G4Media.ro

Ceas de aur aparținând lui Hitler, vândut la licitație pentru 1,1 milioane…

Sursa foto: Alexander Historical Auctions

Ceas de aur aparținând lui Hitler, vândut la licitație pentru 1,1 milioane de dolari / Cumpărătorul este „un evreu european”, se apără casa de licitații, acuzată că vinde obiecte naziste / S-a mai vândut o rochie a Evei Braun și o stea a lui David cu inscripția „Jude”

Vulturul și svastica, inițialele „AH” și trei date care nu lasă loc de interpretare. Un ceas de mână Huber dăruit lui Adolf Hitler în 1933, anul în care a fost numit cancelar al Germaniei, a fost scos la licitație joi în Statele Unite și vândut pentru 1,1 milioane de dolari (aproximativ 1,7 milioane de euro la cursul de schimb actual), relateaază Corriere della Sera.

A existat o mare indignare din partea comunității iudaice, care a adresat încă din zilele premergătoare vânzării o cerere oficială casei de licitații care deținea obiectul – Alexander Historical Auctions, cu sediul în Maryland – calificând-o drept „o oroare”.

„Istoria, bună sau rea, trebuie păstrată”, a răspuns atunci Mindy Greenstein, vicepreședintele casei de licitații, prin intermediul Deutsche Welle. Și în cele din urmă, după cum a dezvăluit pentru Washington președintele Post Alexander Historical Auctions, Bill Panagopulos, „un evreu european” (a cărui identitate nu a fost dezvăluită, însă) a fost cel care a câștigat articolul.

Se crede că ceasul i-a fost dăruit dictatorului german la 20 aprilie 1933, când a fost făcut cetățean de onoare al Bavariei, împreună cu președintele Reich-ului, Paul von Hindenburg, cu ocazia împlinirii a 44 de ani.

Nu există nicio dovadă că liderul nazist l-a purtat vreodată, dar acesta a fost furat mai târziu, la 4 mai 1945 (adică la patru zile după sinuciderea Führerului), de un grup de soldați francezi în buncărele din „Cuibul Vulturului”, reședința sa alpină din Berchtesgaden. După aceea va rămâne timp de zeci de ani în mâinile familiei unui sergent pe nume Robert Mignot.

Ceasul în cauză nu a fost singurul obiect care a atras critici în cadrul licitației. Tot acum a fost vândută o rochie a Evei Braun, fotografii cu autograf ale unor înalți lideri ai partidului nazist și o stea a lui David din pânză galbenă cu inscripția „Jude” (care înseamnă „evreu” în germană).

Cu toate acestea, a fost, fără îndoială, piesa centrală, atât de mult, încât a fost evaluată inițial de Alexander Historical Auctions la o valoare cuprinsă între două și patru milioane de dolari.

În ceea ce privește cele trei date din jurul svasticii, prima – 20.4.89 – este cea a nașterii lui Hitler, a doua – 30.1.33 – comemorează numirea sa ca cancelar, iar a treia – 5.3.33 – amintește de alegerile federale care au asigurat controlul naziștilor asupra Reichstagului.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Serios?! Vă dau eu 1,1 miloane dolari și dați-mi 1,7 milioane euro la schimb evident la cursul actual cum scrie articolul. Aștept schimbul.