comise de către laici în legătură cu instituţii ale Bisericii.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Rusine mah jigodiilor. Si justiției belgiene și CEDO. Pe bune, nu era procedura buna? De ce nu se sesizează din oficiu procurorii din Belgia atunci, ca aia știu procedurile?
    Pentru ca rolul justiției nu e de a face dreptate ci de a proteja pe cei la putere.